...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Makowiec na cieście drożdżowym

autorzy: Cukiernicy-technolodzy firmy PROSPONA - Jerzy Brzozowski i Marek Tomaszek

     
 

Artukuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

SKŁADNIKI

 

Ciasto

½ kg mąki
1  jajko
1  margaryna
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
½ szklanki mleka
szczypta soli

Nadzienie

800 g Masy makowej PROSPONA
2 jaja
okruchy biszkoptowe
bakalie

PRZYGOTOWANIE

Z mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki, zarobić ciasto, włożyć do zimnej wody i pozostawić, aż wypłynie. Następnie podzielić ciasto na 4 części, wywałkować 4 prostokątne placki.

Przygotować nadzienie: mak dokładnie wymieszać z jajkiem, okruchami, bakaliami. Nałożyć na rozwałkowane ciasto i równomiernie rozsmarować.

Zwinąć całość, formując rolady i umieścić w pergaminowym papierze. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec 30-40 min w temperaturze ok. 180°C.

WSKAZÓWKI

Ciasto po wypłynięciu należy natychmiast wyciągnąć, ponieważ zbyt długie przetrzymywanie w zimnej wodzie naruszy strukturę i właściwości ciasta.

Po uformowaniu rolad przekładamy je na papier pergaminowy, który powinien mieć zakładkę 1 cm. Pozwoli nam to kontrolować rozrost ciasta. W pergaminie dobrze jest zrobić nakłucia, żeby ciasto „oddychało”, a para wodna nie skraplała się po wewnętrznej stronie papieru.

Po ostygnięciu makowiec warto przesmarować czekoladą i udekorować Posypkami owocowymi PROSPONA lub Skórką pomarańczową PROSPONA.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez PROSPONA Sp. z o. o.

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji