...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Wehikuł czasu w Jaworze

Po raz kolejny Jawor stanie się Polską Stolicą Chleba. W dniach 29-31 sierpnia br., będzie hucznie obchodzić Święto Chleba i Piernika. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objęła Małżonka Prezydenta RP Pani Anna Komorowska.

Święto Chleba i Piernika łączy sztukę i najwyższy kunszt piekarniczy z różnorodnością smaków, gatunków i metod wypiekania. Promuje i kultywuje staropolskie tradycje związane z pieczywem i piernikami. Polskie pieczywo jest zupełnie wyjątkowe. Jego siła tkwi w smaku, którego próżno szukać gdzie indziej na świecie. Odpowiednia miękkość, właściwa kruchość, przyjemny zapach.

Siła tradycji
Najlepsi polscy piekarze i cukiernicy sta­ną w szranki w konkursach „Rzeźby Pie­karskiej”, „Piekarza Roku” i „Bezpiecz­nej Piekarni”. Na stoiskach prezentować będą wspaniałe bochny, wypiekane we­dług starych, zapomnianych często re­ceptur, bochny na prawdziwym zakwa­sie, tak różne od pieczywa spotykanego w marketach, chleby o wyjątkowym smaku, zapachu i składzie, z dynią, se­zamem, czy śliwką. Animacje piekar­nicze prowadzone przez mistrzów po­zwolą z bliska przyjrzeć się najwyższym umiejętnościom piekarzy i metodom ich pracy.

 

Dodatkową atrakcją będzie udział w animacjach piekarniczych zwycięz­ców w mistrzostwach Polski w turnie­ju na „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz” organizowanego przez Dolnośląski Cech Piekarzy i Cu­kierników we Wrocławiu. Zaangażowanie i kreatywność piekarzy skutkuje ogrom­ną różnorodnością pieczywa, już teraz przyjeżdżając do Jawora, można nabyć ponad 60 gatunków pieczywa, w tym zu­pełną nowość – chleb z ostropestem oraz chleb słowiański, mocno zakorzeniony w starej tradycji piekarniczej. Święto Chleba i Piernika ma również charak­ter wystawienniczy i rzemieślniczy. In­tegruje środowisko branżowe, tworzy i buduje pozytywne relacje pomiędzy producentami i konsumentami, ukazuje nowoczesne rozwiązania technologiczne w dziedzinie piekarstwa i cukiernictwa, wreszcie promuje wiodące na polskim rynku firmy związane z branżą.

 

Niezapomniane atrakcje
Podczas Święta Chleba i Piernika cof­niemy się w czasie, kiedy to nad Zie­mią Jaworską unosiły się kłęby dymów i pyłów wulkanicznych, a spod ziemi dobiegały głuche odgłosy wstrząsów. W starodawnej wiosce zobaczymy nie tylko życie naszych przodków i pierwsze próby wypieku chleba, ale także wybuch wulkanu! Za sprawą pasjonatów, regio­nalistów i rzemieślników, nasza podróż do przeszłości rozpocznie się przed mi­lionami lat, od Ziemi pokrytej stygnącą lawą, przez pierwotne lasy, pierwsze ziemie uprawiane przez człowieka, pierwsze plony, ziarna, ciasto chlebowe i wreszcie wypiek chleba. Tę część jaworskiego święta uzupełnią wy­kłady poświęcone ziemi Pogórza Kaczawskiego w aspekcie gospodarki rolnej i pozyskiwania plonów odpowiednich dla wypieku chleba. Produkty, które wytworzą piekarze podczas animacji piekarniczych, do swych wyjątkowych dań wykorzy­sta znany wszystkim Karol Okrasa. Zaprzyjaźnieni z miastem rękodzielnicy i rzemieślnicy prezentować będą swoje piękne wyroby, choćby naczynia lepione z gliny, donice czy rzeźby. Będzie żywność ekologiczna i nieskażone cywilizacją produkty, o których na co dzień możemy tylko pomarzyć, miody, sery, nalewki i zioła. To tylko przedsmak tego, co będzie można smakować przez te wyjątkowe trzy dni. A zewsząd dochodzić będzie muzyka, dla najmłodszych i starszych, od folkloru, przez country, pop i rock. Wystąpią artyści znani na polskiej scenie, ale i na całym świecie.

 

Garść historii
Tradycja piekarnicza w Jaworze sięga prawie 700 lat wstecz, o czym świadczy dokument z 1359 r. wymieniający nazwisko piekarza z Jawora, Jana Hennerie. Każdy piekarz, a w średnio­wiecznym Jaworze było ich ośmiu, mógł mieć jedną lub kilka ław chlebowych, które zazwyczaj mieściły się w obrębie Rynku. W 1538 r. król Ferdynand I ustanowił dla miasta wolny targ pie­czywem. Wypiek i sprzedaż chleba regulowały specjalne przepisy miejskie, a kto się do nich nie stosował, podlegał surowej karze. Często z piekarzami zrzeszeni w jednym cechu byli ciastkarze i piernikarze. Tak było w Jaworze. Doskonałe pierniki Lorentz Me­h’a znane były już w 1556 r., a osiadła w Jaworze w średniowieczu rodzina Lauterbachów wypiekała pierniki znane na całym Śląsku i za granicą. Dziś, całą gamę form piernikarskich, nawet sprzed 350 lat, możemy obejrzeć w jaworskim Muzeum Regionalnym.

Zapraszamy również na oficjalną stronę internetową miasta www.jawor.pl, gdzie na bieżąco będą zamieszczane infor­macje dotyczące Święta Chleba i Piernika w Jaworze.


Organizatorzy:
Gmina Jawor, Rynek 1, 59-400 Jawor
Osoba do kontaktu: Leszek Światkowski,
Naczelnik Wydziału Promocji Miasta
tel. 76/871-14-20, e-mail: promocja@jawor.pl
Jaworski Ośrodek Kultury, Rynek 5, 59-400 Jawor
Osoba do kontaktu: Barbara Leonowicz, dyrektor
tel. 76/870-28-78, e-mail: poczta@jok.jawor.pl

Współorganizatorzy:
Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP
Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Lekko i kolorowo - jesień z nowym Mistrzem Branży. Niebieski chleb, czarna beza, czekoladowa anatomia i desery ze szczawiem - to tylko niektóre smaczki, które znajdziecie na łamach jesiennego wydania.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji