Z niewielkiej mobilnej piekarni wydawali setki gorących przekąsek dla młodzieży, na oczach widzów przygotowywali ciasta na tradycyjne wypieki, a także specjały wielkanocne z kiełbasą… Jakże tam było smakowicie!
Podobne artykuły
Stowarzyszenie Polska Ekologia z nowymi pomysłami na rozwójBread Initiative Forum – jak pozyskać unijne środki na promocję pieczywaPodkarpackie Smaki reprezentowały Polskę w Wiedniu12-14 kwietnia miało miejsce XXVI Spotkanie Młodych Archidiecezji Przemyskiej w Dukli. Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizowało strefę promocyjno-informacyjną projektu „Polska Wieprzowina na Widelcach” oraz kulinarną wraz z kompletną mobilną piekarnią, z której wydawane były gorące przekąski dla młodzieży.
Dodatkowo mistrz piekarstwa Czesław Meus z pomocą Piotra Połomskiego na oczach widzów przygotowywali ciasta na tradycyjne wypieki: chleby, bułki, bagiety z mąki i świeżo mielonych ziaren ekologicznych, z użyciem zakwasu ekologicznego, a także specjały z wykorzystaniem ekologicznej rodzimej wieprzowiny.
Odwiedzający mogli degustować wielkanocne murziny z białą kiełbasą – tradycyjny wypiek ze Śląska Cieszyńskiego czy chlebki wypełnione kiełbasą i boczkiem. Najczęściej jednak do pieca trafiały blachy z podpłomykami z ciasta chlebowego z mięsno-warzywnymi farszami, które piekły się na oczach gości. Piekarze demonstrowali także użycie specjalnych szablonów do dekoracji pieczywa.
Projekt „Polska Wieprzowina na Widelcach” zorganizowany został przez Stowarzyszenie Polska Ekologia, a sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Piotr Połomski, Domowy Piekarz