...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Lody z awokado z czarną solą oraz czerwonym pieprzem

autor: Krzysztof Polok

RECEPTURA

Lody – składniki
Awokado – 2 sztuki
Śmietana 36% – 100 ml
Czarna sól
Czerwony pieprz w ziarnach
Sok z cytryny
Ciekły azot

Kula lodowa
Woda różana
Ciekły azot

 

Wykonanie
Myjemy awokado, a następnie nacinamy je wzdłuż, usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Awokado doprawiamy czarną solą oraz czerwonym pieprzem z odrobiną soku z cytryny. Całość mik­sujemy. Po uzyskaniu gładkiej masy przekładamy ją do miski, dodajemy słodką śmietankę i delikatnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie powoli dodajemy ciekły azot, ciągle mieszając. W pierw­szym momencie masa się schładza, a po chwili powstają pierwsze kryształki lodu. Tak przygotowane lody odkładamy do zamrażarki.

W tym czasie tworzymy kulę lodową (kopułę). Do balonika nale­wamy wodę różaną. Balonik napełniamy powietrzem do wielkości średniej piłeczki, a następnie zawiązujemy końcówkę balonika. Do miski wlewamy około 1,5 l ciekłego azotu.

Następnie obtacza­my nasz balonik w ciekłym azocie, tak, aby woda różana podczas schładzania oblepiała ścianki balonika.

Pod palcami będziemy czuć powstającą skorupkę. Po całkowitym zmrożeniu odkładamy nasz balonik do zamrażarki na ok. 5 min.

Ze względu na temperaturę ciekłego azotu, która wynosi prawie -196°C, balonik zamienia się w twardą skorupkę i dopiero w tem­peraturze ok. -20°C staje się powrotem elastyczny. Wtedy możemy rozciąć balonik w celu uwolnienia kuli lodowej.

Całość podajemy na zmrożonym talerzu, dekorujemy czerwonym pieprzem, czarną solą i przykrywamy kopułą z wody różanej.

czytaj więcej >>

FOT. COLORFOOD

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji