Dlaczego piekarz to zawód wyjątkowy dla śląskiego rzemieślnika Romana Kristofa? Co fascynuje Teresę Klukowską w codziennej pracy w małej pracowni piekarskiej? Czy rywalizacja cukierników i dekoratorów może przerodzić się we współpracę? Oraz BONUS – przegląd najważniejszych, najciekawszych i nowych trendów w dekorowaniu tortów.
Podobne artykuły
Branża nabiera rozpędu - czerwcowe wydanie Mistrza BranżyPrzekuj kryzys w sukces! Z majowym Mistrzem BranżyMarcowy Mistrz BranżyDoświadczony piekarz zawsze powie, że do tego zawodu trzeba mieć serce. I to nie małe. Bo to profesja wymagająca przede wszystkim poświęcenia, wiedzy i głowy na karku. Od lat rozmawiamy z piekarzami i obserwujemy, jak w tej branży odbudowuje się etos i odradza poczucie własnej wartości. Choć nie jest to praca prosta, ten, kto wciągnie się w piekarnię, tak szybko z niej nie wychodzi. Piekarnia wciąga na wiele sposobów. Co widzi w niej Roman Kristof, Ślązak urodzony w wielopokoleniowej rodzinie piekarzy? Co motywuje do pracy Teresę Klukowską – drobną blondynkę, która na warszawskiej Pradze otworzyła małą pracownię piekarską? Przeczytacie w najnowszych rozmowach Mistrza Branży.
O ciągłej fascynacji z pewnością mogą rozmawiać zarówno dekoratorzy wyrobów cukierniczych, jak i cukiernicy, dla których temat dekorowania nie ma końca. W dekorowaniu tortów i ciast style co chwilę rodzą się, zmieniają i łączą. Obok klasycznego royal icingu, nieśmiertelnych kwiatów z masy cukrowej, pod nosem modnych drip czy naked cake’ów przebijają się bezpardonowo kolejne nowatorskie techniki. Źródła inspiracji są przeróżne, wychodzące daleko poza cukiernictwo – jak choćby malarstwo czy papieroplastyka…. Jeszcze ciekawsze efekty przynosi eklektyzm, czyli fuzje różnych stylów i technik. A że wśród polskich cukierników i dekoratorów twórcze napięcie nie ustaje, stąd idea, by w tym wydaniu spróbować uchwycić zarówno mocne, niezmienne trendy, jak i świeżutkie nowinki. Przygotowany przegląd to wypadkowa różnych propozycji naszej redakcji i zaproszonych gości, którym w tym miejscu serdecznie dziękujemy za miłą współpracę i uświetnienie majowego wydania MB.
Najnowszy przegląd stylów i technik w tortach jedynie delikatnie sygnalizuje niesamowity rozkwit cukierniczej sztuki dekoratorskiej. Jedną z przyczyn tej sytuacji – według nas – jest niepohamowany rozwój branży dekoratorów wyrobów cukierniczych, którzy coraz pewniej anektują obszary należące do cukierników. A to już rodzi napięcia. I choć konkurs tortów na Expo Sweet w Warszawie pokazał, że dekoratorzy i cukiernicy potrafią rywalizować w duchu fair play, to jednak na co dzień w tych relacjach bywa różnie. A jak bywa? O to zapytaliśmy i jedną, i drugą stronę. Czy zaproszeni goście (cukiernicy i dekoratorzy) widzą szansę, by w przyszłości obie branże stworzyły zgodne małżeństwo?
W tym wydaniu wspominamy SweetTARGi 2017, gdzie każdego dnia na zwiedzających czekało mnóstwo atrakcji, począwszy od rekordu Polski na najwyższą rzeźbę z czekolady plastycznej, a kończąc na Strefie Mistrza Branży :)
Co jeszcze przygotowaliśmy w wydaniu majowym? Zapraszamy do zapoznania się ze spisem treści i do lektury majowego wydania MB!
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Piekarnia – całe moje życie – rozmowa z Romanem Kristofem z Firmy Rodzinnej Emilia Kristof
Kiedy kobieta piecze chleb – rozmowa z Teresą Klukowską, Santa Teresa
Cukiernicy i dekoratorzy – w parze czy w kontrze?
Edukacja
Muzyka w służbie sprzedaży
Efektywne zarządzanie
Sponsoring a korzyści podatkowe
Rzecznicy patentowi: Z cukierni na wokandę
Notariusze dla Mistrza Branży: Działalność branżowa w postaci spółki komandytowej
Różne oblicza tortów
Naked cake
Drip cake
Kwiaty cukrowe
Papier jadalny w stylu vintage
Royal icing
Technika mozaikowa
Polewy lustrzane i zamsz
Torty obrotowe
Torty antygrawitacyjne
Kwiaty z masy maślanej
Techniki malowania
Quilling lukrowy
Torty na specjalną okazję obłożone masą cukrową
Cukrowe koronki w 5 sekund
Stworzone do dekorowania – przegląd produktów do dekorowania
Kulisy produkcji
Pogacze – piekarskie arcydzieła
Brioszki w nowej odsłonie
Fermentatory – wytwarzacze kwasów piekarskich
Levain – bioaktywny zakwas pszenny
Sprzedaż i ekspozycja
Naturalne lody, naturalne opakowania
Chytry dwa razy traci
Flash News
Zobacz na ISSUU katalog reklam maj
lub pobierz AKTUALNY PDF>>
Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży pełne archiwum 2012 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2013 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2014 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2015 tutaj >>
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
ZAMÓW PRENUMERATĘCena prenumeraty: roczna 149 zł brutto |