...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

„Mistrz Branży” w świątecznym nastroju

W świątecznym wydaniu MB: Młodość i talent, pasja i upór – czyli o młodych kobietach w cukiernictwie i dekoratorstwie. O domowym wypieku chleba jako stylu życia dalekim od konsumpcjonizmu. O kompleksowym sposobie promocji pieczywa rzemieślniczego. A na dodatek: receptury na dobrze wypieczone święta Bożego Narodzenia!

Coraz młodsi ludzie otwierają cukiernie i pracownie tortów artystycznych, coraz częściej są to młode kobiety, które mają dużo pasji, determinacji i uporu. Z minimalnym bagażem doświadczeń, bez rodzinnych tradycji rzemieślniczych, ale z ogromnym zapałem do nauki i doskonalenia własnych umiejętności. I co najważniejsze, z niepowtarzalnym stylem. Taka jest 23-letnia Malwina Franczak, która w maju tego roku otworzyła firmę "Malwinowe Pierniki i nie tylko", a w październiku otrzymała tytuł najlepszej dekoratorki pierwszej edycji Cake Festival Poland i już myśli o własnej pracowni cukierniczej.

Taka jest również Anna Berezowska, która wybieg dla modelek zamieniła na Cremino Bakery w Bielsku-Białej. Dla niej firma to jej żywioł, w którym można się zatracić, ale też w pełni realizować. W czasach, w których liczą się chłodna kalkulacja i zysk, Ania przyznaje bez ogródek, że działa intuicyjnie i nigdy dokładnie nie planuje. Wypieki sprzedają się same, bo bronią się domowym, naturalnym smakiem, któremu jednak nie brakuje odrobiny ekstrawagancji. 

Pasji, a przede wszystkim serca nie brakuje domowym piekarzom, których niemało działa w blogosferze. Oni nie mają ambicji otwierać własnych piekarni, a przez domowy wypiek chleba manifestują zmianę stylu życia, świadome odżywianie i brak zgody na zalewający nas konsumpcjonizm oraz chleb z masowej produkcji.

Domowi piekarze to z jednej strony sygnał, że w Polsce ceni się rzemieślniczy, pełnowartościowy chleb, ale z drugiej strony - to alert o pogłębiającym się i sygnalizowanym od lat kryzysie rzemiosła piekarskiego i samego zawodu. Decydenci w branży wielokrotnie podejmowali dyskusje o sposobach ratowania polskich piekarni rzemieślniczych. Na ostatnim spotkaniu na Forum Piekarskim, podczas Polagry Tech w Poznaniu, Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przedstawiło najnowsze działania w tym zakresie. Doradca prezesa SRP, Maciej Mielczarski, przedstawił jasną koncepcję obejmującą zarówno system jakości dla pieczywa rzemieślniczego, jak i możliwości pozyskania środków finansowych. Zachęcał branżę nie tylko do dyskusji, ale też do wspólnych działań niecierpiących zwłoki, o czym więcej piszemy w relacji na s. 38-39.

My, ze swej strony, zachęcamy do tradycyjnej technologii produkcji chleba, o której tak dużo i ciekawie opowiadają nasi autorzy. Po cyklu o pieczywie żytnim Adam Melkowski postanowił przyjrzeć się technologii ukwaszania ciast pszennych, która zagościła u nas wraz z recepturami na atrakcyjne południowoeuropejskie wyroby piekarskie, jak ciabatta, panettone, czy oryginalną bagietkę, ale nie jest jeszcze powszechnie stosowana. Natomiast dr inż. Józef Sadkiewicz proponuje przypomnieć prawdziwy smak chleba graham, nie tylko na świątecznym stole.

Boże Narodzenie coraz bliżej, dlatego i u nas czuć zapach pierników, szarlotek i innych smakowitych wypieków. Ale czy tylko ciasta mogą uświetnić świąteczny czas? Zaprosiliśmy naszych autorów, technologów i pasjonatów cukiernictwa, a nawet lodziarza do przygotowania własnych pomysłów na udane święta. Obok bogatego zbioru receptur w tym wydaniu znajdziecie również fascynujący felieton na temat figi - bohaterki słodkich historii i chleba, a także kilka praktycznych wskazówek dietetyka, jak przygotować wypieki bezpieczne dla alergików czy mniej kaloryczne dla osób na diecie.

Co jeszcze przygotowaliśmy w świątecznym wydaniu "Mistrza Branży"? Zapraszamy do zapoznania się z poniższym spisem treści.

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży

Mój styl, moje Cremino – rozmowa z Anną Berezowską, byłą modelką, właścicielką Cremino Homemade Bakery
Malwina Franczak – the Best of Cake Festival Poland 2016
Warszawskie Muzeum Chleba. Będą zmiany na lepsze – rozmowa z Dariuszem Pozorkiem

Ludzie i ich pasje

Być bliżej natury – o ekologicznych opakowaniach do żywności
O domowym pieczeniu chleba

Efektywne zarządzanie

Notariusze dla Mistrza Branży: Odrzucić czy przyjąć spadek?
Rynek pieczywa w Polsce – obecny i w przyszłości
Pogodzić ogień z wodą – czyli jak zrównoważyć cele marketingowe i ochronę znaku towarowego
Cloud – software i service „z chmury”
Świąteczny rozgardiasz, czyli sprzeczki i... czułości widziane JEJ i JEGO oczami

Edukacja

Jak znakować żywność i nie straszyć zbyt długą listą składników
Cyfryzacja edukacji po polsku – ratujmy co się da
Biblioteka MB
Newsletter, który sprzedaje

Kulisy produkcji

Barwniki w cukiernictwie
Royal icing: Lukier królewski – podstawy
Elastyczny, oszczędny i samowystarczalny termoolejowy MIWE TS integro
Ukwaszanie ciast pszennych
Orkisz z banku genów
Chleb graham
Figa – bohaterka słodkich historii i chleba

Piernikowe cudeńka
Święta na diecie

RECEPTURY Święta retro czy w stylu modern?

Tort świąteczny czekoladowy z orzechami włoskimi
Zimowe choinki mandarynkowe
Deser gruszka, pomarańcza i grzane wino
Szarlotka z żurawiną
Pierniki na choinkę
Semifreddo – świąteczna niespodzianka
Bombka de marroni
Babka z metra
Gwiazda świąteczna
Strucla Amaretto
Uldo Panettone
Gwiazda Wschodu
Tort Sanna
Blackcurrant Mouse
American Cookies z kawałkami czekolady
Rolada gruszkowa

Sprzedaż i ekspozycja

Wigilia – wczoraj, dzisiaj i jutro
Bąbelki i chleb
Marketingowa bombka pękła

Flash News

 

ZAPRASZAMY DO LEKTURY

 

Zobacz na ISSUU katalog reklam grudzień 2016 lub pobierz AKTUALNY PDF>>

 

Numery wydane >>


Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2014  tutaj    pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2014  tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj-czerwiec 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!

 

   
 

ZAMÓW PRENUMERATĘ

Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
nr tel. 32 729 96 80
więcej informacji o prenumeracie >>

 

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji