...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Milion złotych dla ratowania pieczywa

Taką sumę dostanie start – up Rebread na prace związane z przetwarzaniem czerstwego pieczywa na produkty jadalne,alkohol zbożowy, kosmetyki, naczynia.

O start – upie „Rebread” zrobiło się głośno rok temu, kiedy ratując niesprzedane pieczywo zaczął przerabiać je na alkohol zbożowy – okowitę. W planach była nie tylko produkcja okowity, ale także piwa, zbożowych kosmetyków i jadalnych naczyń jednorazowych. W 2021 roku Rebread wypuścił dwie edycje okowity. Inne plany musiały trochę poczekać. Jednak dzięki dotacji z funduszu Augere Health Food Fund mogą one nabrać realnych kształtów. Fundusz współpracuje z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju, które partycypuje w kosztach dotacji, a jego misją jest pomoc w rozwoju innowacyjnych projektów i tworzenie nowych technologii w branży spożywczej. 

Rebread Uncycled Food

Start – up Rebread wyodrębnił w ramach swojej struktury Rebread Upcycled Food, który będzie bezpośrednio realizował zadania zajmujące się badaniami, rozwojem know-how i produkcją artykułów spożywczych z wysuszonego, niesprzedanego pieczywa. Dzięki pozyskanym środkom możliwe będzie przeprowadzenie prac, w które zaangażowany jest Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, a dotyczą one opracowania receptur nowych produktów spożywczych. Jak mówi dr Tomasz Kaniowski, prezes zarządu AUGERE HFF. - Doceniamy innowacyjność idei REBREAD (…), jego duży potencjał rozwoju nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Dlatego zdecydowaliśmy się wesprzeć projekt zapewniając finansowanie w kwocie 1.000.000 zł. Doświadczenie i kompetencje biznesowe zespołu zarządzającego Rebread, były również niebagatelnym argumentem dla rozpoczęcia współpracy. 

 


W walce z marnotrawstwem

Właścicielami Rebread są Katarzyna Młynarczyk i Bartłomiej Rak, którzy w Krakowie prowadzą również bistro i piekarnię „Handelek”. Ich głównym celem jest uratowanie jak największej ilości niesprzedanego pieczywa. Oboje byli poruszeni skalą marnotrawstwa. Swego czasu raporty Banków Żywności informowały, że w Polsce wyrzuca się 2 miliony ton chleba. Rebread zamierza opracować receptury przypraw spożywczych, destylatów alkoholowych, piwa, kwasu chlebowego i innych produktów piekarniczych oraz wdrożyć potrzebne do tego techniki przerabiania czerstwego pieczywa. 

 


Firma chce także opracować sposoby wykorzystania niesprzedanego pieczywa w branży kosmetycznej, w produkcji opakowań i w produkcji biodegradowalnego surowca do druku 3D. Właściciele Rebread pragną dzielić się, nieodpłatnie, niektórymi recepturami i częścią technologii z przedsiębiorcami. Dla mnie ważny jest nie tylko produkt, ale przede wszystkim idea ratowania chleba. Dzięki temu zmniejszy się ilość marnowanej żywności w dużej skali. Chleb w wielu miejscach Europy dostanie drugie życie. Coś, co dziś jest odpadem, jutro będzie cennym surowcem do produkcji pełnowartościowych produktów – przekonuje Bartłomiej Rak. 

KS


Bieżące wydanie czasopisma

Panettone na drożdżach czy zakwasie? Czy czosnek pasuje do cukru? Co przyniesie rok 2023? Jak funkcjonuje restauracja oparta na deserach? Dlaczego robienie paczek świątecznych to dobry pomysł dla lodziarni? Zapraszamy do lektury...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    promocja PLUS

    Zimowe gazetka PGD

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji