...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Miód jest ważny - relacja z Pikniku Pszczelarskiego

Z troski o edukację i świadomość młodego pokolenia powstała Akademia Młodego Pszczelarza, której podsumowaniem był piknik, któremu z kolei towarzyszył konkurs kulinarny. I edycja okazała się wielkim sukcesem i z pewnością stanowi początek dalszego rozwoju projektu.

Zadajmy sobie pytanie, czy właściwości miodu są wszystkim dobrze znane. Myślę, że choć każdy z nas chciałby się cieszyć jak najlepszym zdrowiem i mieć dużo sił, energii, do realizacji stawianych sobie celów, to o miodzie wie niewiele. Aby to zmienić, Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Chmielnie zorganizował Akademię Młodego Pszczelarza.

Zarówno miejsce, w którym odbywały się zajęcia, jak i Wygoda Łączyńska, w której odbył się wieńczący projekt piknik, są częścią jednej z najczystszych okolic kraju. Kaszuby mają do siebie to, że poza kilku ośrodkami miejskimi, generalnie pozbawione są dużego przemysłu, który mógłby być źródłem zanieczyszczeń. W efekcie trzeba powiedzieć, że kaszubskie miody należą do jednych z najczystszych w kraju.

Akcja edukacyjna zorganizowana z myślą o młodych ludziach, którzy mają wystarczająco dużo energii by nie tylko poznać życie pszczół, ale również dowiedzieć się wszystkiego, co należy o opiece nad pszczołami, a także samego budowania uli, nie miała w planie szczególnego podsumowania, ale okazało się, że ilość osób, które wzięły udział w kursie, zasługuje na coś szczególnego.

Tak zrodził się pomysł Pikniku pszczelarskiego, którego elementem jest konkurs kulinarny, który z założenia ma stać się trwałym elementem krajobrazu kulturowego gminy. 

 


W pierwszej edycji, na konkursowym stole znalazło się aż kilkanaście talerzy z daniami, w których kompozycji użyto miodu. Uwagę komisji konkursowej zwróciły szczególnie miodowe ciasteczka zrobione na wzór kruchych bakaliowych ciasteczek. Mimo, że autorka wypieku, Edyta Ekman to młoda kilkunastoletnia dziewczyna, ciasteczka zostały zrobione z wyraźną wyczuwalną pewnością proporcji, która sprowadza się do tego, że ciasto ma oczywiście miodowy aromat, chrupkość pokruszonych bakalii i jednocześnie nie lepi się niczym mordoklejka. Ze względu na to, że ciasteczka mają formę herbatnikową, nie jest najistotniejszym ich wygląd, który ma znaczenie przy konkurujących z nimi tortach. Prosta forma nie jest ważna, ważniejsza niż walory smakowe i strukturalne.

 


Z zaciekawieniem obserwować będziemy rozwój projektu. Z pewnością nie zabraknie naszego przedstawiciela na kolejnej edycji imprezy.

Wyniki konkursu kulinarnego

Wypieki:
1. miejsce – Eliza Ekman
2. miejsce – Stowarzyszenie „Kaszubianki”
3. miejsce – Teresa SitterlecNapoje

Napoje:
3. miejsce - Sławomir WiśniewskiInne:

Inne
1. miejsce i 2. miejsce – Beata Kulaszewicz


Autor: Rafał Nowakowski

Bieżące wydanie czasopisma

Jak używać super grzybów w pieczywie i deserach? Na czym bazować, tworząc modne keto słodkości? Jak uczynić chleb bardziej funkcjonalnym dla organizmu? Czy lodziarnia w zimie może prężnie działać? Co znaczy hygge w cukierni?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji