...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Mariusz Górecki w finale Valrhona C3

Sukcesem jest samo zakwalifikowanie się do półfinału tak prestiżowego konkursu. Tymczasem Mariuszowi Góreckiemu nie tylko udało się tego dokonać drugi raz z rzędu, ale też przejść do kolejnego etapu - wielkiego finału Valrhona C3 w Singapurze!

Znane powiedzenie głosi, że do trzech razy sztuka, ale Mariuszowi Góreckiemu wystarczyły tylko dwa podejścia w konkursie Valrhona C3, by osiągnąć podium. 18 września 2019 został zwycięzcą regionalnych półfinałów, przez co trafił do grona zawodników, którzy spotkają się podczas wielkiego finału w Singapurze w marcu 2020.

Jestem zadowolony z calej swojej pracy jaka zrobilem. Dalem z siebie wszystko, co tylko moglem. Bardzo chciałem wygrać te zawody i pokazać, że Polska również stoi na wysokim poziomie cukierniczym. I tak się stało - powiedział naszej redakcji zwycięzca półfinału czekoladowych mistrzostw.

 


Poznański cukiernik startował z ramienia restauracji Garden City w grupie Rest of The World, w której znaleźli się uczestnicy z krajów takich jak: Rosja, Wielka Brytania, Meksyk, Grecja oraz Szwajcaria.

W tej edycji zadaniem było przygotować: 12 sztuk deserów oraz 30 sztuk petifour. Wszystko musiało opierać się na czekoladzie Bahibe 46% z Dominikany. Używając jej, uczestnicy starali się wykreować połączenia smakowe, które najlepiej z nią będą współgrać. 

Smaki użyte w petifour Maiursza Góreckiego to: marakuja, pomarańcz, migdał oraz czekolada Bahibe. Natomiast w deserze pojawiły się: kokos, yuzu, pomarańcz, ananas z chili, calamantis, czarny sezam, nibsy kakaowca.

 

 

Te połączenia smakowe zachwyciły jurorów, ale trzeba też dodać, że docenili także inne aspekty takie jak ilość technik dekoracji i struktur smakowych pokazanych w deserze..Wystąpienia Polaka zapunktowało też świetną  organizację pracy oraz porządkiem panującym na stanowisku konkursowym. 

Przygotowania do wystąpienia trwały około miesiąca. W tym czasie wypełnionym treningami laureat korzystał z pomocy kolegów po fachu. - Pierwszą osobą, z którą konsultowałem swoje pomysły był Stanley Saferna. Podzielił się ze mną uwagami dotyczącymi deseru, które sam zdobył pracując w angielskich restauracjach. Razem testowaliśmy kilka receptur, aby wszystko wyszło jeszcze lepiej. Również Michał Iwaniuk przyczynił się do pomocy nad konkursem. Jego duża wiedza i umiejętności pracy z czekoladą były dla mnie ogromnym wsparciem i pomogły w ulepszeniu mojej koncepcji petifour. Dzięki wskazówkom, które od nich otrzymałem moja praca konkursowa była jeszcze bardziej dopracowana.  - opowiada Górecki.

Zostało pół roku na przygotowanie się do wielkiego finały w marcu w Singapurze, w którym Mariusz Górecki zawalczy o tytuł mistrza z ósemką najlepszych szefów z całego świata. Co go czeka? Dowiemy się już pod koniec października, kiedy to zakończy się etap półfinałów odbywajacych się w różnych regionach globu. Jak deklaruje nasz kandydat na podium, z całą pewnością do współpracy w przygotowaniach zaprosi po raz kolejny tych, którzy pomogli mu sięgnąć po zwycięstwo w półfinale. A nasza redakcja z pewnością te przygotowania będzie relacjonować. 

 Zdjęcia: https://www.facebook.com/AsianPastryCup/

 

Bieżące wydanie czasopisma

W najnowszym wydaniu stawiamy na B-Concept Jordiego Bordasa oraz stare koncepty na zero waste w nowoczesnej piekarni i cukierni. Odkrywamy siłę social mediów z Szymonem Czerwińskim, a także szukamy najlepszych blach i form...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji