...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Kuszące babeczki

Anna Grochalska, autorka bloga www.bee-sweet.blogspot.com. Wymyśla nowe przepisy, piecze i dekoruje. Jej pasją są ciasta i desery, dekorowanie tortów i kruchych ciasteczek. Specjalizuje się w dekorowaniu z masy plastycznej oraz royal icing.

Ulubione owoce latem: wszystkie, a szczególnie maliny i truskawki, które świetnie nadają się do wszelkich wypieków.

W sezonie letnim najlepsze są świeże owoce, kiedy mamy do nich nieograniczony dostęp. Staram się kupować je na targu od lokalnych sprzedawców. W lecie chętnie robię zapasy na zimę, mrożąc świeże owoce.

Lubię eksperymentować z: czekoladą, ale w upalne dni rzadziej stosuję duet czekolada-owoce ze względu na fakt, że czekolada ciężko znosi upały. Lubię jednak serwować lody lub sorbety owocowe w czekoladowych pucharkach własnej produkcji. Moim ulubionym połączeniem jest sorbet morelowy w czekoladowym kubeczku ? to taka moja letnia wersja tortu Sachera.


RECEPTURA


Babeczki na lato podbiły serca mojej rodziny i przyjaciół. Deser jest nie tylko pyszny, ale i łatwy w wykonaniu oraz efektowny. Jest też intrygujący, ponieważ jedna mała babeczka zawiera w sobie różne konsystencje: kruche ciasto, karmel, aksamitny waniliowy krem i słodkie soczyste truskawki. Trudno się oprzeć tym babeczkom.

Kruche ciasto  (4-5 babeczek)
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
 2 łyżki cukru pudru
175 g mąki pszennej
1 żółtko
kilka kropel ulubionego aromatu

Wszystkie składniki zagnieść i odstawić na około pół godziny do lodówki.
Następnie rozwałkować i ułożyć w foremkach (10 cm średnicy) posmarowanych masłem. Ciasto nakłuć widelcem i piec około 10-15 minut w temperaturze 180oC. Odstawić do wystygnięcia.



Krem waniliowy
200 ml śmietany kremówki
200 g serka mascarpone
około 4 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ubić śmietanę z cukrem i ekstraktem z wanilii. Mascarpone wymieszać przez chwilkę mikserem, żeby zrobił się miękki, a następnie za pomocą drewnianej lub plastkiowej łyżki wymieszać z bitą śmietaną.


Karmel
80 g cukru trzcinowego
40 g masła
1 łyżeczkę miodu lub syropu kukurydzianego
 80 ml śmietany kremówki

Cukier, masło i miód zagotować, ciągle mieszając, a następnie dodać śmietanę. Gotować do zgęstnienia (około 10 min) na małym ogniu, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Do dekoracji
Do wyboru kilka sztuk trukskawek, malin, borówek
mięta

Na wystygnięte spody nałożyć po około 2 łyżki karmelu. Kiedy karmel wystygnie, nałożyć krem waniliowy za pomocą łyżki lub sac a poche, udekorować owocami.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji