autorka: Weronika Burszta
RECEPTURA
6 tartaletek o średnicy 12 cm
laskowy spód
100 g zimnego masła
100 g mąki pszennej
50 g mąki z orzechów laskowych (możesz ją uzyskać poprzez zmiksowanie podprażonych orzechów)
50 g cukru pudru
1 żółtko
nadzienie
4-5 jabłek
3 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
6 łyżek brązowego cukru
karmel
obierki z jabłek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
1 łyżeczki cynamonu
Dekoracje
mascarpone
podprażone płatki migdałów
Sposób przygotowania
Masło pokrój na kawałki i rozetrzyj palcami z mąką pszenną i z orzechów laskowych, cukrem i żółtkiem, a następnie zagnieć ciasto. Owiń folią i schowaj do lodówki na godzinę.
Nadzienie: jabłka obierz, zachowaj obierki, usuń gniazda nasiennie, przekrój na pół, a następnie w plasterki.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Foremki do tartaletek wysmaruj masłem, wylep je ciastem, podziurkuj widelcem i piecz 8-10 minut.
Jabłka ułóż gęsto na każdej tartaletce. Masło wymieszaj z solą i posmaruj nim wierzch, a następnie posyp cukrem. Piecz 30 minut w 180°C.
Karmel: smaż składniki przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij obierki i zalej upieczone tartaletki.
Podawaj z mascarpone i płatkami migdałów.
Weronika Burszta prowadzi bloga kulinarnego od prawie 4 lat (www.dream-about-muffins.blogspot.com), jest cukiernikiem w restauracji La Folie we Wrocławiu oraz uczennicą klasy teatralnej w liceum. Marzy o własnej kawiarni w przyszłości, lecz na razie spełnia się w pracy i na słodkich cateringach, które przygotowuje na wesela bądź urodziny.