...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

MiniRogal świętomarciński

Prawdopodobnie za dwa lata rogal świętomarciński będzie mniejszy, a tym samym tańszy. Skąd pomysł, żeby zmieniać wielowiekową tradycję?

 

Recepta na rogala świętomarcińskiego jest strzeżona jak oka w głowie przez UE, bowiem od 2008 r. te wielkopolski przysmak znalazł się na liście produktów chronionych. Prawna ochrona obejmuje nazwę, recepturę, wygląd i miejsce wypieku.

Na pomysł odchudzenia rogala wpadł poznański Cech Cukierników i Piekarzy. Według producentów ten regionalny wypiek jest za drogi, a społeczeństwo ubożeje. Za jedną sztukę trzeba zapłacić 9-10 zł. Zmniejszając gramaturę o 50 g, cena może spaść o 3-4 zł. Oczywiście, są obawy, że "majstrowanie" przy rogalu może odbić się na smaku. Swoje obawy wyraził Stanisław Butka w dzienniku "Metro": - Boję się, że (rogal) może być mniej smaczny: trzeba go będzie krócej trzymać w piecu, będzie mniej nadzienia.

Wniosek o zmianę specyfikacji jeszcze nie dotarł do Ministerstwa Rolnictwa, a dokładnie do wydziału oznaczeń geograficznych. Jednak - jak zapewnia Magdalena Głodek - jeżeli wniosek będzie przekonujący, że proponowana "kuracja odchudzająca" nie wpłynie istotnie na jakość i smak rogala, to jest szansa, że urzędnicy europejscy zaakceptują zmiany.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji