...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Lodziarskie CO, GDZIE i KIEDY?

Wiele wydarzeń wciąż przed nami. Podpowiadamy, na które ze zbliżających się imprez branży lodziarskiej w Polsce i Europie warto się wybrać, aby poznać najnowsze trendy i technologie.

Chociaż do lata mamy jeszcze trochę czasu, branża lodziarska nie próżnuje. Za nami największe światowe targi, takie jak SIGEP w Ri­mini, ExpoSweet w Warszawie czy Gelatissimo w Stuttgarcie.A co przed nami?

Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych
24 marca przypada Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, który został ustanowiony przez Parlament Europejski w 2013 r. Jego ce­lem jest podniesienie świadomości na temat zalet produktów rzemieślniczych i zwiększenie popular­ności lodów naturalnych. W ramach święta odbywa się konkurs na smak roku. W 2019 r. tytuł ten zdobyły lody tiramisu. Miłośnicy lodów rzemieślniczych będą mogli kosztować je we wszystkich europejskich lodziarniach, które zdecydują się wziąć udział w obchodach Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych.

 

W ramach Gelato Day zaplanowane są również wspólne promocje producentów lodów rzemieślniczych i lekcje mistrzowskie z wytwarzania lodów, które będą odbywać się przez cały rok podczas targów i spotkań branżowych.
Więcej na www.gelato-day.site

 

Gelato Festival Challenge 2019
Polski oddział firmy Primulator zaprasza do konkursu Gelato Festival Challenge. Zwycięstwo w polskiej edycji będzie przepustką do udziału w europejskim finale zawodów w 2020 r. i do walki w 2021 r. o tytuł World’s Best Gelato ramię
w ramię z innym finalistami Gelato Fe­stival Challenge. Aby wziąć udział w krajowym konkursie na najlepszy smak lodów, należy wysłać zgło­szenie do 20 marca. Do 2 kwietnia ogłoszona zostanie lista 24 uczestników, którzy 11 kwietnia w łódzkiej pracow­ni Primulator zmierzą się w zawodach. Każdy z zawodników będzie musiał w ciągu 30 minut przygotować jeden smak lodów, który zostanie poddany ocenie jury technicznego.
Więcej na www.primulator.pl



Gelato Tour 2019
Już 5 marca rozpocznie się kolejna edycja Gelato Tour organizowanego przez pol­ski oddział firmy Comprital. Wydarzenia odbędą się w pięciu polskich miastach: w Łodzi (5 marca), Poznaniu (6 marca), Wrocławiu (7 marca), Gdańsku (14 marca) i Katowicach (23-25 marca).

W programie przewidziano m.in. prezentację lodowych no­wości smakowych na 2019 r., nie zabraknie także pokazów związanych z nowym konceptem kawowym marki, drinków i koktajlów, które pasować będą do menu kawiarni, oraz opakowań produktów cukierniczych. Specjaliści marki poruszą również tematy, takie jak dobór techno­logii i maszyn do produkcji lodów czy nowe rozwiązania informatyczne do cukierni i kawiarni. Podczas katowickiego spotkania w ramach SweetTargów przewidziano forum lodziarskie z gościem specjalnym z Włoch. Wstęp na spo­tkania jest bezpłatny po wcześniejszej rezerwa­cji miejsca.
Więcej na www.comprital.pl

Gelato Show 2019

14 marca kolejna odsłona Gelato Show - na odwiedzajacych czekają degustacje i prezentacje prowadzone przez największych mistrzów fachu. Jednodniowy event organizowany przez Master Martini startuje o godz. 11.00 we Witkowej Chacie w Modlniczce. Będzie to doskonała okazja do spróbowania lodowych nowości, w tym smaku tego sezonu - Conquistador (czekolada mleczna i krem o smaku orzecha laskowego wzbogacony orzechami oraz wafelkami), ryżowych baz wegańskich, kremów Brunella, szerokiej gamy lodów soft na bazie UHT, a także baz owocowych FruttUP, które zarazem znajdują zastosowanie w lodach rzemieślniczych, granitach oraz softów. Poznacie trendy rynkowe prosto z Włoch, w tym lody naturalne - bazy z czystą etykietą, pasty premium, dowiecie się  rówież jak bilansować bazy lodowe. 

