...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Louis Vuitton w stylu angielskim

Louis Vuitton (LV) to marka słynna z prostych form i idealnego wykończenia. Zachęcamy do kreatywnej prze­róbki na słodko. Poznaj kilka prostych trików, które pozwolą zrobić torbę LV w stylu

Tort w kształcie torebki LV nie jest skompli­kowany technicznie, nie wymaga szczegól­nych zdolności artystycznych, ale niewątpli­wie potrzebuje czasu i dobrego planowania. W tym projekcie trzeba bowiem uwzględnić czas potrzebny do przeschnięcia elemen­tów dekoracyjnych oraz czas potrzebny do ich malowania. Ale po kolei…

Do przygotowania tortu-torebki LV potrzebne będą:
• tort (wysoki, złożony z kilku przełożeń, lekko zaokrąglony od góry)
• masa cukrowa wybarwiona na brąz, cha­rakterystyczny dla Louisa Vuittona
• czekolada plastyczna w kolorze jasne­go brązu
• złoty barwnik w pudrze
• alkohol
• klej spożywczy

Narzędzia do dekorowania:
• szablony (wzór na torbie, metek ozna­czonych logotypami),
• radełko,
• nożyk
• przyrząd do modelowania „veiner”
• pędzelek do nakładania barwnika w pudrze

Jak odwzorować monogramy LV, które charakteryzują się symetrycznym rozło­żeniem, nie są przecięte ani nie zachodzą na szwy? Najprościej jest skopiować wzór z oryginalnej torebki (zeskanować lub użyć zdjęcia z nadrukiem na torbie) i wydruko­wać go na papierze biurowym w formacie A4. Jeżeli do zrobienia jest więcej słodkich torebek, warto zaopatrzyć się w maty z go­towymi wzorami.
 
Z czekolady plastycznej wycinamy kwa­dratowe ramki, które będą łączyć uchwyty z torbą. Po ich wycięciu delikatnym pędzel­kiem nanosimy na nie barwnik spożywczy w pudrze w kolorze złotym i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Pamiętaj: pomalowane kwadratowe elementy muszą dobrze wyschnąć.
 
Kolejnymi elementami wycinanymi w cze­koladzie są metki oraz płaskie elementy dekoracyjne torby.

 

Wzorując się na oryginale, specjalnym ra­dełkiem zaznaczamy na nich ścieg oraz wy­cinamy kółka w odpowiednich miejscach. Te elementy mogą (ale nie muszą) lekko podeschnąć.

Gotowe kwadratowe elementy łączymy z metkami.

 

Z czekolady formujemy suwak do tor­by oraz małą kłódkę (bez użycia szablo­nów). Za każdym razem należy pamię­tać o wypudrowaniu elementów tuż po ich wymodelowaniu, jeszcze gdy czekolada jest w miarę wilgotna.


Jak szybko i dokładnie pomalować torebkę-tort?
Do boków tortu przyłóż kartkę z wydruko­wanymi monogramami LV i znaczkami, dłu­gopisem lub ołówkiem odrysuj je dokładnie, delikatnie odciskając ich kształt w masie cukrowej – w powstałych zagłębieniach ła­twiej będzie malować cienkim pędzelkiem.
Złoty barwnik rozcieńcz alkoholem i nakła­daj go zawsze w jednym kierunku: od góry do dołu (w ten sposób unikniesz rozmaza­nia pomalowanych wzorów).

 

Po wyschnięciu farbki kleimy pozostałe ele­menty z czekolady. Klejony element przez chwilę przytrzymujemy, żeby klej spożyw­czy mocniej związał.

 

Z czekolady plastycznej przygotowujemy uchwyty torebki, spłaszczamy ich końcówki i od razu łączymy z kwadratami.

 

Na koniec z czekolady robimy długi rulo­nik, którym ozdabiamy krótsze boki tortu. Veinerem zaznaczamy delikatne wcięcia wzdłuż dolnej krawędzi dłuższego boku.



Voila! Louis Vuitton w słodkiej odsłonie.

Anna Daraż, Pracownia Ciast  i Tortów „Niezłe Ciacho”

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Niezłe Ciacho - Pracownia Tortów Artystycznych

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji