Autor: Barbara Maślonka, klasa 3TGa, ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej
Nauczyciel: Krzysztof Maciejowski
Receptura
Składniki na biszkopt migdałowo-korzenny
280 g mączki migdałowej
120 g mąki
40 g przyprawy korzennej do piernika
200 g cukru pudru
60 g śmietany
560 g białka
270 g cukru
Sposób wykonania
Mączkę migdałową, cukier puder, mąkę, przyprawę do piernika i śmietanę wymieszać.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z resztą składników.
Piec w temperaturze 190C przez 15 minut. Chłodny biszkopt przeciąć na dwie części.
Mus z białej czekolady
225 ml mleka
65,5 g żelatyny
358 g białej czekolady
750 ml śmietany 30%
Mleko zagotować. Dodać namoczoną w wodzie żelatynę. Czekoladę rozpuścić i połączyć z mlekiem. Śmietanę ubić na sztywno. Wystudzone mleko dokładnie połączyć z ubitą śmietaną.
Wykończenie
Na spód dajemy jedną część biszkoptu na to wylewamy połowę musu z białej czekolady. Na stężały mus wykładamy druga część biszkoptu i frużeline wiśniową. Na wierzch wylewamy pozostały mus i odkładamy do lodówki żeby ciasto zastygło.
Gotowe ciasto dekorujemy ozdobami z czekolady.