Więcej informacji na www.mastermartini.pl 

 


Seminaria lodziarskie Savpol
Firma Savpol zaprasza osoby z branży lodziarskiej do udziału w seminariach lodziarskich or­ganizowanych przy wsparciu partnerów, takich jak: Fabbri, Valmar, Miran Ice Cones, Colde­lite, Malongo, Dotykacka i Litex. Podczas spotkań zaprezentowane zostaną nowe produkty i technologie, które swoją premierę miały podczas targów Salone Internazionale Gela­teria, Pasticceria, Panificazione Artigianali e Caffe (SIGEP). Nie zabraknie również in­formacji na temat najnowszych trendów branżowych, możliwości przetestowania ma­szyn i nowych smaków lodów. Uczestnicy wydarzenia wezmą udział w konkursie,
w którym do wygrania będą telewizory i tablety. Seminaria odbędą się w marcu w ośmiu polskich miastach: w Gdańsku (11 marca), Grudziądzu (12 marca), War­szawie (14 marca), Poznaniu (15 marca), Wrocławiu (18 marca), Czeladzi (19 marca), Krakowie (21 marca) i Rzeszowie (22 marca). Udział w wydarzeniu jest bezpłatny po wcześniejszej rejestracji online.
Więcej na www.savpol.pl


Gelato Festival Europe w Warszawie
8-9 czerwca, po wizytach w Stanach Zjed­noczonych, Japonii i europejskich miastach, takich jak Rzym, Mediolan, Turyn, Londyn, Berlin i Wiedeń, do Warszawy zawita objazdowy festi­wal Gelato Festival Europe. Celem wydarzenia, które w różnych lokalizacjach odbywać będzie się od 20 kwietnia do 7 lipca, jest wyłonienie najlepszego twórcy lodów włoskich. We wrześniu we Florencji zmierzy się on z innymi finalistami podczas pierwszego na świecie konkursu All Stars na wytwórcę lodów o najlepszym smaku.

Jego wybór będzie należał do odwiedzających festiwal, którzy – po zaku­pieniu biletu wstępu – spróbują konkursowych smaków i oddadzą głosy na swoich faworytów. W Warszawie ofertę nowatorskich smaków zaprezentuje 16 najlepszych rzemieślniczych lodziarni. Cena biletu wstępu na polskie wy­darzenie nie jest jeszcze znana, we Włoszech jego koszt to od 6,5 do 11,5 euro za osobę.
Więcej na www.gelatofestival.com/pl


SweetTargi
23-25 marca 2019 r. w Katowi­cach odbędą się SweetTargi, czyli 10. Targi Cukiernicze, Piekarskie i Lodziarskie. Podczas wydarze­nia będzie można zapoznać się z ofertą największych firm bran­żowych oraz z nowinkami dotyczącymi między innymi maszyn i urządzeń do produkcji lodów, wyposażenia lodziarni, surowców, urządzeń chłodniczych, a także mebli kawiarnianych i sklepowych. W ramach dziesiątej, jubileuszowej, edycji targów odbędzie się Międzyna­rodowy Konkurs Lodziarski: Gelato Poland 2019.

 

Wytwórcy lodów będą mogli wziąć udział w czterech niezależnych zawodach: Jubileuszowym konkursie lo­dziarskim, 1000 nowych smaków na sezon 2019, Naj­lepsze lody i sorbety – Aromitalia, a także Najlepsze Lody Śmietankowe. Organizatorami zawodów są: Sto­warzyszenie Włoskich Lodów Rzemieślniczych, Lodziar­nie Limoni, Bruno il Gelato di un Tempo i AromItalia.
Więcej na www.sweettargi.fairexpo.pl

 

 

Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre
W marcu ruszyła nowa akademia szkoleniowa pod szyl­dem Sempre Group. Na start – monoporcje. W planach nawet 15-dniowe szkolenia z nowoczesnego i klasycz­nego cukiernictwa. 

Decyzja o stworzeniu nowego miejsca ostatecznie zapadła, gdy w siedzibie firmy zabrakło powierzchni szkoleniowej i magazynowej. Po weryfikacji planów okazało się, że najdogodniejszym rozwiązaniem będzie nadbudowa piętra. Obecnie sala akademii to 200 m kwadrato­wych, na których równolegle mogą odbywać się aż cztery szkolenia.

Jednocześnie na pokazie może zgromadzić się nawet 120 osób. W ciągu trzech lat budowy i wyposażania akademii pojawił się obec­ny szef Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre Igor Zaritskiy, ukraiński mistrz cukiernictwa, który kilka razy stawał na podium na­rodowych i światowych mistrzostw cukierniczych, zdobył m.in. 1. miejsce na Best Ukrainian Pastry Chef Lwów 2015 oraz 2. miejsce na World Chocolate Masters Istambuł 2013. 3 miejsce na Mondial des Arts Sucres Paryż 2010 – Igor przyszedł do nas z gotowym pla­nem, który okazał się lepszy od tego, co sam wymyśliłem – mówi z entuzjazmem Sławek Szewczyk. – To absolutny pasjonat z niejedną specjalizacją w ręku.
Więcej informacji: www.wapas.pl

 

 

Małgorzata Milian-Lewicka


Bieżące wydanie czasopisma

W nowym Mistrzu Branży milenialsi rządzą i opowiadają: Maciej Majzon-Wójtowicz o pracy na wysokościach i ciągłym uczeniu się czekolady, Justyna Roszkowska o tworzeniu Pochlebnie, a Joel Kroeker o chlebie pobudzającym do myślenia. Sprawdzamy też RUBY (czekoldę milenialsów!) okiem fachowców i modne trendy w tortach.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji