Listopad, opadają liście, przestrzeń wokół nas traci kolor,w powietrzu czuć chłód i wilgoć, na głowy naciągamy czapki, na szyje wracają szale. Dopada nas jesienna chandra…, a przed nami widmo półrocznej słoty i życia bez światła. Jak w takich warunkach nie dać się smutkom?
Podobne artykuły
Kreatywne pomysły na udekorowanie wielkanocnego stołu – inspiracjePsychologia kolorów w przestrzeni gastronomicznejTrendy we wnętrzach i kolor roku 2024Najchętniej zaszylibyśmy się w zaciszu domu, owinięci ciepłym kocem, zajadali ciastka, popijając aromatyczną herbatą. Zastanówmy się, co skłoniłoby nas do opuszczenia ukochanego fotela i zachęciło do odwiedzenia przydomowej piekarni, jaki jesienny smakołyk mógłby spowodować, że w cukierni pojawi się kolejka. Czy kawiarnia może mieć w ofercie taki produkt, dzięki któremu, zamiast w domowych kapciach, będziemy przesiadywać w jej przytulnym wnętrzu?
Zanim jednak poruszymy kwestię jedzenia czy picia, a nasze soki trawienne zostaną rozbudzone na dobre, zastanówmy się, co mogłoby sprawić, abyśmy opuścili bezpieczną strefę naszego mieszkania? Może warto wpływać na decyzję potencjalnego klienta już podczas jego powrotu z pracy do domu? Jak tego dokonać? Jednym z najlepszych narzędzi jest okno wystawowe. Dzięki niemu pozwalamy zajrzeć do wnętrza lokalu. Widok przeszklonej kawiarni ma zapraszać ciepłem światła, miękkością foteli, poduszeczek i pledów. Ale czy to wystarczy, czy na pewno nasza witryna wyróżnia się wśród ciągu innych? Niech witryna zaczepnie „powie” do nas: "hej, gdzie się spieszysz?, zatrzymaj się, usiądź na chwilkę, rozgrzej się w moim blasku, napij się gorącej herbaty."
Oświetlenie w lokalu musi być perfekcyjne, wyróżniać go spośród setek podobnych, mijanych każdego dnia. Światło, już samo to słowo ma magiczną moc, szczególnie kiedy za nami cały wachlarz szarych, pochmurnych dni. Ciepłe i przyjemne zaprasza do wnętrza. Nęci nas swoim blaskiem. Jego odpowiednia temperatura sprawia, że czujemy się zrelaksowani, zaopiekowani jego promieniami. Poprawia nam humor. I nagle, zupełnie nie wiedząc dlaczego, zatrzymamy się kuszeni przyjemnym wnętrzem. Zadaniem inwestora jest wybranie profesjonalnego oświetlenia, samemu lub przy pomocy fachowców. Co to właściwie znaczy? Jak spośród tak wielu produktów wybrać właściwe? Na oświetlenie w lokalu składać się powinien zestaw opraw technicznych i dekoracyjnych, które mają przydzieloną funkcję. Dobrze „poukładane”, rozmieszczone strefami, według właściwości, tworzą sceny, kadry naszej przestrzeni. Dzięki oświetleniu właśnie w lokalu powstaje odpowiedni klimat. Możemy zbudowaćatmosferę pełną ciepła i przytulności. Przy jego doborze trzeba zwrócić szczególną uwagę na kilka kwestii.
Bardzo ważne są barwa światła, jego moc i natężenie. Dzięki nim produkt będzie wyglądał smacznie, grafika będzie żywa, a strefa konsumpcji przytulna. Wszystkie te składowe muszą być idealnie spasowane z ich przeznaczeniem. Powinniśmy przemyśleć kąty świecenia, bo od nich zależy to, co właściwie będzie oświetlone, a co zostanie w strefie cienia. Dobrze jeśli lokal ma spójną strategię, a każdy obszar jest dobrze pod tym względem przemyślany. Budowanie przestrzeni światłem to całe spektrum możliwości, to teatr detali i niuansów. Warto jednak zainwestować w najlepsze, bo to daje nam gwarancję pozyskania klienta. Zwabienia go do naszego wnętrza, a tam czekają już smakowite zapachy, pyszne produkty, którym nawet najbardziej oporny się nie oprze. Bo cóż lepiej poprawia humor w jesienny dzień niż gorąca czekolada z nutą pomarańczy? Koneserom zaproponujmy wersję bardziej wytrawną, gorzką z chilli, mocno rozgrzewającą. Dla innych miejmy zawsze zestaw herbat zimowych. Urzekające goździki z cytrusami, malinowa – na odporność.
Listopad to też miesiąc dyni. Pyszne zupy z tym warzywem w parze z curry, świeżą śmietaną i chrupiącym chlebem zawsze świetnie smakują. Upieczmy chlebek dyniowy, bezglutenowy, i podajmy go z pastą z awokado. Zaserwujmy ciasto o pięknym pomarańczowym kolorze. W naszych progach dla tradycjonalistów zawsze powinna się znaleźć szarlotka do kawy. Piękne wnętrza, bogate w idealne oświetlenie i smaczne produkty zawsze gwarantują sukces.
Katarzyna Paś, architekt wnętrz