...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Mickaël Forcher zwycięzcą pierwszej edycji konkursu na Mistrza Pain au Chocolat

Pain au chocolat jest jednym z popularniejszych słodkich wypieków we Francji. Bułeczka z ciasta półfrancuskiego z dodatkiem drożdży wypełniona kremem czekoladowym towarzyszy często porannym posiłkom Francuzów bądź podwieczorkom.

Francuskie Stowarzyszenie Piekarnictwa i Cukiernictwa (Confédération Nationale de la Boulangerie Pâtisserie Française) zorganizowało 29 października 2022 roku pierwszą edycję Mistrzostw Pain au Chocolat (Master du Pain au Chocolat) podczas odbywającego się Salon du Chocolat. Dotychczas zmaganiom konkursowym podlegały bagietki, croissanty, teraz przyszedł czas na pain au chocolat. Do konkursu przystąpiło 38 piekarzy – cukierników. Jego celem – podobnie jak w przypadku konkursu na croissanty – jest docenienie wypieków rzemieślniczych w piekarniach zrzeszonych w lokalnych organizacjach zawodowych, które kultywują tradycyjne piekarnictwo i cukiernictwo. Jury pod przewodnictwem Xavier Bordet wybrało najlepszy pain au chocolat oceniając wypieczenie, wygląd, smak, listkowanie, nadzienie i połysk.

 

Zwycięski wypiek (www.facebook.com/ausoleilbymickaelforcher/

 

Pain au chocolat nie były przygotowywane na miejscu. Uczestnicy konkursu musieli dostarczyć po 5 sztuk pain au chocolat, upieczonych wcześniej. Od uczestników wymagano, by piekarnia rzemieślnicza, w której pracują, należała do organizacji zrzeszającej piekarzy – cukierników rzemieślniczych w danym departamencie. Pierwszą nagrodę zdobył Mickaël Forcher z piekarni „Boulangerie-Pâtisserie Au Soleil” w Poissy, drugie miejsce przypadło Christophowi Duboisz piekarni„Aux Doux Fournils” z miasteczka Pontalier, a trzecie Léo Paumardowi z piekarni „Boulangerie-Pâtisserie Paumard” z gminy Cantenay-Épinard. Christophe Dubois i Léo Paumard brali również udział w konkursie na najlepszego croissanta, o którym pisaliśmy, gdzie zajęli drugie ( Christophe Dubois) i trzecie ( Léo Paumard) miejsce. 

 

 

zdjęcie: /boulangerie-bakery.com/


K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji