...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Magorex, materiał promocyjny

Magorex radzi - Powłoki nieprzywieralne

Natłuszczanie form i blach to znakomity sposób na bezproblemowe wyjmowanie pieczywa, ale również główna przyczyna tworzenia się nagaru. Jego występowanie to nie tylko kwestia higieny, ale również problem finansowy – brudne pieczywo i niemożność wyjęcia pieczywa z formy generują większą ilość odpadów produkcyjnych.

Jak rozwiązać ten problem? Stosować powłoki antyadhezyjne.

Na pytania dotyczące właściwo­ści i rodzajów powłok odpowia­ da Robert Górka, właściciel fir­my MAGOREX, która we współpracy z firmą TECHNICOAT zajmuje się profesjonalnym pokrywaniem blach i form powłokami nie­przywieralnymi oraz ich regeneracją.

Jakie mamy wybór, jeśli chodzi o po­włoki antyadhezyjne?
Robert Górka: Proponujemy głównie po­krycie powłokami silikonowymi lub fluoro­polimerowymi, tzw. teflonowymi.

Jaka jest między nimi różnica?
R.G.: Podstawowa różnica to rodzaj za­stosowanego surowca. Powłoka silikono­wa najlepiej spełnia swoje zadania podczas 1000-1500 cykli pieczenia. Jest najodpo­wiedniejsza do pracy z produktami o małej zawartości cukru i białka. Powłoki fluoropo­limerowe wykazują dłuższą żywotność, bo w zależności od wybranego rodzaju swoje niezmienne właściwości prezentują przez 1200 do 3000 cykli pieczenia. Powłoki flu­oropolimerowe różnią się między sobą cho­ciażby grubością pokrycia.



Dlaczego warto stosować powłoki antyadhezyjne?
R.G.: Najważniejsze korzyści wynikające z ich stosowania to m.in.: nieprzywieranie produktów do powierzchni roboczych blach i tac, oszczędność czasu, energii i wody, brak konieczności stosowania środków na-tłuszczających, wzrost wydajności produk­cji, zapewnienie najwyższej jakości wyrobu końcowego, czysta produkcja, wysoka od­porność termiczna, dopuszczenie do kon­taktu z żywnością.

Jak cenowo kształtuje się pokrywanie silikonem lub powłokami teflonowymi?
R.G.: Każda wycena ustalana jest indy­widualnie pod klienta i jego zamówienie. Cena będzie różniła się w zależności od powierzchni pokrycia. Ogólnie rzecz uj­mując, powłoki silikonowe są tańsze niż teflonowe. Choć na pierwszy rzut oka ce­ny mogą odstraszać, to należy zdawać sobie sprawę z tego, że ich zastosowanie znacznie zmniejsza zużycie oleju, prądu, wody, oszczędzamy również czas, który pracownik musi poświęcić na szorowanie zapieczonych blach czy form.

Czy blachy z powłokami nieprzywieralny­mi należy myć?
R.G.: W razie konieczności oczywiście należy je myć. Natomiast nie wymagają one użycia che­mii, szczotek, czyszczarek. Zazwyczaj wystarczą ciepła woda i delikatna gąbka.

Czy powłoki antyadhezyjne szybko się niszczą?
R.G.: Inwestując w pokrycia, musimy liczyć się z tym, że trzeba przeszkolić ludzi, którzy będą z ni­mi pracować. Nie należy chociażby używać ostrych szczotek, noży, skrobaczek, bo wtedy zostaną uszkodzone i mogą stracić swoje właściwości.

 

Co jeśli dojdzie do uszkodzenia. Jakie są opcje? Czy blacha lub forma od razu na­daje się do wyrzucenia?
R.G.: Absolutnie nie! W wypadku zniszczenia lub zużycia powłoki proponujemy usługę rege­neracji. Polega ona na mechanicznym lub ter­micznych ściągnięciu zużytej powłoki, dokona­niu drobnych napraw w razie konieczności, a na końcu na nałożeniu nowej powłoki. Proces ten może być wykonywany wielokrotnie. Więcej in­formacji na temat powłok mogą Państwo uzy­skać bezpośrednio u nas w firmie.

Bieżące wydanie czasopisma

Listopadowy Mistrz Branży już jest, a w nim m.in.: pastry chef Krzysztof Kopciński o sile polskiego cukiernictwa i wyzwaniach współczesności, relacja z ważnego spotkania ministra rolnictwa Krzysztofa Ardanowskiego z rzemieślnikami piekarstwa w Poznaniu oraz rady Sylwii Majcher, jak produkować "bez odpadów".

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji