autor: Jabex
RECEPTURA
Ciasto drożdżowe
75 g świeżych drożdży
150 g śmietany 18%
750 g mąki pszennej
375 g masła
100 g cukru pudru
150 g jaj
100 g mleka
Składniki wymieszać ze sobą (drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku) i odstawić do wyrośnięcia (ok. 2h), a następnie podzielić na 4 kęsy.
Masa makowa
1 500 g Masa makowa 25% JABEX
450 g okruchów biszkoptowych
150 g jaj
225 g wody
100 g cukru puderu
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, a następnie odkładamy do związania okruchów z masą na ok. 1-2 h. Tak przygotowaną masę wykładamy na całą powierzchnię jednego z czterech rozwałkowanych kęsów (na kształt prostokąta). Należy pamiętać, żeby temperatura ciasta była zbliżona do temp. masy makowej. Całość zwijamy jak roladę wypiekamy w temp. 200oC przez 20-30 min. Wypieczony makowiec oprószamy cukrem pudrem.