autorzy: Cukiernicy-technolodzy firmy PROSPONA - Jerzy Brzozowski i Marek Tomaszek
Artukuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
SKŁADNIKI
Ciasto
½ kg mąki
1 jajko
1 margaryna
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
½ szklanki mleka
szczypta soli
Nadzienie
800 g Masy makowej PROSPONA
2 jaja
okruchy biszkoptowe
bakalie
PRZYGOTOWANIE
Z mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki, zarobić ciasto, włożyć do zimnej wody i pozostawić, aż wypłynie. Następnie podzielić ciasto na 4 części, wywałkować 4 prostokątne placki.
Przygotować nadzienie: mak dokładnie wymieszać z jajkiem, okruchami, bakaliami. Nałożyć na rozwałkowane ciasto i równomiernie rozsmarować.
Zwinąć całość, formując rolady i umieścić w pergaminowym papierze. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec 30-40 min w temperaturze ok. 180°C.
WSKAZÓWKI
Ciasto po wypłynięciu należy natychmiast wyciągnąć, ponieważ zbyt długie przetrzymywanie w zimnej wodzie naruszy strukturę i właściwości ciasta.
Po uformowaniu rolad przekładamy je na papier pergaminowy, który powinien mieć zakładkę 1 cm. Pozwoli nam to kontrolować rozrost ciasta. W pergaminie dobrze jest zrobić nakłucia, żeby ciasto „oddychało”, a para wodna nie skraplała się po wewnętrznej stronie papieru.
Po ostygnięciu makowiec warto przesmarować czekoladą i udekorować Posypkami owocowymi PROSPONA lub Skórką pomarańczową PROSPONA.