Autor: Cukiernik Krzysztof Wysłucha
Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Święta wielkanocne zawsze kojarzyły się z czymś świeżym, orzeźwiającym i nowym. Stąd pomysł na nową recepturę mazurka, który odbiega od tradycyjnych propozycji, a słodko-kwaśnym smakiem przywołuje długo wyczekiwaną wiosnę.
Kompozycja smakowa mazurka jest połączeniem gorzkiej czekolady skontrastowanej ze świeżą, bardzo aromatyczną i orzeźwiającą porzeczką, połączona z delikatną słodyczą białej czekolady.
1. Surowce na biszkopt
- 25 dag roztopionej gorzkiej czekolady (70-proc.)
- 25 dag masła o temperaturze pokojowej
- 15 dag cukru
- odrobina cukru waniliowego
- 30 dag jajek
- 25 dag mąki
Przygotowanie:
Ubijamy cukier z jajami. W kąpieli wodnej upłynniamy czekoladę i dodajemy masło. Następnie łączymy napowietrzone jaja z czekoladą i masłem. Całość mieszamy bardzo delikatnie z mąką. Masę wlewamy do prostokątnego rantu i odpiekamy.
2. Mus czekoladowo-porzeczkowy
- 30 dag roztopionej białej czekolady
- 15 dag puree owocowe - porzeczkowe Pastry Creation
- 90 g żółtek (5 szt.)
- 45 dag bitej śmietany
Przygotowanie:
Żółtka z puree łączymy i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Na koniec bardzo ostrożnie łączymy z wcześniej ubitą śmietaną.
Składanie mazurka
Odpieczony blat przecinamy w poprzek. Jeden z blatów kładziemy do rantu na spód, nakładamy mus czekoladowo-porzeczkowy. Dla uwydatnienia smaku możemy dodać mrożone owoce porzeczki. Dla bardziej oryginalnego posmaku, zamiast porzeczki, można zastosować pestki granatu. Kładziemy kolejny blat i odstawiamy na 2 godziny do schłodzenia. Po schodzeniu wyrównujemy boki i wierzch. Dekorujemy według własnych upodobań, np. stosując natrysk czekoladą, który daje ciekawy efekt zamszu. Nowoczesne czekoladowe elementy dekoracyjne (np. firmy Pastry Creation) pokreśliły nietradycyjnych charakter mazurka.