...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Laskowe tartaletki z jabłkami w karmelu

autorka: Weronika Burszta

RECEPTURA
6 tartaletek o średnicy 12 cm
laskowy spód
100 g zimnego masła
100 g mąki pszennej
50 g mąki z orzechów laskowych (możesz ją uzyskać poprzez zmiksowanie podprażonych orzechów)
50 g cukru pudru
1 żółtko

nadzienie
4-5 jabłek
3 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
6 łyżek brązowego cukru

karmel
obierki z jabłek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
1 łyżeczki cynamonu

Dekoracje
mascarpone
podprażone płatki migdałów

 

Sposób przygotowania
Masło pokrój na kawałki i rozetrzyj palcami z mąką pszenną i z orzechów laskowych, cu­krem i żółtkiem, a następnie zagnieć ciasto. Owiń folią i schowaj do lodówki na godzinę.
Nadzienie: jabłka obierz, zachowaj obier­ki, usuń gniazda nasiennie, przekrój na pół, a następnie w plasterki.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Foremki do tar­taletek wysmaruj masłem, wylep je ciastem, podziurkuj widelcem i piecz 8-10 minut.
Jabłka ułóż gęsto na każdej tartaletce. Masło wymieszaj z solą i posmaruj nim wierzch, a następnie posyp cukrem. Piecz 30 minut w 180°C.
Karmel: smaż składniki przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij obierki i zalej upieczone tartaletki.
Podawaj z mascarpone i płatkami migdałów.

FOT. ARCHIWUM W. BURSZTY

 

Weronika Burszta prowadzi bloga kulinarnego od prawie 4 lat (www.dream-about-muffins.blogspot.com), jest cukiernikiem w  restauracji La Folie we Wrocławiu oraz uczennicą klasy teatralnej w liceum. Marzy o własnej kawiarni w przyszłości, lecz na razie spełnia się w pracy i na słodkich cateringach, które przygotowuje na wesela bądź urodziny.

 

 


Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji