4 października br. w Lublinie poznaliśmy bohaterów IV edycji Kreatywni – projektu rozwijanego od 2013 r. z myślą o innowacyjnych przedsiębiorcach Lubelszczyzny. Wśród 12 twórców biznesu jest piekarz, cukiernik, właściciel nowoczesnego studia piekarsko-cukierniczego i gastronomicznego Szkoła Artystyczna – Wiesław Kucia!
Podobne artykuły
Innowacje wkraczają do lodziarniRamowy program na rzecz konkurencyjności i innowacji przedłużony do końca 2014 r.Crowdfunding - kiedy masz pomysł, ale nie masz pieniędzyInnowacyjne mogą być nie tylko produkty, ale sam pomysł na biznes, jego realizacja, a nawet stworzenie klimatycznego miejsca, które inspiruje innych, tak jak Szkoła Artystyczna Wiesława Kuci. Choć firma szkoleniowa mistrza świata w piekarstwie działa od 8 lat, prawdziwą metamorfozę przeszła w 2016 r. w nowym, większym miejscu. I zachwyciła m.in. organizatorów projektu Kreatywni.
– Innowacyjni przedsiębiorcy reprezentujący kreatywne podejście do biznesu to cel naszego projektu i pod tym kątem szukamy ludzi, którzy działają w Lublinie i okolicach, a swoją działalnością wpływają na atrakcyjność naszego miasta. Wiesław Kucia otworzył niepowtarzalne studio kulinarne, w którym dzieli się z ludźmi swoją pasją do gotowania, cukiernictwa i piekarstwa. Świetne jest to, że jego Szkoła działa w industrialnej części naszego miasta – mało, że udało mu się stworzyć designerskie, naprawdę ładne miejsce pełne smaków, to jeszcze wpłynął na rewitalizację przestrzeni miejskiej – komentuje Michał Furmanek, pomysłodawca projektu Kreatywni.
Warto dodać, że Wiesław Kucia to nie jedyny przedstawiciel branży piekarsko-cukierniczej w lubelskim projekcie. W drugiej edycji – Kreatywni 2014 – laureatką została dobrze znana artystka cukiernictwa Iga Sarzyńska, która prowadzi pracownię artystyczną w Kazimierzu Dolnym.
Gratulujemy!