...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Lekka pizza na pszennym zakwasie

autor: Cukiernik Piotr Burzawa, Piekarnia-Cukiernia "Buła", Brzeziny Śląskie

     
 

Artukuł pochodzi z listopadowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

 

Receptura na ciasto
(na 4 pizze o średnicy 40 cm)

1500 g mąki pszennej typ 500
800-900 g chłodnej wody, w zależności od wodochłonności mąki
60 g wysuszonego zakwasu pszennego M40 Böcker
6 dag drożdży
3 dag oleju
2 dag soli

Przygotowanie

Mąkę, zakwas pszenny, olej, wodę i drożdże mieszamy przez 4-6 min na wolnych obrotach, następnie 6-8 min na szybszych obrotach, w zależności od typu miesiarki. Sól dodajemy podczas drugiego etapu mieszania. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 20 min ponownie przebijamy i dzielimy na 4 części. Owijamy w folię spożywczą typu stretch, w której leżakuje przez ok. 20 minut.

Kęsy ciasta formujemy na okrągłe placki. Po 5 min spoczynku wałkujemy i  dekorujemy.

Dekorowanie

Ważna jest kolejność nakładanych składników. Najpierw rozsmarowujemy niezbyt grubą warstwę sosu pomidorowego (np. Pudliszki), następnie posypujemy tartym żółtym serem i dopiero wtedy nakładamy wybrane surowce, jak szynka, pieczarki, pomidory lub papryka, według upodobania.

Tak przygotowaną pizzę poddajemy fermentacji przez 40 minut.
Odpiekamy w nagrzanym piecu w temp. 220-240°C przez 15-20 minut.

 

Wskazówki

Ilość wody potrzebna do ciasta jest uzależniona od wodochłonności
      mąki. Temperatura wody to 4-8°C.

Sól dodajemy do ciasta podczas mieszania na szybkich obrotach.
Ser mozzarella warto połączyć z innymi rodzajami serów, np. gouda.
      Dzięki temu nie tylko zaoszczędzimy, ale też zyskamy nowy smak.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji