autor: Daria Kuźnik, kl. 3d, Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, technik organizacji usług gastronomicznych. Nauczyciel: Izabela Giersberg-Mataniak
RECEPTURA
Biszkopt
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Kilka kropel ulubionego aromatu do ciast (polecam śmietankowy)
Masa Shrek I
900 ml (1 duża butelka) soku Pysio kiwi + jabłko + banan
3 opakowania budyniu o smaku śmietankowym
Masa Shrek II
400 ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym lub kiwi
Dodatkowo
2 paczki delicji
2 opakowania galaretki o smaku agrestowym lub kiwi
Przygotowanie
Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem do ciasta i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Gotowe ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez 25-30 minut.
Masa Shrek I: Budyń dokładnie rozpuścić w 1,5 szklanki soku Pysio. Resztę soku zagotować, po czym dodać rozpuszczone budynie z sokiem i całość jeszcze raz zagotować.
Gorącą masę Shrek I rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć delicje.
Masa Shrek II: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, pozostawić, aby lekko stężała. Ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania powoli wlewać lekko stężoną galaretkę i całość ubijać.
Górna warstwa: 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i odstawić, aby lekko stężały, następnie wylać na masę Shrek II. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznej podróży ze Shrekiem w święta Bożego Narodzenia!