Wraca Gelato Festival World Masters. Już za kilka dni o udział w wielkim finale powalczą polskie lodziarnie.
Podobne artykuły
Konkurs Dekoracji Tortów i Małych Form - weź udziałJubileuszowy konkurs Akademii Mistrza - Maestro WypiekówGelato Poland - najtrudniejszy konkurs lodziarski w PolsceGelato Festival World Masters, międzynarodowy konkurs, który od 2017 roku podróżuje po świecie w poszukiwaniu najlepszych smaków lodów, zmierza do długo oczekiwanych światowych finałów z 5 europejskimi rundami kwalifikacyjnymi, w których weźmie udział 59 lodziarni z 17 krajów. Wydarzenie, które pomimo przerwy spowodowanej pandemią zdołało przybliżyć publiczności smaki ponad 2500 rzemieślniczych lodów jest organizowane we współpracy z Carpigiani Gelato University, międzynarodową szkołą lodziarską z 20 kampusami w 19 krajach na całym świecie, oraz Sigep , organizatorem największych targów na świecie poświęcone rzemieślniczym lodom i cukierniczym specjałom, organizowane przez Italian Exhibition Group.
W tym roku zmagania lodziarzy odbędą się w innowacyjnej hybrydowej wersji.
-
Lodziarnie przysyłają mieszanki i składniki do dekoracji i urozmaicenia smaku w specjalnych przesyłkach chłodniczych.
-
Instruktorzy z Carpigiani Gelato University przygotują lody pod okiem zawodników, którzy będą mieli połączenie wideo na żywo z obszarem produkcyjnym.
-
Jury złożone z profesjonalistów Gelato World Cup oceni smak podczas konferencji w czasie rzeczywistym z przedstawicielami lodziarni.
-
We własnych lodziarniach rzemieślnicy szczegółowo opisują swoje smaki, opowiadając o pochodzeniu swoich pomysłów, sposobie doboru składników i przyczynie zgłoszenia się do konkursu.
Prace jurorów na poszczególnych scenach będą transmitowane na stronie Gelato Festival Europe na Facebooku oraz na kanale Gelato Festival na YouTube.
Oto lista 8 najlepszych lodziarni w Polsce, których smaki będą walczyć 8 lipca w Muzeum Lodów o miejsce w światowym finale:
-
Lodziarnia Artisan ze Szczecina Piotra i Adama Lubockich, wyróżniona za lody o smaku „Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką”
-
Lodziarnia Cukiernia Szorski z Ostrowa Wielkopolskiego, wyróżniona za lody o smaku „Biała czekolada z granatem i pistacjami”
-
Lodziarnia Pod Orzechem Tomasza Szypuły z Baborowa, wyróżniona za lody o smaku „Cud miód orzeszki”
-
Lodziarnia Palermo Mateusza Olszewskiego z Ząbek, wyróżniona za lody o smaku „Kremówka”
-
Lodziarnia Cukiernia Grzeczka Ewy i Jana Grzeczków z Pobiedzisk, wyróżniona za lody o smaku „Coco”
-
Lodziarni Bagietka Pauliny Pieczykolan z Kostrzynia, wyróżniona za lody o smaku „Rokitnik”
-
Piekarnia Cukiernia Grzybki z Warszawy, wyróżniona za lody Karoliny Tronowskiej i Damiana Gutowskiego o smaku „Prażony słonecznik z karmelem”
-
Kinga Godyń z Krakowa, wyróżniona za lody o smaku „Crunch Karmelowy”