Wystawa Tortów Okolicznościowych od zawsze stanowiła jedną z największych atrakcji targów Expo Sweet. Co roku zwiększa się ilość zgłoszeń oraz poziom uczestników. Tegoroczna edycja to również zmiany w regulaminie. Tym razem liczyć się będzie również smak!
Podobne artykuły
Artystyczna uczta. Podsumowanie konkursu Wystawa Dekoracji Cukierniczych Expo Sweet 2020Sprawdź Expo Sweet 2020Zwycięzcy konkursów EXPO SWEET 2019Tradycyjnie, pięknie dekorowane torty będzie można podziwiać przez cały czas trwania targów, tj. 21-24 lutego. Sam konkurs odbędzie się już pierwszego dnia, 21 lutego. Jego tematyka pozostaje dowolna. Ważne, by praca uczestnika korespondowała ze strojem, jaki umieści na manekinie oraz by wszystkie elementy dekoracji tortu były jadalne. Członkowie kapituły będą zwracać uwagę na ilość użytych technik, stopień trudności wykonania tortu, estetykę wykonania oraz oryginalność pracy. Uczestnik będzie musieć omówić krótko eksponat.
Tym razem ocenie międzynarodowego jury podlegać będzie jednak nie tylko wygląd, ale i smak!
Prócz eksponatu pokazowego, należy dostarczyć również dwie sztuki tortu degustacyjnego, którego walory smakowe oceni jury w tym samym składzie. Wersja degustacyjna musi być wykonana w tej samej technice, co tort dekoracyjny.
Laureaci konkursu otrzymają puchar, dyplom, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, a także nagrody pieniężne. Prócz głównego konkursu, 24 lutego odbędzie się również wybór faworyta publiczności w corocznie organizowanym plebiscycie organizowanym przez PPiC.
Konkurs adresowany jest zarówno do firm jak też uczestników indywidualnych związanych z branżą cukierniczą, piekarską, lodziarską lub gastronomiczną. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 21 stycznia 2016. Ilość miejsc jest ograniczona. W tym roku uczestnikom spoza Warszawy organizatorzy zapewniają również darmowy nocleg.
Więcej informacji na stronie organizatora konkursu: www.exposweet.pl
Formularz zgłoszeniowy: KLIK!