...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Minister Sawicki w sprawie konfliktu: producenci żywności - sieci handlowe

O nieuczciwych praktykach sieci handlowych i nierównej pozycji negocjacyjnej producentów żywności wiadomo od dawna. Ostatnie żądania pewnej sieci względem dostawców branży mleczarskiej przelały czarę goryczy. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów – na prośbę ministra Sawickiego – ma zbadać, czy sieci nie łamią prawa.

We wtorek minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się z przedstawicielami branży mleczarskiej i mięsnej. W spotkaniu obecni byli także przedstawiciele Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów – prezes Adam Jasser oraz wiceprezes Bernadeta Kasztelan-Świetlik. Reprezentanci obu branż wskazywali na najczęstsze problemy podczas negocjacji handlowych z sieciami, zwracając uwagę na nierówną pozycję obu stron – informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Problem dotyczy również innych producentów żywności, w tym piekarzy. Mówił o tym Andrzej Piętka z Akademii Wypieków, który już wcześniej zwracał uwagę, że na linii sieć handlowa - piekarnia dochodzi do nadużyć, jak np. wywieranie nacisku na postawienie za ladą sklepu pracownika piekarni do sprzedaży chleba lub żądanie 100% zwrotów niesprzedanego towaru. (więcej na ten temat TUTAJ lub w Portalu Spożywczym). Podobnie jest w całej Unii Europejskiej i jak zapewniał Adam Jasser, Komisja Europejska podejmuje działania, które mają uregulować ten problem w całej wspólnocie.

Konsolidacja dla producentów żywności, kontrola UOKiK dla sieci

W patowej sytuacji producentom żywności pozostaje wzmocnić pozycję negocjacyjną poprzez konsolidację, zgodnie twierdzą minister Marek Sawicki i prezes Adam Jasser. Wskazywali oni na potrzebę łączenia się firm w ramach poszczególnych branż, a także na konsolidację międzybranżową. Ponadto rozwiązaniem problemów ze zbytem produktów spożywczych mają być działania proeksportowe, które podejmuje ministerstwo w zakresie zdobywania nowych rynków zbytu, jak Chiny czy Algieria.

Według informacji Portalu Spożywczego, minister Marek Sawicki zwrócił się do prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów o zbadanie, czy działania sieci handlowych nie wykraczają poza obowiązujące przepisy prawne. Minister zapewnił, że problem nieuczciwych praktyk w łańcuchu dostaw żywności zostanie przedstawiony na spotkaniu Komisji Europejskiej, 7 maja.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, portalspozywczy.pl 

Bieżące wydanie czasopisma

Dzikie i modernistyczne chleby, bagietki oraz bajgle, praca w młynie i śniadaniowi, receptury Master Bakerów oraz fermentujące serce chleba - czyli nowe wydanie specjalne Mistrza Branży!

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji