...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Mistrz Branży: o fascynacji piekarstwem, ciągłej kreacji w tortach i nieodzownej rywalizacji

Dlaczego piekarz to zawód wyjątkowy dla śląskiego rzemieślnika Romana Kristofa? Co fascynuje Teresę Klukowską w codziennej pracy w małej pracowni piekarskiej? Czy rywalizacja cukierników i dekoratorów może przerodzić się we współpracę? Oraz BONUS – przegląd najważniejszych, najciekawszych i nowych trendów w dekorowaniu tortów.

Doświadczony piekarz zawsze powie, że do tego zawodu trzeba mieć serce. I to nie małe. Bo to profesja  wymagająca przede wszystkim poświęcenia, wiedzy i głowy na karku. Od lat rozmawiamy z piekarzami i obserwujemy, jak w tej branży odbudowuje się etos i odradza poczucie własnej wartości. Choć nie jest to praca prosta, ten, kto wciągnie się w piekarnię, tak szybko z niej nie wychodzi. Piekarnia wciąga na wiele sposobów. Co widzi w niej Roman Kristof, Ślązak urodzony w wielopokoleniowej rodzinie piekarzy? Co motywuje do pracy Teresę Klukowską – drobną blondynkę, która na warszawskiej Pradze otworzyła małą pracownię piekarską? Przeczytacie w najnowszych rozmowach Mistrza Branży.

O ciągłej fascynacji z pewnością mogą rozmawiać zarówno dekoratorzy wyrobów cukierniczych, jak i cukiernicy, dla których temat dekorowania nie ma końca. W dekorowaniu tortów i ciast style co chwilę rodzą się, zmieniają i łączą. Obok klasycznego royal icingu, nieśmiertelnych kwiatów z masy cukrowej, pod nosem modnych drip czy naked cake’ów przebijają się bezpardonowo kolejne nowator­skie techniki. Źródła inspiracji są przeróżne, wychodzące daleko poza cukiernictwo – jak choćby malarstwo czy papieroplastyka…. Jeszcze ciekawsze efekty przynosi eklektyzm, czyli fuzje różnych stylów i technik. A że wśród polskich cukierników i dekoratorów twórcze napięcie nie ustaje, stąd idea, by w tym wydaniu spróbować uchwycić zarówno mocne, niezmienne trendy, jak i świeżutkie nowinki. Przygotowany przegląd to wypadkowa róż­nych propozycji naszej redakcji i zaproszonych gości, którym w tym miejscu serdecznie dziękujemy za miłą współpracę i uświetnienie majowego wydania MB.

Najnowszy przegląd stylów i technik w tortach jedynie delikatnie sygnalizuje niesamowity rozkwit cukierniczej sztuki dekoratorskiej. Jedną z przyczyn tej sytuacji – według nas – jest niepohamowany rozwój branży dekoratorów wyrobów cukierniczych, którzy coraz pewniej anektują obszary należące do cukierników. A to już rodzi napięcia. I choć konkurs tortów na Expo Sweet w Warszawie pokazał, że dekoratorzy i cukiernicy potrafią rywalizować w duchu fair play, to jednak na co dzień w tych relacjach bywa różnie. A jak bywa? O to za­pytaliśmy i jedną, i drugą stronę. Czy zaproszeni goście (cukiernicy i dekoratorzy) widzą szansę, by w przyszłości obie branże stworzyły zgodne małżeństwo?

W tym wydaniu wspominamy SweetTARGi 2017, gdzie każdego dnia na zwiedzających czekało mnóstwo atrakcji, począwszy od rekordu Polski na najwyższą rzeźbę z czekolady plastycznej, a kończąc na Strefie Mistrza Branży :)

Co jeszcze przygotowaliśmy w wydaniu majowym? Zapraszamy do zapoznania się ze spisem treści i do lektury majowego wydania MB!

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Piekarnia – całe moje życie – rozmowa z Romanem Kristofem z Firmy Rodzinnej Emilia Kristof
Kiedy kobieta piecze chleb – rozmowa z Teresą Klukowską, Santa Teresa
Cukiernicy i dekoratorzy – w parze czy w kontrze?

Edukacja
Muzyka w służbie sprzedaży

Efektywne zarządzanie
Sponsoring a korzyści podatkowe
Rzecznicy patentowi: Z cukierni na wokandę
Notariusze dla Mistrza Branży: Działalność branżowa w postaci spółki komandytowej

Różne oblicza tortów

Naked cake
Drip cake
Kwiaty cukrowe
Papier jadalny w stylu vintage
Royal icing
Technika mozaikowa
Polewy lustrzane i zamsz
Torty obrotowe
Torty antygrawitacyjne
Kwiaty z masy maślanej
Techniki malowania
Quilling lukrowy
Torty na specjalną okazję obłożone masą cukrową
Cukrowe koronki w 5 sekund
Stworzone do dekorowania – przegląd produktów do dekorowania

Kulisy produkcji
Pogacze – piekarskie arcydzieła
Brioszki w nowej odsłonie
Fermentatory – wytwarzacze kwasów piekarskich
Levain – bioaktywny zakwas pszenny

Sprzedaż i ekspozycja
Naturalne lody, naturalne opakowania
Chytry dwa razy traci

Flash News

 

Zobacz na ISSUU katalog reklam maj
lub pobierz AKTUALNY PDF>>

 

Numery wydane >>


Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży pełne archiwum 2012 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2013 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2014 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2015 tutaj >>

 

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!

 

   
 

ZAMÓW PRENUMERATĘ

Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
nr tel. 32 729 96 80
więcej informacji o prenumeracie >>



Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji