Po pandemicznej przerwie wraca unikalne wydarzenie dla profesjonalistów i pasjonatów branży piekarskiej. Eliminacje do konkursu ruszają już w sierpniu.
Podobne artykuły
Nowe spojrzenie na chlebKrakowscy piekarze chcą rządowej ochronyLantmännen Unibake - miliard bułek rocznie w piekarni w Nowej SoliPo fenomenalnej I. edycji konkursu, w której zwyciężyli Matylda Kustra (kategoria amatorzy) oraz Krzysztof Bryjka (kategoria zawodowcy), Master Baker wraca po rocznej przerwie. Eliminacje ruszają już w sierpniu. Od 5.08.-17.09.2021 będzie można nadsyłać zgłoszenie formą elektroniczną - zdjęcie oraz opis konkursowego pieczywa. Jury wyłoni 3 uczestników z każdej z czterech kategorii:
-
Zawodowy (mistrz, czeladnik, ale także osoby bez wykształcenia piekarskiego ale prowadzące własną piekarnię lub zatrudnione jako piekarz lub pomocnik)
-
Koła Gospodyń Wiejskich (oddelegowani reprezentanci KGW)
-
Uczeń ze szkoły o profilu spożywczym (uczniowie szkół gastronomicznych)
-
Amator (do tej kategorii zaproszeni są wszyscy pasjonaci domowego wypieku chleba nie kwalifikujący się do w/w kategorii)
Finał konkursu odbędzie się w dniach 4-6 października 2021 podczas targów Polagra – Foodtech w Poznaniu.
Pula nagród wynosi 30.000 złotych, w tym nagordy pieniężne oraz sprzęt AGD.
Celem organizowania tego typu przedsięwzięć jest zahamowanie dramatycznego spadku spożycia pieczywa w Polsce oraz wpływ na zmianę nawyków odżywiania Polaków przez zwiększenie ich świadomości w zakresie wyboru pieczywa. Lekarze i dietetycy oczekują, że konsumenci zaprzestaną wybierać pieczywo wg kryteriów najniższej ceny, tj. najczęściej z ciasta mrożonego, zawierające rozmaite polepszacze, stabilizatory, konserwanty, a zaczną wedle wartości odżywczych oraz prozdrowotnych - czyli pieczywo z mniejszym lub większym udziałem mąki pełnoziarnistej, aby zapewnić rekomendowane minimalne dzienne spożycie otrąb, zawierające pełnowartościowe zarodki występujące tylko w mąkach świeżo mielonych.
Ponadto, jak deklaruje organizator, Master Baker w jakiejś mierze przyczyni się do zmiany myślenia także o samym zawodzie peikarza, by przestał on być zawodem deficytowym, a na powrót był szanowanym społecznie.
Oficjalnie nazwa tegorocznej edycji to "Ogólnopolski konkurs dla piekarzy Master Baker 2020" a nie 2021, ponieważ Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych już w 2020 przyznał środki na realizację jednak z powodu pandemii ostatecznie nie mógł się odbyć.
Organizator: Stowarzyszenie Polska Ekologia
Wykonawca: Międzynarodowe Targi Poznańskie