...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Miła niespodzianka w finale Turnieju we Wrocławiu

XXIII finał Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz przyniósł nie tylko smaczny powiew wiosny, ale też miłe zaskoczenie. Na podium stanęły aż 4 dziewczyny, w tym 2 finalistki części dla piekarzy. Taka sytuacja zdarza się raz na kilka lat.

W tym roku w Turnieju wzięło udział 16 cukierników i 7 piekarzy z całej Polski. Byli to uczniowie trzecich klas branżowych szkół I stopnia. Konkurs składał się z części teoretycznej w ZSZ nr 5 we Wrocławiu oraz praktycznej, w której finaliści prezentowali swój warsztat pracy, zdolności manualne, wyobraźnię i pomysłowość w interpretacji tematu przewodniego tegorocznej edycji – „Powiew wiosny”. Część praktyczna w zawodzie cukiernik odbyła się w Cukierni Wincentego Wolaka. Młodzi cukiernicy, jak co roku – zgodnie z regulaminem – musieli przygotować: tort, ciastka bankietowe, figurki z marcepanu lub masy plastycznej oraz eksponat z karmelu lub czekolady. Z kolei w Piekarni Leśnickiej Stanisława Kibały adepci piekarstwa formowali rogaliki wyborowe, kajzerki, solanki, małgorzatki, chałkę turecką i chałkę żydowską z ciasta półcukierniczego, wykonywali chleb okolicznościowy oraz dowolny wyrób z ciasta półcukierniczego o masie 500-1000 g.

Dziewczyny zdominowały finał
Uroczyste zakończenie Turnieju odbyło się w zabytkowych salach wrocławskiego ratusza. Zaproszeni goście, sponsorzy rzemieślnicy, nauczyciele, opiekunowie i uczniowie z całego kraju mogli podziwiać ekspozycję prac młodych piekarzy i cukierników.

Nikt nie miał wątpliwości, że uczestnicy byli doskonale przygotowani do zmagań, a tegoroczna edycja prezentowała bardzo wysoki poziom. Poziom, który "podkręciły" dziewczyny, i co ciekawe również w konkursie dla piekarzy, co widać po wynikach ogłoszonych przez przewodniczących obu komisji: Ryszarda Grabarczyka (przewodniczący komisji dla zawodu piekarz) oraz Wojciech Biegański (dla zawodu cukiernik):

W zawodzie piekarz najlepsi byli:
1. miejsce – Mikołaj Herholz z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 w Gdańsku
2. miejsce – Kinga Rybak z Branżowej Szkoły Wielozawodowej Specjalnej I stopnia nr 2 w Lublinie
3. miejsce – Anna Skrzypek z Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu

 

Piekarz to typowo męski zawód, więc nikogo nie dziwi pierwsze miejsce dla Mikołaja Herholza, ale widok filigranowych dziewczyn - Kingi Rybak i Anny Skrzypek - w trójce najlepszych piekarzy robi wrażenie

Zwycięzcami w zawodzie cukiernik zostali:
1. miejsce – Roksana Bartłomiejczak z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni
2. miejsce – Aleksandra Łukaszewska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach
3. miejsce – Gracjan Radzik z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy.

Aleksandra Łukaszewska, Roksana Bartłomiejczak oraz Gracjan Radzik - najlepsi uczniowie w zawodzie cukiernik 2018 r.
 


Cenne nagrody

Wszyscy finaliści zostali obdarowani pamiątkowymi medalami, czasopismami branżowymi i książkami. Laureaci otrzymali puchary i wiele cennych nagród rzeczowych ufundowanych przez komitet główny turnieju i sponsorów, którym za hojność serdecznie dziękujemy. Oprócz nagród laureaci turnieju po ukończeniu szkoły branżowej II stopnia i zdaniu matury otrzymują uprawnienie do przyjęcia z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego na studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności realizowanym na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.

Szczególne wyróżnienie od „Mistrza Branży” otrzymały Kinga Rybak z Branżowej Szkoły Wielozawodowej Specjalnej I stopnia nr 2 w Lublinie oraz Monika Urbaniak z Branżowej Szkoły I Stopnia Wojewódzkiego Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Szczecinie. Ponadto Roksana Bartłomiejczak otrzymała puchar za wykonanie najpiękniejszego eksponatu na turnieju, ufundował go Marcin Meryk. Pucharami nagrodzono także mistrzów szkolących.

Wielkopolska słynie z mistrzów cukiernictwa oraz szkolnictwa na wysokim poziomie. Na zdjęciu Roksana Bartłomiejczak w otoczeniu mistrzów cukiernictwa: Stanisława Kibało, Przemysława Kuczory i wicedyrektor ZSZ nr 2 z Wrześni Doroty Kaczmarek

Gratulujemy wszystkim finalistom, ich nauczycielom i mistrzom szkolącym. Wierzymy, że dzięki kolejnym pokoleniom wykształconych, pełnych pasji cukierników i piekarzy będziemy mogli rozsmakowywać się w dobrym pieczywie i ciastach wykonanych wg sprawdzonych receptur.

Organizatorzy Turnieju we Wrocławiu: Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu, Dolnośląska Izba Rzemieślnicza, Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników, Cukiernia Wincentego Wolaka, Piekarnia Leśnicka Stanisława Kibało wraz z wieloma znakomitymi, oddanymi idei turnieju rzemieślnikam.

Fot. Lidia Nestoruk

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji