Louis Vuitton (LV) to marka słynna z prostych form i idealnego wykończenia. Zachęcamy do kreatywnej przeróbki na słodko. Poznaj kilka prostych trików, które pozwolą zrobić torbę LV w stylu
Tort w kształcie torebki LV nie jest skomplikowany technicznie, nie wymaga szczególnych zdolności artystycznych, ale niewątpliwie potrzebuje czasu i dobrego planowania. W tym projekcie trzeba bowiem uwzględnić czas potrzebny do przeschnięcia elementów dekoracyjnych oraz czas potrzebny do ich malowania. Ale po kolei…
Do przygotowania tortu-torebki LV potrzebne będą:
• tort (wysoki, złożony z kilku przełożeń, lekko zaokrąglony od góry)
• masa cukrowa wybarwiona na brąz, charakterystyczny dla Louisa Vuittona
• czekolada plastyczna w kolorze jasnego brązu
• złoty barwnik w pudrze
• alkohol
• klej spożywczy
Narzędzia do dekorowania:
• szablony (wzór na torbie, metek oznaczonych logotypami),
• radełko,
• nożyk
• przyrząd do modelowania „veiner”
• pędzelek do nakładania barwnika w pudrze
Jak odwzorować monogramy LV, które charakteryzują się symetrycznym rozłożeniem, nie są przecięte ani nie zachodzą na szwy? Najprościej jest skopiować wzór z oryginalnej torebki (zeskanować lub użyć zdjęcia z nadrukiem na torbie) i wydrukować go na papierze biurowym w formacie A4. Jeżeli do zrobienia jest więcej słodkich torebek, warto zaopatrzyć się w maty z gotowymi wzorami.
Z czekolady plastycznej wycinamy kwadratowe ramki, które będą łączyć uchwyty z torbą. Po ich wycięciu delikatnym pędzelkiem nanosimy na nie barwnik spożywczy w pudrze w kolorze złotym i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Pamiętaj: pomalowane kwadratowe elementy muszą dobrze wyschnąć.
Kolejnymi elementami wycinanymi w czekoladzie są metki oraz płaskie elementy dekoracyjne torby.
Wzorując się na oryginale, specjalnym radełkiem zaznaczamy na nich ścieg oraz wycinamy kółka w odpowiednich miejscach. Te elementy mogą (ale nie muszą) lekko podeschnąć.
Gotowe kwadratowe elementy łączymy z metkami.
Z czekolady formujemy suwak do torby oraz małą kłódkę (bez użycia szablonów). Za każdym razem należy pamiętać o wypudrowaniu elementów tuż po ich wymodelowaniu, jeszcze gdy czekolada jest w miarę wilgotna.
Jak szybko i dokładnie pomalować torebkę-tort?
Do boków tortu przyłóż kartkę z wydrukowanymi monogramami LV i znaczkami, długopisem lub ołówkiem odrysuj je dokładnie, delikatnie odciskając ich kształt w masie cukrowej – w powstałych zagłębieniach łatwiej będzie malować cienkim pędzelkiem.
Złoty barwnik rozcieńcz alkoholem i nakładaj go zawsze w jednym kierunku: od góry do dołu (w ten sposób unikniesz rozmazania pomalowanych wzorów).
Po wyschnięciu farbki kleimy pozostałe elementy z czekolady. Klejony element przez chwilę przytrzymujemy, żeby klej spożywczy mocniej związał.
Z czekolady plastycznej przygotowujemy uchwyty torebki, spłaszczamy ich końcówki i od razu łączymy z kwadratami.
Na koniec z czekolady robimy długi rulonik, którym ozdabiamy krótsze boki tortu. Veinerem zaznaczamy delikatne wcięcia wzdłuż dolnej krawędzi dłuższego boku.
Voila! Louis Vuitton w słodkiej odsłonie.
Anna Daraż, Pracownia Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”