...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Le Biscuit - nowy produkt Alain Ducasse'a

Po sklepie z kawą, czekoladą, lodami naszedł czas na następny smakowity punkt na mapie Paryża marki Alain Ducasse, mianowicie manufakturę ciasteczek, produkowanych z najlepszych składników.

Słynny francuski restaurator i przedsiębiorca Alain Ducasse otworzył 1 września 2022 roku sklep ze sprzedażą różnego rodzaju ciasteczek z prostym, choć urozmaiconym składem. Alain Ducasse od jakiegoś czasu nosił się z pomysłem innowacyjnego spojrzenia na recepturę ciasteczek, bazując co prawda na bardzo tradycyjnych przepisach, ale również zamierzając urozmaicić je oryginalnymi dodatkami. Francuski mistrz cukiernictwa przykłada dużą wagę do jakości składników. Dlatego zboże, z którego przygotowuje się mąkę do jego wypieków, jest starannie wybierane. Podobnie rzecz ma się z mlekiem. Pochodzi ono od krów karmionych paszą ekologiczną. Ducasse lubi wiedzieć skąd kupuje zboże, mleko i inne produkty oraz w jakich warunkach je wytwarzano. Bardzo docenia pracę rzemieślników. W mąkę i ziarna dla ciasteczek zaopatruje się u Philippe’a Guicharda – farmera zajmującego się uprawami ekologicznymi i produkcją wysokiej jakości mąki dla restauratorów, szefów kuchni i cukierników. Mleko i jego produkty Le Biscuit Ducasse sprowadza od rolnika z Normandii – Marca Dugay, hodującego 170 krów rasy jersey. Hodowla prowadzona jest w warunkach bardzo przyjaznych zwierzętom (minimum 300 dni w roku krowy spędzają na łąkach), co także ma wpływ na jakość mleka i mlecznego asortymentu. Główną cukierniczką w Le Biscuit Ducasse jest Kanadyjka – Flora Hodgson -  Davies, która od 2012 roku działa w Paryżu. Od wielu lat pracuje dla Alain Ducasse’a.  Rok temu została osobą odpowiedzialną za produkcję ciasteczek w jego nowym projekcie.

 

 

W sprzedaży jest 30 rodzajów herbatników o różnych, często oryginalnych smakach. W tym celu, oprócz tradycyjnych składników (mąka, cukier, miód, czekolada, masło), wykorzystywane są te mniej popularne np. kukurydza, kawa, gryka, sobacha (tradycyjny napój koreański), ciecierzyca i pewnie to nie koniec ciekawych pomysłów w tej cukierni. Ciasteczka wypiekane są na miejscu przez ekipę wspomnianej Flory Hidgson – Davies.

 


Adres: Le Biscuit Alain Ducasse, 42 Rue de la Roquette, 75011 Paris 11.

KS

zdjęcia: Alain Ducasse 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji