autorzy: Katarzyna Koczkodaj z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim
Składniki:
35 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru pudru
20 dkg masła
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka
masa kajmakowa krówkowa dekoracje
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem i śmietanę. Zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około l godzinę. Wyjąć ciasto z lodówki, (ok. 1/3 część pozostawić do dekoracji) rozwałkować równomiernie, Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę, z odłożonego ciasta formujemy małe kuleczki, którymi zdobimy brzegi ciasta, ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor ok. 15 - 20 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wystudzone ciasto smarujemy masą krówkowa i dowolnie dekorujemy.