...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Miła niespodzianka w finale Turnieju we Wrocławiu

XXIII finał Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz przyniósł nie tylko smaczny powiew wiosny, ale też miłe zaskoczenie. Na podium stanęły aż 4 dziewczyny, w tym 2 finalistki części dla piekarzy. Taka sytuacja zdarza się raz na kilka lat.

W tym roku w Turnieju wzięło udział 16 cukierników i 7 piekarzy z całej Polski. Byli to uczniowie trzecich klas branżowych szkół I stopnia. Konkurs składał się z części teoretycznej w ZSZ nr 5 we Wrocławiu oraz praktycznej, w której finaliści prezentowali swój warsztat pracy, zdolności manualne, wyobraźnię i pomysłowość w interpretacji tematu przewodniego tegorocznej edycji – „Powiew wiosny”. Część praktyczna w zawodzie cukiernik odbyła się w Cukierni Wincentego Wolaka. Młodzi cukiernicy, jak co roku – zgodnie z regulaminem – musieli przygotować: tort, ciastka bankietowe, figurki z marcepanu lub masy plastycznej oraz eksponat z karmelu lub czekolady. Z kolei w Piekarni Leśnickiej Stanisława Kibały adepci piekarstwa formowali rogaliki wyborowe, kajzerki, solanki, małgorzatki, chałkę turecką i chałkę żydowską z ciasta półcukierniczego, wykonywali chleb okolicznościowy oraz dowolny wyrób z ciasta półcukierniczego o masie 500-1000 g.

Dziewczyny zdominowały finał
Uroczyste zakończenie Turnieju odbyło się w zabytkowych salach wrocławskiego ratusza. Zaproszeni goście, sponsorzy rzemieślnicy, nauczyciele, opiekunowie i uczniowie z całego kraju mogli podziwiać ekspozycję prac młodych piekarzy i cukierników.

Nikt nie miał wątpliwości, że uczestnicy byli doskonale przygotowani do zmagań, a tegoroczna edycja prezentowała bardzo wysoki poziom. Poziom, który "podkręciły" dziewczyny, i co ciekawe również w konkursie dla piekarzy, co widać po wynikach ogłoszonych przez przewodniczących obu komisji: Ryszarda Grabarczyka (przewodniczący komisji dla zawodu piekarz) oraz Wojciech Biegański (dla zawodu cukiernik):

W zawodzie piekarz najlepsi byli:
1. miejsce – Mikołaj Herholz z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 w Gdańsku
2. miejsce – Kinga Rybak z Branżowej Szkoły Wielozawodowej Specjalnej I stopnia nr 2 w Lublinie
3. miejsce – Anna Skrzypek z Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu

 

Piekarz to typowo męski zawód, więc nikogo nie dziwi pierwsze miejsce dla Mikołaja Herholza, ale widok filigranowych dziewczyn - Kingi Rybak i Anny Skrzypek - w trójce najlepszych piekarzy robi wrażenie

Zwycięzcami w zawodzie cukiernik zostali:
1. miejsce – Roksana Bartłomiejczak z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni
2. miejsce – Aleksandra Łukaszewska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach
3. miejsce – Gracjan Radzik z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy.

Aleksandra Łukaszewska, Roksana Bartłomiejczak oraz Gracjan Radzik - najlepsi uczniowie w zawodzie cukiernik 2018 r.
 


Cenne nagrody

Wszyscy finaliści zostali obdarowani pamiątkowymi medalami, czasopismami branżowymi i książkami. Laureaci otrzymali puchary i wiele cennych nagród rzeczowych ufundowanych przez komitet główny turnieju i sponsorów, którym za hojność serdecznie dziękujemy. Oprócz nagród laureaci turnieju po ukończeniu szkoły branżowej II stopnia i zdaniu matury otrzymują uprawnienie do przyjęcia z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego na studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności realizowanym na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.

Szczególne wyróżnienie od „Mistrza Branży” otrzymały Kinga Rybak z Branżowej Szkoły Wielozawodowej Specjalnej I stopnia nr 2 w Lublinie oraz Monika Urbaniak z Branżowej Szkoły I Stopnia Wojewódzkiego Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Szczecinie. Ponadto Roksana Bartłomiejczak otrzymała puchar za wykonanie najpiękniejszego eksponatu na turnieju, ufundował go Marcin Meryk. Pucharami nagrodzono także mistrzów szkolących.

Wielkopolska słynie z mistrzów cukiernictwa oraz szkolnictwa na wysokim poziomie. Na zdjęciu Roksana Bartłomiejczak w otoczeniu mistrzów cukiernictwa: Stanisława Kibało, Przemysława Kuczory i wicedyrektor ZSZ nr 2 z Wrześni Doroty Kaczmarek

Gratulujemy wszystkim finalistom, ich nauczycielom i mistrzom szkolącym. Wierzymy, że dzięki kolejnym pokoleniom wykształconych, pełnych pasji cukierników i piekarzy będziemy mogli rozsmakowywać się w dobrym pieczywie i ciastach wykonanych wg sprawdzonych receptur.

Organizatorzy Turnieju we Wrocławiu: Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu, Dolnośląska Izba Rzemieślnicza, Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników, Cukiernia Wincentego Wolaka, Piekarnia Leśnicka Stanisława Kibało wraz z wieloma znakomitymi, oddanymi idei turnieju rzemieślnikam.

Fot. Lidia Nestoruk

Bieżące wydanie czasopisma

Co zawiera najdroższy chleb świata? Na czym polega fenomen prapszenicy? Ile kosztuje otwarcie piekarni rzemieślniczej? Dlaczego warto zrezygnować ze sztucznych polepszaczy? Odkryjcie z nami magię piekarstwa na nowo!

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji