...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Mistrz Branży: Odkryć w sobie talent, znaleźć drugą połówkę w biznesie i spędzić smacznie Święta

Jak Jowita Woszczyńska, mgr filozofii, została trzecią dekoratorką tortów na świecie? Z jakiej potrzeby zrodził się Chlebodawca? Co się dzieje, kiedy miłość partnerską uzupełnia pasja do tworzenia biznesu? Skąd bierze się wyższość piernika nad innymi świątecznymi wypiekami i jak smakuje Boże Narodzenie? Odpowiedzi już w MB.

Nigdy nie wiadomo, co komu pisane i jakie niespodziewane talenty w sobie kryje. Ale kiedy się ujawnią, to potrafią diametralnie zmienić życie. Tak jak w przypadku Jowity Woszczyńskiej, dyplomowanej magister filozofii. Jej umiejętności dekoratorskie kilka lat temu przez przypadek odkryli mistrzowie Cukierni Sowa. Wtedy nikomu się nie śniło, że Jowita zdobędzie tytuł Mistrza Polski w Dekorowaniu Tortów 2017 r., a w październiku zostanie trzecią dekoratorką świata. Dziś w rozmowie Mistrza Branży utalentowana Polka opowiada o swoich inspiracjach, opisuje tort, który przyniósł jej zwycięstwo, a w szczególności figurki elfów i wróżek, które potrafiły wywołać autentyczne łzy wzruszenia jury. Autorka tak subtelnych dekoracji pewnie nadal będzie czarowała nas swoimi figurkami, tym bardziej że dopracowała je do perfekcji, ale wcale nie zamierza się do nich ograniczać.

Zupełnie inaczej ma się z odkrywaniem w sobie talentu do piekarstwa. Piekarze zawsze powtarzają, że do tego zawodu trzeba mieć serce, bo nie jest to lekka praca. Ale co się dzieje, kiedy piekarstwo obudzi się w laiku? A potem ten laik stanie się największym wyznawcą chleba na zakwasie i piekarzem-ikoną? Arkadiusz Andrzejewski, szerzej znany jako Chlebodawca, zaczął piec chleby z potrzeby, dla siebie. Ale zapach i smak jego pieczywa na zakwasie, bez drożdży, przyciągnął jego przyjaciół, smakoszy i znawców szukających zdrowej żywności. Nazywają go świrem chlebowym albo polskim królem chleba. Dla nas to człowiek, którego kręci odtwarzanie starych przepisów, dzielenie się zakwasem Hieronimem i prowadzenie warsztatów z pieczenia chleba. Mało że świetne chleby piecze, to jeszcze potrafi rozmawiać o nich godzinami, o czym przekonała się nasza autorka Anna Kamińska.

Nie mniej pasji do pieczenia chleba mają nasi następni Goście: Anna Surmacz-Kałamarz, Bogna Barańska-Kordus, Bogdan Smolorz i Paweł Giza. Jednak nie o chlebie rzecz, tylko o tym, jak łączyć miłość z biznesem! Oprócz codziennych kłopotów z produkcją, pracownikami czy zbytem towaru mogą pojawić się także problemy z podziałem obowiązków między wspólnikami-małżonkami czy konflikty przenoszone z życia rodzinnego na grunt biznesowy. Nie jest to jednak jedyny scenariusz, jak przekonują nasi rozmówcy w najnowszym tekście Marii Polak.

Zrobiło się rodzinnie i miło! I już w powietrzu czujemy święta Bożego Narodzenia, a z nimi nieodłącznie kojarzą się aromatyczne pierniki na miodzie, bogate w bakalie wypieki i oczywiście prezenty. Anna Maria-Kucharnia spróbuje Was przekonać, że piernik nie ma sobie równych wśród innych świątecznych wypieków. A zaproszeni cukiernicy, blogerzy, technolodzy (i oczywiście jeden lodziarz) podzielą się z Wami swoimi pomysłami na różne smaki Bożego Narodzenia. Znajdziecie tutaj zarówno receptury hołdujące tradycji, jak i wybiegające poza nią. Nie będzie łatwo wybrać!

Może wśród tych wypieków odnajdziecie pomysł na niecodzienne jadalne prezenty, stworzone dla klientów Waszych cukierni i piekarni? A może zorganizujecie dla nich warsztaty, by pod Waszym kierunkiem sami przygotowali niepowtarzalne upominki "z duszą" dla najbliższych?

Zapraszamy do szukania inspiracji z Mistrzem Branży i do ciekawej lektury nie tylko od święta!

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Dekoratorka od wróżek, elfów i subtelności – rozmowa z Jowitą Woszczyńska, pierwszą Polką na podium Cake Designers World Championship 2017
Chlebodawca. Ten, który daje chleb – rozmowa z Arkadiuszem Andrzejewskim
Miłość to kapitał w firmie

Ludzie i ich pasje
Podź pogodać, jak smakuje Szkocja – rozmowa z Adamem Borowiczem, Ślązakiem, autorem popularnego bloga Jestem Borowicz

Raport Mistrza Branży
Wysokie koszty, droższy produkt?



Kulisy Bożego Narodzenia
Słodkie świąteczne lekarstwo
Hiszpańskie Boże Narodzenie – od zwyczajów do wypieków
Warto czytać

*** Receptury: Smaki Bożego Narodzenia  ***
Tort skarby Ziemi
Babka korzenna z orzechami i migdałami
Tort miodowy Baileys z białym makiem
Piernikowe bombki
Lodowa fuzja smaków – czekolada, kawa, krupnik & imbir
Klasyczny tort Napoleon
Deser: Prezent na Gwiazdkę
Panettone
Ciasteczka imbirowe
Kulebiaczki ze słodką kapustą
Sernik z makiem
Świąteczne ciasto drożdżowe Santa Teresa
Mille-feuille z kremem czekoladowym i rokitnikiem
Monoporcja Daquas makowe
Kranzt – duma Izraela w wersji makowej
Tort korzenny z whiskey
Piernik z kremem kasztanowym i powidłami
Polvorony Ducha Świętego
Tort cytrynowo-porzeczkowy Złoty pył
Czerwone korale
Piernik
Blackcurrant mousse
Strucla amaretto
Ciastka świąteczne
Kruchy piernikowy tort z kremem
Ciasto świąteczne z cytrusową nutką
Babeczki z perłą
Tutorial: POProstu magia świąt

Kulisy produkcji
Produkcja pieczywa z mąki z ziarna porośniętego
Mąka kasztanowa
Czubryca do pary z chlebem
Drugie życie pastylek pudrowych
Siła marki MIWE
Targi firmowe w Centrum Technologicznym FRITSCH

Sprzedaż i ekspozycja
Upominki z „duszą”
Spacer po Fabryce Wedla

Flash News

Zobacz online Katalog reklam grudzień lub pobierz AKTUALNY PDF>>

 

Numery wydane >>

Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży pełne archiwum 2012 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2013 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2014 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2015 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2016 tutaj >>

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!

   
 

ZAMÓW PRENUMERATĘ

Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
nr tel. 32 729 96 80
więcej informacji o prenumeracie >>

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji