Po wakacyjnej przerwie MAMZ ostro ruszył do pracy. 18 października w nowej pracowni w Jastrzębiu Zdroju odbyło się pierwsze szkolenie. Tym razem uczniowie kształcący się w zawodzie cukiernik i piekarz wyrabiali i formowali ciasto drożdżowe wspólnie z pełnymi wigoru przedszkolakami, pod okiem cukiernika Piotra Burzawy.
W warsztatach wzięło udział 18 przedszkolaków, które poznawały arkana sztuki cukierniczej pod opieką uczniów klas 1 ZSZ z Zespołu Szkół nr 9 w Jastrzebiu Zdroju, Zespołu Szkół Zawodowych z Jastrzębia Zdroju oraz OHP w Rybniku. Kilkugodzinne zajęcia praktyczne poprowadził mistrz Piotr Burzawa, który bez problemów odnalazł się w trudnej roli nauczyciela przedszkolaków. Wyzwanie było poważne, gdyż zarówno dla czterolatków, jak i starszej młodzieży był to pierwszy kontakt z wyrabianiem i formowaniem ciasta drożdżowego.
Przedszkolaki oraz uczniowie klas I kształcących się w zawodzie cukiernik i piekarz bawili się świetnie i dużo się nauczyli. Przeprowadzenie tych niecodziennych warsztatów było możliwe dzięki udostepnieniu przez firmę Savpol surowców potrzebnych do przygotowania wypieków. Po zakończeniu warsztatów odbyła się prezentacja nowego urzadzenia - receptora przekazanego MAMZ przez firmę Al Solution. Prezes firmy Tomasz Kostka zapoznał młodzież z zasadami obsługi tego specjalistycznego sprzętu i mozliwościami, jakie daje zastosowanie receptora w produkcji cukierniczej i piekarskiej.
***
Zajęcia z przedszkolakami zainaugruowały nowy sezon działań Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. Rok szkolny 2012/ 2013 to już trzeci sezon działań nieformalnej inicjatywy edukacyjnej działającej dzięki zaangażowaniu grupy pasjonatów, których połączyła wspólna pasja do sztuki cukierniczej i piekarskiej.
autorzy zdjęć: Katarzyna Piełka, Szymon Konkol