Anna Grochalska, autorka bloga www.bee-sweet.blogspot.com. Wymyśla nowe przepisy, piecze i dekoruje. Jej pasją są ciasta i desery, dekorowanie tortów i kruchych ciasteczek. Specjalizuje się w dekorowaniu z masy plastycznej oraz royal icing.
Ulubione owoce latem: wszystkie, a szczególnie maliny i truskawki, które świetnie nadają się do wszelkich wypieków.
W sezonie letnim najlepsze są świeże owoce, kiedy mamy do nich nieograniczony dostęp. Staram się kupować je na targu od lokalnych sprzedawców. W lecie chętnie robię zapasy na zimę, mrożąc świeże owoce.
Lubię eksperymentować z: czekoladą, ale w upalne dni rzadziej stosuję duet czekolada-owoce ze względu na fakt, że czekolada ciężko znosi upały. Lubię jednak serwować lody lub sorbety owocowe w czekoladowych pucharkach własnej produkcji. Moim ulubionym połączeniem jest sorbet morelowy w czekoladowym kubeczku ? to taka moja letnia wersja tortu Sachera.
RECEPTURA
Babeczki na lato podbiły serca mojej rodziny i przyjaciół. Deser jest nie tylko pyszny, ale i łatwy w wykonaniu oraz efektowny. Jest też intrygujący, ponieważ jedna mała babeczka zawiera w sobie różne konsystencje: kruche ciasto, karmel, aksamitny waniliowy krem i słodkie soczyste truskawki. Trudno się oprzeć tym babeczkom.
Kruche ciasto (4-5 babeczek)
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 łyżki cukru pudru
175 g mąki pszennej
1 żółtko
kilka kropel ulubionego aromatu
Wszystkie składniki zagnieść i odstawić na około pół godziny do lodówki.
Następnie rozwałkować i ułożyć w foremkach (10 cm średnicy) posmarowanych masłem. Ciasto nakłuć widelcem i piec około 10-15 minut w temperaturze 180oC. Odstawić do wystygnięcia.
Krem waniliowy
200 ml śmietany kremówki
200 g serka mascarpone
około 4 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ubić śmietanę z cukrem i ekstraktem z wanilii. Mascarpone wymieszać przez chwilkę mikserem, żeby zrobił się miękki, a następnie za pomocą drewnianej lub plastkiowej łyżki wymieszać z bitą śmietaną.
Karmel
80 g cukru trzcinowego
40 g masła
1 łyżeczkę miodu lub syropu kukurydzianego
80 ml śmietany kremówki
Cukier, masło i miód zagotować, ciągle mieszając, a następnie dodać śmietanę. Gotować do zgęstnienia (około 10 min) na małym ogniu, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Do dekoracji
Do wyboru kilka sztuk trukskawek, malin, borówek
mięta
Na wystygnięte spody nałożyć po około 2 łyżki karmelu. Kiedy karmel wystygnie, nałożyć krem waniliowy za pomocą łyżki lub sac a poche, udekorować owocami.