dodano , Redakcja AU

Młodzi dekoratorzy w Cieszynie

Harmonia smaku, różne tekstury i cienka warstwa masy cukrowej - oto jak prezentował się wygrany tort podczas I edycji Beskidzkiego Konkursu Młodych Cukierników.

Choć w szkołach gastronomicznych nadal nie ma oddzielnych zajęć z dekorowania ciast i tortów, młodzi chętnie sami szkolą się w tym zakresie. W końcu dziś wygląd ma równie ogromne znaczenie jak sam smak. Wyniesienie tych dwóch aspektów na wysoki poziom to już mistrzostwo. Udało się to laureatom konkursu w Cieszynie, który odbył się 22 maja w ZSEG. Z grona 7 dwuosobowych ekip z Polski i Czech zostali wyłonieni uczniowie, którzy zaskoczyli jurorów ciekawymi połączeniami smakowymi jak też umiejętnym obłożeniem tortu masą cukrową. Styl angielski dekoracji był motywem przewodnim I edycji Beskidzkiego Konkursu Młodych Cukierników. W dekoracji tortów przeważały motywy kwiatowe, ale pojawiły się też figurki kreskówek. Jury, pod przewodnictwem Krzysztofa Wysłuchy, zwracało uwagę przede wszystkim na staranne wykończenie dekoracji i dopracowanie detali.

 


- Choć jeszcze sporo pracy przed uczniami, na pewno udział w tym konkursie pobudzi ich chęć do szlifowania talentu. Takie doświadczenia zawsze owocują w przyszłości. A i są nadzieją dla całej branży, bo w ten sposób pobudzamy młodych do bycia coraz to lepszymi - powiedział przewodniczący jury.

 


Faktycznie, to już nie pierwsze zwycięstwo Izabeli Wróbel, która wraz z Mateuszem Kaczmarczykiem zdobyła I miejsce. Zwycięski tort zaskoczył jurorów nietuzinkowym, bo pokrzywowym smakiem. Biszkopt przekładany był ganachem czekoladowo-maślanym. Jego atutem była też galaretka z wiśniówki! Tak nietypowe smaki jak też umiejętne posłużenie się masą cukrową, z której powstały kwiaty i trawa na torcie były też zasługą opiekunki grupy - Joanny Gwizdały, nauczycielki cukiernictwa, w której domowej kuchni odbywały się przygotowania. Zwycięzcy w tym roku kończą etap edukacji zawodowej i jak deklarują w przyszłości chcą oddać się cukiernictwu.

 


- Poziom konkursu był bardzo zróżnicowany. To, co mnie cieszy to, że w niektórych było widać, że osoby, które nad tym pracowały mają do tego rękę i już nie pierwszy raz pracowały z masą cukrową. Myślę, że dla każdego to lekcja i każdy z uczestników powinien czuć się wygrany - podsumowała członkini Jury, Teresa Trzaskalik.

 


Wyniki konkursu:

I miejsce: Izabela Wróbel, Mateusz Karczmarczyk (Skoczów)

II miejsce: Patrycja Zwardoń, Paulina Piecha (Bielsko Biała)

III miejsce: Anna Byrtusova, Eva Maroszowa (Czechy)

 


Bieżące wydanie czasopisma

W nowym Panie nadają tonu. Monika Walecka odczarowuje stereotyp piekarza, Madame Caramel przewodzi po kulinarnych zakątkach Paryża, a sensorka Renata Januszewska odkrywa smakowe niuanse w czekoladzie. Pań nie brakuje w nowym dziale Rzemiosło Przyszłości, jednak mamy też zacne grono Panów. Sprawdź, kto i co się za tym kryje.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji