czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

MAMZ, Piotr Burzawa i przedszkolaki = dobra zabawa 0

dodano ,Redakcja AK, materiał promocyjny

Po wakacyjnej przerwie MAMZ ostro ruszył do pracy. 18 października w nowej pracowni w Jastrzębiu Zdroju odbyło się pierwsze szkolenie. Tym razem uczniowie kształcący się w zawodzie cukiernik i piekarz wyrabiali i formowali ciasto drożdżowe wspólnie z pełnymi wigoru przedszkolakami, pod okiem cukiernika Piotra Burzawy.

W warsztatach wzięło udział 18 przedszkolaków, które poznawały arkana sztuki cukierniczej pod opieką uczniów klas 1 ZSZ z Zespołu Szkół nr 9 w Jastrzebiu Zdroju, Zespołu Szkół Zawodowych z Jastrzębia Zdroju oraz OHP w Rybniku. Kilkugodzinne zajęcia praktyczne poprowadził mistrz Piotr Burzawa, który bez problemów odnalazł się w trudnej roli nauczyciela przedszkolaków. Wyzwanie było poważne, gdyż zarówno dla czterolatków, jak i starszej młodzieży był to pierwszy kontakt z wyrabianiem i formowaniem ciasta drożdżowego.

Przedszkolaki oraz uczniowie klas I kształcących się w zawodzie cukiernik i piekarz bawili się świetnie i dużo się nauczyli. Przeprowadzenie tych niecodziennych warsztatów było możliwe dzięki udostepnieniu przez firmę Savpol surowców potrzebnych do przygotowania wypieków. Po zakończeniu warsztatów odbyła się prezentacja nowego urzadzenia - receptora przekazanego MAMZ przez firmę Al Solution. Prezes firmy Tomasz Kostka zapoznał młodzież z zasadami obsługi tego specjalistycznego sprzętu i mozliwościami, jakie daje zastosowanie receptora w produkcji cukierniczej i piekarskiej. 

***

Zajęcia z przedszkolakami zainaugruowały nowy sezon działań Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. Rok szkolny 2012/ 2013 to już trzeci sezon działań nieformalnej inicjatywy edukacyjnej działającej dzięki zaangażowaniu grupy pasjonatów, których połączyła wspólna pasja do sztuki cukierniczej i piekarskiej.

Szymon Konkol wprowadza do nowej pracowni MAMZ nieśmiałą wówczas grupę przedszkolaków....

Wszyscy na stanowiskach

Prezentacja drożdży połączona z degustacją

Piotr Burzawa sprawdza efekt miesienia ciasta drożdżowego, a dzieci bacznie obserwują

Przedszkolacy, chłonni wiedzy, chętnie współpracowali z zarówno z uczniami, jak i nauczycielem

Własnoręcznie zrobione drożdżówki gotowe do pieczenia. Ostatni rzut oka na małe dzieła sztuki

Jak równy z równym :)

Rozmowy 3 pokoleń

autorzy zdjęć: Katarzyna Piełka, Szymon Konkol

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe