Szwajcarski gigant branży czekoladziarskiej odpowiada na potrzeby konsumentów, prezentując linię czekolad mlecznych z użyciem mleka roślinnego.
Żywność oparta na roślinach to zdecydowanie jeden z najbardziej prężnie rozwijających się trendów, który dominuje niemalże w każdym obszarze gastronomii. Cukiernicy, lodziarze i czekoladziarze starają się odpowiedzieć na zapotrzebowanie rynku. I tak oto do grona idących w tym kierunku firm dołączył szwajcarski gigant czekoladowy - Lindt. Mleczne czekolady na bazie mleka (napoju) owsianego dostępne będą od listopada w Niemczech, a następnie w kolejnych krajach europejskich. Do wyboru będzie kilka smaków: czekolada z orzechami laskowymi, solonym karmelem oraz ciasteczkami. Pierwszą wielką firmą czekoladową, która udostępniła wegańską opcję była Galaxy w Wielkiej Brytanii. Do wprowadzenia tego typu wyrobów przygotowuje się też wkrótce Mondelez. Nic dziwnego, zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez Transparency Market Research trend ten będzie wzrastał na przestrzeni kolejnych lat i jest najbardziej znaczący dla rozwoju firm branży spożywczej.