czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Makowo-cytrynowy puszek 0

dodano ,SOSW Zofii Sekowskiej, materiał promocyjny

autor, uczeń: Angelika Remes, nauczyciel prowadzący: Anna Matysiak

RECEPTURA

Biszkopt makowy
4 jaja
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, mak i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 24x35 cm. Piec przez 20 min w 180°C.

Masa cytrynowa
0,5 l śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
200 g jogurtu greckiego
2 śmietanfiksy
10 g żelatyny
skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny

Śmietanę ubić z cukrem, jogurtem i fiksami. Dodać upłynnioną żelatynę , skórkę i sok z cytryny.


Poncz
1 szkl. wody
1 łyżka cukru
3 łyżki soku z cytryny

Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
4 łyżki śmietany 18%

Wszystkie składniki upłynniamy w kąpieli wodnej.

Dodatkowo
150 g biszkoptów
250 g powideł śliwkowych
100 g rodzynek


Wykonanie
Biszkopt makowy nasączony – powidła śliwkowe – masa cytrynowa – biszkopty nasączone – polewa – rodzynki.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Zofii Sękowskiej

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe