SweetTARGi 2016 były areną emocjonujących i jakże smacznych II Mistrzostw Śląska Cukierników, którymi zawiaduje cukiernik Łukasz Anioł (rodowity Ślązak). Zawodnicy mieli do przygotowania ciasto dnia, inspirowane pieśnią "Gdybym Ci ja miała" i przekonać do swoich propozycji wysokiej klasy jurorów. Lekko nie było :)
Podobne artykuły
Jest jeszcze dla nas nadzieja...Zostań twórcą najsmaczniejszych i najpiękniejszych pralin w Polsce!II Konkurs: „Profesjonalne Duety: cukiernik plus dekorator”Podstawowym celem konkursu było kultywowanie śląskiej sztuki cukierniczej i deserowej z wykorzystaniem najnowszych technik oraz naturalnych produktów, wdrażanie nowoczesnych trendów branży na Śląsku. Drugim celem konkursu jest promowanie Śląska poprzez wiedzę, umiejętności i talenty uczestników. Warto dodać, że mistrzostwa cieszą się coraz większym zainteresowaniem i rozwijają się w najlepsze.
W konkursie uczestniczyły dwuosobowe zespoły. Każda drużyna musiała wykonać Ciasto Dnia w zgodzie z podaną tematyką pieśni „Gdybym Ci ja miała” z powieści „Krzyżacy” Henryka Sienkiewicza. Mało że temat był trudny, to jeszcze jury wymagające.
W jury Mistrzostw Śląska Cukierników 2016 zagościły takie tuzy polskiego cukiernictwa, jak Bożena Sikoń-Wojtal – mistrzyni cukiernictwa, która przewodniczyła jurorom, Jarosław Nowakowski, Marcin Paździor, Maciej Rosiński. Wśród jurorów były również wschodzące gwiazdy, czyli Adam Jop (ubiegłoroczny zwycięzca) oraz Marcin Zych – w roli jurora technicznego.
Jury zgodnie nagrodziło następujące zespoły:
I miejsce: Sebastian Łazarczyk i Franciszek Worytko (Pracownia Cukiernicza „Kwiatek”);
II miejsce: Grzegorz Śmiertka (technolog Eco Trade Sp. Z o.o.) i Aleksander Zięba (Lunch Bar Avokado);
III miejsce: Sylwia Bednorz i Robert Szałek (W Międzyczasie Coffee&Restaurant).
Wyróżnionym zespołom serdecznie gratulujemy! Zapraszamy do obejrzenia smakowitych prac (w obiektywie Anny Adamowicz).