...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Młodzi dekoratorzy w Cieszynie

Harmonia smaku, różne tekstury i cienka warstwa masy cukrowej - oto jak prezentował się wygrany tort podczas I edycji Beskidzkiego Konkursu Młodych Cukierników.

Choć w szkołach gastronomicznych nadal nie ma oddzielnych zajęć z dekorowania ciast i tortów, młodzi chętnie sami szkolą się w tym zakresie. W końcu dziś wygląd ma równie ogromne znaczenie jak sam smak. Wyniesienie tych dwóch aspektów na wysoki poziom to już mistrzostwo. Udało się to laureatom konkursu w Cieszynie, który odbył się 22 maja w ZSEG. Z grona 7 dwuosobowych ekip z Polski i Czech zostali wyłonieni uczniowie, którzy zaskoczyli jurorów ciekawymi połączeniami smakowymi jak też umiejętnym obłożeniem tortu masą cukrową. Styl angielski dekoracji był motywem przewodnim I edycji Beskidzkiego Konkursu Młodych Cukierników. W dekoracji tortów przeważały motywy kwiatowe, ale pojawiły się też figurki kreskówek. Jury, pod przewodnictwem Krzysztofa Wysłuchy, zwracało uwagę przede wszystkim na staranne wykończenie dekoracji i dopracowanie detali.

 


- Choć jeszcze sporo pracy przed uczniami, na pewno udział w tym konkursie pobudzi ich chęć do szlifowania talentu. Takie doświadczenia zawsze owocują w przyszłości. A i są nadzieją dla całej branży, bo w ten sposób pobudzamy młodych do bycia coraz to lepszymi - powiedział przewodniczący jury.

 


Faktycznie, to już nie pierwsze zwycięstwo Izabeli Wróbel, która wraz z Mateuszem Kaczmarczykiem zdobyła I miejsce. Zwycięski tort zaskoczył jurorów nietuzinkowym, bo pokrzywowym smakiem. Biszkopt przekładany był ganachem czekoladowo-maślanym. Jego atutem była też galaretka z wiśniówki! Tak nietypowe smaki jak też umiejętne posłużenie się masą cukrową, z której powstały kwiaty i trawa na torcie były też zasługą opiekunki grupy - Joanny Gwizdały, nauczycielki cukiernictwa, w której domowej kuchni odbywały się przygotowania. Zwycięzcy w tym roku kończą etap edukacji zawodowej i jak deklarują w przyszłości chcą oddać się cukiernictwu.

 


- Poziom konkursu był bardzo zróżnicowany. To, co mnie cieszy to, że w niektórych było widać, że osoby, które nad tym pracowały mają do tego rękę i już nie pierwszy raz pracowały z masą cukrową. Myślę, że dla każdego to lekcja i każdy z uczestników powinien czuć się wygrany - podsumowała członkini Jury, Teresa Trzaskalik.

 


Wyniki konkursu:

I miejsce: Izabela Wróbel, Mateusz Karczmarczyk (Skoczów)

II miejsce: Patrycja Zwardoń, Paulina Piecha (Bielsko Biała)

III miejsce: Anna Byrtusova, Eva Maroszowa (Czechy)

 


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji