Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 488/2014 2006 zostały ustalone ‒ dotychczas nieregulowane ‒ poziomy kadmu w wyrobach kakaowych i czekoladowych. Od 1 stycznia 2019 r. wprowadzane wyroby do obrotu nie będą mogły przekraczać ustalonych limitów.
Podobne artykuły
Ritter Sport vs. Mondelez - wygrany spór o kwadratową czekoladęManufaktura Doti oblewa wszystkoSkok na głęboką czekoladę - jak zostać chocolatieremCzekolada i proszek kakaowy sprzedawane konsumentom końcowym mogą mieć wysoką zawartość kadmu i stanowić istotne źródło narażenia ludzi na pobranie kadmu. Są one często spożywane przez dzieci, np. w formie czekolady lub słodzonego proszku kakaowego używanego w napojach kakaowych.
Dopuszczalne poziomy kadmu zostały ustalone w zależności od zawartości suchej masy kakaowej w produkcie, ponieważ poziomy kadmu w wyrobach kakaowych są związane z zawartością kakao w tych wyrobach.
- Czekolada mleczna o zawartości <30 % suchej masy kakaowej ogółem 0,10 mg/kg,
- Czekolada o zawartości <50% suchej masy kakaowej ogółem, czekolada mleczna o zawartości ≥30% suchej masy kakaowej ogółem 0,30 mg/kg
- Czekolada o zawartości ≥ 50 % suchej masy kakaowej ogółem 0,80 mg/kg
- Proszek kakaowy sprzedawany konsumentom końcowym lub jako składnik słodzonego proszku kakaowego sprzedawanego konsumentom końcowym (czekolada do picia) 0,60 mg/kg