...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Bukiecik... na słodko – nie lada wyznanie i nie lada wyzwanie

Dekoracje kwiatowe są uniwersalnym oraz eleganckim dodatkiem przystrajającym salę balową, suknię panny młodej, a nawet... tort! I to niekoniecznie tort weselny. Coraz częściej motywy kwiatowe są widoczne na tortach upieczonych na różne okazje. Pytanie tylko, jakie kwiaty wybrać?

Oczywiście do udekorowania słodkiego wypieku możemy użyć żywych roślin. No tak... Tylko co dalej? Każdy – nawet najpiękniejszy – kwiat kiedyś uschnie, a uschnięty, nie będzie dodawał uroku – obojętnie, gdzie byśmy go umieścili. Dlatego skupimy się na kwiatach cukrowych, które, misternie wykonane, do złudzenia przypominają te prawdziwe. Zanim jednak zaczniemy tworzyć nasze kwiatowe dzieła sztuki, mu­simy skompletować potrzebne materiały.
Po pierwsze – dobry lukier. Nie możemy użyć zwykłego fondandtu. Do kwiatów mu­simy użyć lukru o specjalnych właściwo­ściach. Te „specjalne” lukry będą miały na opakowaniu oznaczenie:
• gum paste,
• flower paste,
• Mexican paste.

Bardzo dobrym lukrem „na start” jest lukier domowej roboty. Można go przygotować samodzielnie.
Do wykonania lukru potrzebne będą:
• 3 średniej wielkości jajka, a dokładnie – białka jajek (ważne – jajka muszą być przynajmniej przez dobę trzymane w temperaturze pokojowej),
• 600 g cukru pudru – najlepszy jest bar­dzo drobniutki – polecam cukier KUPIEC,
• 20 g CMC (tylo powder),
• odrobina oleju, oliwy z oliwek – do sma­rowania rąk podczas wyrabiania.

Białka z jaj przekładamy do misy i przez chwilę lekko ubijamy mikserem (aż zrobią się białawe). Dodajemy cały cukier pu­der i miksujemy dopóty, dopóki masa nie stanie się jednolita. Następnie dodajemy CMC i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż wszystko idealnie się po­łączy. Dobrze wyrobiona, ma konsystencję gumy do żucia.

Przekładamy wszystko na matę, najlepiej sylikonową, smarujemy dłonie tłuszczem i wyrabiamy masę jeszcze przez chwilę. Masę umieszczamy w szczelnie zamkniętym foliowym woreczku i wkładamy do lodów­ki. Musi tam przeleżeć dobę, zanim będzie gotowa do użycia.

 

Fot. 1

Gdy mamy już gotową masę, kompletu­jemy pozostałe przedmioty (fot. 1). Po­trzebne będą:
• sylikonowe odciski nerwów kwiatowych,
• ostry skalpel,
• druciki do kwiatów – do płatków polecam białe druciki numer 28, a do liści – zielone druciki nr 24,
• wałek do masy lukrowe,
• taśma florystyczna,
• narzędzie do modelowania płatków,
• gąbka do modelowania kwiatów,
• barwniki do cieniowania,
• pędzelki do cieniowania,
• pręciki do kwiatów (fot. 1).

 

Fot. 2


Zdecydowałam się na wykonanie tortu ozdobionego kwiatami hibiskusa i liśćmi. Wybrałam trzy odciski nerwów (fot. 2).

 

Fot. 3

Zanim zacznę przygotowywać płatki, przy­gotowuję również druciki (fot. 3). Przyci­nam je na odpowiednią długość; będą po­trzebne do wykonania zarówno kwiatów, jak i liści.

 

Fot. 4

Fot. 5

Fot.6

Następnie dość cieniutko rozwałkowuję masę, po czym umieszczam ją w odcisku sylikonowym i delikatnie odbijam na niej nerwy płatków (fot. 4-6).

 

Fot.7

Fot. 8

Ostrożnie wyjmuję masę z odcisku i za po­mocą skalpela wycinam kształt płatka. Tak przygotowany płatek umieszczam (bardzo delikatnie) na druciku (fot. 7-8).

 

Fot. 9

Następnie płatek kładę na podstawkę z pianki i za pomocą narzędzia do mo­delowania nadaję ładny, delikatny kształt brzegom płatków (fot. 9).

 

Fot. 10

W ten sam sposób przygotowuję pozo­stałe płatki i pozostawiam do wyschnię­cia. Czas wysychania jest zależny od tego, jakiej masy używamy. Masa „samoróbka” potrzebuje doby, aby porządnie wyschnąć. Są też masy gotowe, które potrzebują oko­ło trzech godzin (fot. 10).
Jeśli płatki wystarczająco wyschły, można zabrać się za malowanie. Do malowania najczęściej używamy barwników pudro­wych – ale tylko tych z przeznaczeniem do cieniowania.

 

Fot. 11

Fot. 12

Fot. 13

Przygotowuję odpowiednie kolory barw­ników oraz pędzelki do cieniowania. Cie­niuję w ten sposób, że najpierw nakładam odpowiednią ilość barwnika, a następnie delikatnie rozprowadzam go za pomocą pędzelka (fot. 11-13).

 

Fot. 14

Gdy mam już pomalowane wszystkie płatki, zaczynam „składać” kwiatki w całość. Robię to w ten sposób, że po­szczególne druciki skręcam ze sobą poje­dynczo (fot. 14).
Po kolei, po jednym płatku, dokładam i skręcam drucik – aż złożę odpowiednią liczbę płatków; w przypadku prezento­wanego hibiskusa potrzeba 5 płatków.

 

Fot. 15

Fot. 16

Na koniec umieszczam w środku pręcik kwiatowy, a za pomocą taśmy florystycz­nej owijam dość mocno powstałą „łodygę” (fot. 15-16).

 

Fot. 17

W ten oto sposób mam gotowy kwiat. Przy użyciu innych odcisków, ale dokład­nie w ten sam sposób, można stworzyć inne kwiaty i liście (fot. 17).

 

Fot. 19

Wszystkie potrzebne kwiatki i listki ukła­dam w piękny bukiet według swojej wła­snej fantazji. Całość umieszczamy na tor­ciku (fot. 19).


Tak ozdobiony tort stanowi piękny prezent na każdą okazję. Oczywiście cukrowe kwiaty nie muszą być koniecznie wykorzystywane na torty. Dobrym pomysłem są też cukro­we kosze kwiatowe. Jadalne są tu kwiaty, natomiast podstawą, w której umieszczam kompozycje, są kosze wiklinowe. Tak przy­gotowany kosz może stanowić piękną ozdobę przez długi czas – pod warun­kiem, że nie do­stanie się do nie­go wilgoć.

Karolina Ciesielska, lukrowefantazje.com.pl

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji