dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

MAMZ, Piotr Burzawa i przedszkolaki = dobra zabawa

Po wakacyjnej przerwie MAMZ ostro ruszył do pracy. 18 października w nowej pracowni w Jastrzębiu Zdroju odbyło się pierwsze szkolenie. Tym razem uczniowie kształcący się w zawodzie cukiernik i piekarz wyrabiali i formowali ciasto drożdżowe wspólnie z pełnymi wigoru przedszkolakami, pod okiem cukiernika Piotra Burzawy.

W warsztatach wzięło udział 18 przedszkolaków, które poznawały arkana sztuki cukierniczej pod opieką uczniów klas 1 ZSZ z Zespołu Szkół nr 9 w Jastrzebiu Zdroju, Zespołu Szkół Zawodowych z Jastrzębia Zdroju oraz OHP w Rybniku. Kilkugodzinne zajęcia praktyczne poprowadził mistrz Piotr Burzawa, który bez problemów odnalazł się w trudnej roli nauczyciela przedszkolaków. Wyzwanie było poważne, gdyż zarówno dla czterolatków, jak i starszej młodzieży był to pierwszy kontakt z wyrabianiem i formowaniem ciasta drożdżowego.

Przedszkolaki oraz uczniowie klas I kształcących się w zawodzie cukiernik i piekarz bawili się świetnie i dużo się nauczyli. Przeprowadzenie tych niecodziennych warsztatów było możliwe dzięki udostepnieniu przez firmę Savpol surowców potrzebnych do przygotowania wypieków. Po zakończeniu warsztatów odbyła się prezentacja nowego urzadzenia - receptora przekazanego MAMZ przez firmę Al Solution. Prezes firmy Tomasz Kostka zapoznał młodzież z zasadami obsługi tego specjalistycznego sprzętu i mozliwościami, jakie daje zastosowanie receptora w produkcji cukierniczej i piekarskiej. 

***

Zajęcia z przedszkolakami zainaugruowały nowy sezon działań Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. Rok szkolny 2012/ 2013 to już trzeci sezon działań nieformalnej inicjatywy edukacyjnej działającej dzięki zaangażowaniu grupy pasjonatów, których połączyła wspólna pasja do sztuki cukierniczej i piekarskiej.

Szymon Konkol wprowadza do nowej pracowni MAMZ nieśmiałą wówczas grupę przedszkolaków....

Wszyscy na stanowiskach

Prezentacja drożdży połączona z degustacją

Piotr Burzawa sprawdza efekt miesienia ciasta drożdżowego, a dzieci bacznie obserwują

Przedszkolacy, chłonni wiedzy, chętnie współpracowali z zarówno z uczniami, jak i nauczycielem

Własnoręcznie zrobione drożdżówki gotowe do pieczenia. Ostatni rzut oka na małe dzieła sztuki

Jak równy z równym :)

Rozmowy 3 pokoleń

autorzy zdjęć: Katarzyna Piełka, Szymon Konkol

Bieżące wydanie czasopisma

W nowym Panie nadają tonu. Monika Walecka odczarowuje stereotyp piekarza, Madame Caramel przewodzi po kulinarnych zakątkach Paryża, a sensorka Renata Januszewska odkrywa smakowe niuanse w czekoladzie. Pań nie brakuje w nowym dziale Rzemiosło Przyszłości, jednak mamy też zacne grono Panów. Sprawdź, kto i co się za tym kryje.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji