- W 2013 r. mogło wypaść z rynku ok. 500 firm, czyli dwa razy więcej, niż powstało nowych. Kolejne 250 może zakończyć działalność w tym roku - szacuje Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. Podobne prognozy zakłada Instytut Polskie Pieczywo.
Podobne artykuły
Nowe spojrzenie na chlebKrakowscy piekarze chcą rządowej ochronyLantmännen Unibake - miliard bułek rocznie w piekarni w Nowej Soli– Spożycie pieczywa maleje od wielu lat, ponieważ zmieniają się nasze nawyki żywieniowe. Jemy więcej przekąsek oraz płatków zbożowych. Częściej niż przed laty odwiedzamy także lokale gastronomiczne – mówi Wojciech Zdrojowy, prezes Spółdzielni Piekarskiej Fawor z Poznania.
Statystyki dotyczące spożycia pieczywa w Polsce od lat są niepokojące. W 2005 r. statystyczny Polak zjadał 70,8 kg pieczywa na rok, w 2010 r. już tylko 56,04 kg. Za 2013 r. dane szacunkowe GUS podają 50,5 kg, a prognoza na bieżący rok to 49,5 kg na osobę.
Wraz ze zmieniającymi się nawykami żywieniowymi Polaków idzie liczba zamykanych piekarni w Polsce. Według prognoz, w 2014 r. upadnie ok. 250-300 piekarni w Polsce, głównie małych i średnich.
źródło: portalspozywczy.pl. rp.pl