...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Lakiery spożywcze do czekolady i mas cukrowych

Tym razem podejmijmy więc bardzo istotny, choć nieczęsto omawiany temat – nabłyszczanie figurek. Tu głównym narzędziem jest lakier – jak go wybrać i używać?

Jednym z bardzo istotnych elementów wykończenia figurek oraz dekoracji jest dla mnie nabłyszczanie konkretnych elementów. Za­stosowanie lakierów w cukiernictwie jest niezwykle szerokie. Skupię się zatem na tych, które są najbardziej efektowne w modelowaniu i wykończeniu prac z mas cu­krowych i czekolad plastycznych.

Kiedy stosuję lakier zabezpieczający, a kie­dy mocno nabłyszczający? Lakier o lekkim/półmatowym połysku najlepiej sprawdza się podczas pracy z masami cu­krowymi. Są one zazwyczaj dość suche i co za tym idzie – matowe. Czasem na całości nadaję bardzo delikatny połysk lakierem zabezpieczającym. Główną funkcją takiego lakieru staje się pokrycie nim bardzo drob­nych elementów, takich jak twarz figurki, a ściślej mówiąc delikatne rzęsy i makijaż. Powłoka, którą nadaje lakier, skleja ze sobą bardzo drobne elementy i zabezpiecza m.in. barwniki pudrowe przed wytarciem. Mam na myśli np. róż na policzkach czy cienio­wanie za pomocą niewielkiej ilości barw­nika. Nadmiar barwników należy zawsze dokładnie usunąć suchym pędzelkiem i do­piero wtedy nadać połysk. Powinny to być odcienie pastelowe. Niektóre intensywne barwniki w proszku stopniowo uwalniają pigment, więc dodanie lakieru może spo­wodować powstanie przebarwień. Mocno nabłyszczający lakier stosowa­ny do czekolady jest najczęściej kropką nad „i”. Nadaję nim m.in. błysk w oku, na ustach, nakładam na niektóre elementy figurki czy dekoracji.



Są niezwykle efektowne, bo można nimi uzyskać efekt bardzo mocnego nabłysz­czenia i imitować takie powierzchnie, jak glazura czy lateks. Świetnie sprawdza się zarówno na czekoladzie plastycznej, jak i masie cukrowej. Połysk na włosach najwygodniej wykonać lakierem mocno nabłyszczającym.



Na rynku dostępne są lakiery w bardzo róż­nej formie. Te w aerozolu są rzadsze i dają bardzo cienką powłokę przy zastosowaniu jednej warstwy. Lakiery do nakładania pę­dzelkiem mogą być nieco gęstsze. Świetnie sprawdzają się przy tych dekoracjach, gdzie potrzebujemy nałożyć grubszą warstwę za pierwszym razem. Często wykorzystuję gę­sty lakier naprzemiennie z żelem dekora­cyjnym do wykonania delikatnych mocno nabłyszczonych i nieco wystających kro­pek, które stanowią biżuteryjny dodatek ubioru. Należy pamiętać, że lakier, który ma częsty kontakt z powietrzem, gęstnieje, co niekiedy z premedytacją wykorzystuję. Do większości dekoracji używam jednak tych
o średniej gęstości. Dbam o to, by zawsze były dobrze zabezpieczone, nie wysychały i nie gęstniały zbyt szybko. Zbyt gęsty lakier można oczywiście roz­cieńczyć w alkoholu, przydaje się to, gdy chcemy, by ten, którym dysponujemy, wy­sychał szybciej. Należy jednak zastanowić się wcześniej i wypróbować, jak dana kon­systencja sprawdzi się w konkretnej deko­racji czy jej elemencie. Używam lakieru zarówno do pokrycia więk­szych lub małych dekoracji z izomaltu, jak i wykonania znacznie drobniejszych ele­mentów, które które z wyglądu przypomi­nają te z izomaltu, a wykonuje i nakłada się je znacznie wygodniej.



Lakier „własnej roboty” sporządzony z wy­korzystaniem syropu glukozowego to al­ternatywa, którą polecam jedynie zawan­sowanym. Najczęstszym błędem podczas domowej produkcji jest zbyt duża ilość sy­ropu, który bardzo spowalnia wysychanie, niełatwo wówczas uzyskać odpowiednią konsystencję i jakość produktu, tak aby gęstość była właściwa, a czas wysycha­nia niezbyt długi. Miałam okazję wykorzy­stać w swoich pracach większość tych do­stępnych na rynku i mogę z przekonaniem stwierdzić, że moje oczekiwania spełniają lakiery do nakładania pędzelkiem, w ae­rozolu czy przeznaczone do aerografów. Uwaga na odcień! Mocno nabłyszczają­ce lakiery posiadają żółtawą barwę.

 

 

Należy o tym pamiętać, w szczególności gdy po­krywamy białe, pastelowe czy zimne kolory, takie jak odcienie niebieskiego, które pod ich wpływem stają się turkusowe czy zielonka­we. Przy innych kolorach nie ma to większe­go znaczenia, można nałożyć kilka warstw, by nadać elementowi jeszcze większej głębi.



Pamiętaj również o pędzelkach, musisz mieć takie, których będziesz używać tylko do lakierów. Lakiery bardzo mocno zmie­niają strukturę włosia, nawet gdy o nie dbamy i czyścimy zaraz po użyciu. Takie pędzelki nie nadają się do cieniowania dekoracji, gdyż mogłyby porysować de­likatną powierzchnię masy cukrowej czy czekolady. Jak zawsze zachęcam do eksperymen­tów!

Angelika Chwyć

Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć – w tym cyklu artykułów Angelika Chwyć, artystka, dekoratorka, właścicielka SugarArt – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze https://www.facebook.com/angelika.chwyc , podzieli się z Wami warsztatem tworzenia cukrowo-czekoladowych dekoracji.

Bieżące wydanie czasopisma

Panettone na drożdżach czy zakwasie? Czy czosnek pasuje do cukru? Co przyniesie rok 2023? Jak funkcjonuje restauracja oparta na deserach? Dlaczego robienie paczek świątecznych to dobry pomysł dla lodziarni? Zapraszamy do lektury...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    promocja PLUS

    Zimowe gazetka PGD

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji