...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Milion złotych dla ratowania pieczywa

Taką sumę dostanie start – up Rebread na prace związane z przetwarzaniem czerstwego pieczywa na produkty jadalne,alkohol zbożowy, kosmetyki, naczynia.

O start – upie „Rebread” zrobiło się głośno rok temu, kiedy ratując niesprzedane pieczywo zaczął przerabiać je na alkohol zbożowy – okowitę. W planach była nie tylko produkcja okowity, ale także piwa, zbożowych kosmetyków i jadalnych naczyń jednorazowych. W 2021 roku Rebread wypuścił dwie edycje okowity. Inne plany musiały trochę poczekać. Jednak dzięki dotacji z funduszu Augere Health Food Fund mogą one nabrać realnych kształtów. Fundusz współpracuje z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju, które partycypuje w kosztach dotacji, a jego misją jest pomoc w rozwoju innowacyjnych projektów i tworzenie nowych technologii w branży spożywczej. 

Rebread Uncycled Food

Start – up Rebread wyodrębnił w ramach swojej struktury Rebread Upcycled Food, który będzie bezpośrednio realizował zadania zajmujące się badaniami, rozwojem know-how i produkcją artykułów spożywczych z wysuszonego, niesprzedanego pieczywa. Dzięki pozyskanym środkom możliwe będzie przeprowadzenie prac, w które zaangażowany jest Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, a dotyczą one opracowania receptur nowych produktów spożywczych. Jak mówi dr Tomasz Kaniowski, prezes zarządu AUGERE HFF. - Doceniamy innowacyjność idei REBREAD (…), jego duży potencjał rozwoju nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Dlatego zdecydowaliśmy się wesprzeć projekt zapewniając finansowanie w kwocie 1.000.000 zł. Doświadczenie i kompetencje biznesowe zespołu zarządzającego Rebread, były również niebagatelnym argumentem dla rozpoczęcia współpracy. 

 


W walce z marnotrawstwem

Właścicielami Rebread są Katarzyna Młynarczyk i Bartłomiej Rak, którzy w Krakowie prowadzą również bistro i piekarnię „Handelek”. Ich głównym celem jest uratowanie jak największej ilości niesprzedanego pieczywa. Oboje byli poruszeni skalą marnotrawstwa. Swego czasu raporty Banków Żywności informowały, że w Polsce wyrzuca się 2 miliony ton chleba. Rebread zamierza opracować receptury przypraw spożywczych, destylatów alkoholowych, piwa, kwasu chlebowego i innych produktów piekarniczych oraz wdrożyć potrzebne do tego techniki przerabiania czerstwego pieczywa. 

 


Firma chce także opracować sposoby wykorzystania niesprzedanego pieczywa w branży kosmetycznej, w produkcji opakowań i w produkcji biodegradowalnego surowca do druku 3D. Właściciele Rebread pragną dzielić się, nieodpłatnie, niektórymi recepturami i częścią technologii z przedsiębiorcami. Dla mnie ważny jest nie tylko produkt, ale przede wszystkim idea ratowania chleba. Dzięki temu zmniejszy się ilość marnowanej żywności w dużej skali. Chleb w wielu miejscach Europy dostanie drugie życie. Coś, co dziś jest odpadem, jutro będzie cennym surowcem do produkcji pełnowartościowych produktów – przekonuje Bartłomiej Rak. 

KS


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji