...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Podsumowanie projektu: Europejski wymiar praktycznej nauki zawodu

22 listopada br. odbyło się spotkanie podsumowujące projekt „Europejski wymiar praktycznej nauki zawodu”, adresowany do osób zajmujących się oświatą zawodową i osób pełniących nadzór nad praktyczną nauką zawodu. W projekcie udział wzięli również piekarze i cukiernicy z województwa lubelskiego.

Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie od czerwca 2013 r. realizowała projekt „Europejski wymiar praktycznej nauki zawodu”. Zakładał on tygodniowy wyjazd 36 uczestników do zagranicznych ośrodków kształcenia zawodowego w celu zebrania doświadczeń dotyczących:

- pracy z uczniem,
- poznania systemu edukacyjnego oraz systemu pracy państwa partnerskiego,
- zapoznania się z różnicami metodycznymi, dydaktycznymi i proceduralnymi,
- zdobycia kompetencji międzynarodowych.

Zagraniczna wymiana doświadczeń obejmowała spotkania eksperckie z różnych dziedzin rzemiosła, wizyty w centrach edukacyjnych, wizyty techniczne w instytucjach publicznych i prywatnych zajmujących się edukacją.

Dużą grupą osób biorących udział w projekcie byli przedstawiciele branży spożywczej, piekarze, cukiernicy i kucharze. W zagranicznej wymianie doświadczeń wzięli udział aktywni przedsiębiorcy z całego województwa: Tadeusz Zubrzycki – Piekarnia w Kraczewicach, Adam Kucharski – Piekarnia Kucharscy SC z Zamościa, Tadeusz Kopiński PPH TEDEX z Radzynia Podlaskiego, Marek Jurycki – „Emark” SC z Bychawy, Jadwiga Skrzypczuk – Cukiernia „Smakołyk” z Zamościa, Agnieszka Siej – „Bar cukierniczy” z Lubartowa, Dariusz Grela – Restauracja „Ontario” z Zamościa, Jerzy Wójcik – Restauracja „Koncertowa” z Lublina, Barbara Wereska – Zakład Przetwórstwa Mięsnego w Błażku.

My mamy lepsze wypieki, ale gorszy system nauczania

Uczestnicy projektu mieli możliwość podzielenia się opiniami dotyczącymi systemu szkolnictwa w różnych krajach europejskich, dziedzictwa kulturowego, jak również wrażeniami dotyczącymi walorów smakowych kuchni hiszpańskiej, portugalskiej i brytyjskiej. Pani Jadwiga Skrzypczuk dostrzegła dużą różnicę pomiędzy rodzajem i smakiem pieczywa i ciast w Hiszpanii; wyroby hiszpańskie są mało urozmaicone, przygotowywane z ciasta mrożonego, natomiast ciasta sporządzane są na bazie past i sztucznych dodatków. Podobną opinię, tylko w odniesieniu do brytyjskich wyrobów piekarsko-cukierniczych, wyrazili Pan Tadeusz Zubrzycki i Pani Barbara Wereska, uznając pieczywo za mało smaczne, mało urozmaicone, a ciasta za zbyt słodkie i za tłuste. Panowie Dariusz Grela, Jerzy Wójcik i Adam Kucharski, goszczący przez tydzień w Portugalii, wyrazili opinię, że polskie pieczywo jest smaczniejsze, w smaku ciast czuć wyraźne wpływy arabskie, a desery oparte są głównie na mleku.

Na podstawie tych opinii konkluzja nasuwa się jedna: możemy być dumni z naszych zakładów produkujących wyroby piekarsko-cukiernicze, w dużej mierze opartych na tradycyjnych recepturach, a konsumenci mają możliwość wyboru pomiędzy pieczywem pszennym, żytnim, orkiszowym czy graham. Takiej różnorodności pieczywa mogą nam pozazdrościć mieszkańcy innych krajów UE.

 

 

Z relacji uczestników wynika, że w krajach UE większy nacisk kładzie się na praktyczną naukę zawodu. Pracownie szkolne są nowocześnie wyposażone i w pełni skomputeryzowane. Szkolnictwo zawodowe jest kształtowane i dopasowywane do potrzeb rynku pracy, które są na bieżąco analizowane. Portugalia nie zamyka uczniom szkół zawodowych ścieżki kształcenia, mogą naukę kontynuować na studiach uniwersyteckich.

Uczestnicy zgodnie twierdzili, że ważne są takie wyjazdy, ponieważ umożliwiają nie tylko osobisty rozwój zawodowy, lecz także dają możliwość wdrażania nowych rozwiązań technicznych, metodycznych i dydaktycznych na nasz grunt. Ważna jest wymiana doświadczeń, ponieważ uzmysławia co jeszcze można lub należałoby zmienić, a czego zmieniać nie trzeba, zarówno w kwestii szkolnictwa zawodowego, jak i własnych zakładów produkcyjnych. Wyjazd ten spełnił jeszcze jeden cel - zintegrował część środowiska rzemieślniczego z naszego województwa. Uczestnicy bardzo dobrze ocenili wyjazd zarówno pod względem merytorycznym i organizacyjnym, a także wyrazili chęć uczestnictwa w podobnych projektach.

autor: Teresa Komisarczuk, Dyrektor Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji