Na początku lipca br. we francuskim departamencie – Wandea odbyły się spotkania stowarzyszenia „Ambasadorzy Chleba”, które ma na celu integrację środowiska piekarzy, przekazywanie sobie wiedzy, śledzenie nowości piekarniczych i wprowadzenie w życie.
W ciągu kilku dni spotkań omawiano m.in. jak przygotować recepturę tzw. brioche de voyage, czyli brioszki podróżniczej, która może być zdatna do spożycia aż 28 dni. Ambasadorzy opracowali nowy przepis na ten wypiek, modyfikując ilość masła, soli i jajek oraz dodając zakwas do panettone. Właśnie taka receptura ma zapewnić większą długość trwałość ciasta. Stowarzyszenie rozmawiało również o swojej przyszłości np. prawach i obowiązkach członków. Liczą na to, że ich działalność będzie coraz bardziej widoczna na arenie międzynarodowej. Niezmienna pozostaje idea stowarzyszenia: propagować wypiek i spożycie chleba rzemieślniczego jako najbardziej wartościowego produktu piekarniczego.
źródło oraz zdjęcie: KLIK!
K.Sz.