...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Monoporcje, rzemieślnicze bochenki i foodporn – nowy Mistrz Branży

W dużej mierze o monodeserach oraz monociastkach, a jednak wcale nie monotematyczny – nowy Mistrz Branży już jest! A w nim nie tylko o największym hicie witryn cukierniczych, ale też o rzemieślniczych piekarniach, sztuce apetycznej fotografii oraz ekocertyfikatach.

Świat nigdy nie był mono. Mamy wielość kultur, ras, języków, religii i tradycji. W piekarni i cukierni także zawsze w cenie była różnorodność. Rogaliki, bułki, a także bezglutenowe chleby wielorakich kształów i rozmiarów. Tradycyjne szarlotki i serniki obok wykwitnych eklerów i makaroników. Klient lubi mieć wybór. Zdaje się, że w chwili obecnej jest aż zbyt wiele opcji do wyboru. Jak dokonać tego słusznego? Tu akurat warto kierować się zasadą – smak i jakość produktu. To uniwersalne wartości, które odradzają się po raz kolejny jak przyroda na wiosnę. To wartości, które zagwarantują, że po ten produkt klienci będą chętnie wracać, a właściciele zyskują coś cenniejszego, niż tylko zysk finansowy – zaufanie. Widać to w piekarniach stojących na straży rzemiosła, jak np. w piekarni Piwońskich. Świadczą też o tym pączkujące manufaktury chleba, wśród których znajdziecie taką perełkę jak Zaczyn w Krakowie.

 

Jakość i smak to dwa słowa, ale wiele godzin pracy i mnóstwo wysiłku wielu osób. To, co w słowach wyrazili nasi rozmówcy, w obrazach przedstawia utalentowany fotograf Dariusz Szubiński. W albumie “Bezsenna” zaprezentował w wersji mono, czyli czarno-białej fotografii portrerpani piekarz Zofię Kobus. Nie mogliśmy obok tego projektu przejść obojętnie! Zobaczcie sami!

Zupełnie inne są zdjęcia, które ostatnio zachwyciły użytkowników mediów społecznościowych. Kolorowe, nowoczesne, nasycone barwami - zdjęcia monoporcji dosłownie zalały Instagram, a same monoporcje zaczęły pojawiać się w witrynach coraz to większej ilości cukierni. I to nie tylko tych wielkomiejskich. W przeciwieństwie do prostego w składzie chleba, monoporcje stawiają na multi - wielość surowców, tekstur, dekoracji. Ale i w nich obowiązuje jedna ta sama zasada. Znów - smak i jakość. O tym, opowiadają m.in. mistrzostwie fachu - Maciej Wiśniewski, Konrad Tota, Wojciech Rzepecki, a także w naszej rozmowie, właścicielka niedawno otwartej mysłowickiej cukierni - Sylwia Haba, czyli Pani foremka.

Żeby nie wyszło, że nowy Mistrz Branży jest monotematyczny, piszemy też o tym, jak zdobyć ekocertyfikat. O tym, że warto go mieć piekarze i cukiernicy wiedzą już dawno. Podobnie jak "mono", "eko" lub "bio" stały się niezwykle pożądanymi etykietami produktów. Redaktor "BioKuriera" zdradza na naszych łamach, ile zajmuje zdobycie zielonego certyfikatu, a także jak krok po kroku to zrealizować.

 

Ekologiczny, rzemieślniczy, nowoczesny - bez względu, jakim określeniem nazwiemy produkt, musi być przede wszystkim apetyczny. Także na zdjęciu. O sztuce fotografii kulinarnej opowiada Zuzanna Bernacka-Jaroszewicz. W artykule pokazuje jak w praktyce nie zepsuć w obiektywie aparatu doskonałego tortu lub wyeksponować chrupkość chleba. Innymi słowy, stworzyć sztukę "food porn".

A jako że zbliżają się święta Wielanocne mamy dla Was też prezent -  wielkanocne receptury mistrzów monoporcji (i nie tylko!). Niech ta wiosna i święta upłyną właśnie pod znakiem doskonałego smaku, który wyrasta na gruncie pełnego pasji podejścia do tworzenia ciasta, deserów i chleba. Sukcesu, którego Wam życzymy.

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Piwoński. Piekarnia vintage – rozmowa z mistrzem piekarskim Robertem Piwońskim oraz jego córką Małgorzatą
Chleb jest kobietą – rozmowa z Zosią Barto, właścicielką piekarni Zaczyn
Nocna sesja z chlebem – kulisy powstania albumu fotograficznego Dariusza Szubińskiego pt. „Bezsenna”

Edukacja
Od lat działamy dla młodzieży. 10-lecie MAMZ-u
Przyjaciele Akademii Mistrza – Ewa Drzewicka  

Efektywne zarządzanie
Ludzki pierwiastek życzliwości

Moda na monoporcje
Monoporcja w małym mieście, czyli Pani Foremka w Mysłowicach – rozmowa z Sylwią Grodzką-Habą
Apetyt na luksus
Monoporcje od kuchni. Jak stworzyć małe dzieło sztuki?

Wielkanoc z pasją
Receptury na monodesery

Jajka sadzone na słodko
Deser ab ovo i ananasowy insert
Ciastko pistacjowo-porzeczkowe
Nowa pascha
Stefanka, czyli mazurek mojej Mamy
Czekolada z maliną
Lodowe snacki – czarny bez i biała czekolada
Cytryna, marcepan i czekolada

Receptury
Puszyste wielkanocne muffiny
Wielkanocny poranek
Tort wielkanocny
Muffiny wielkanocne
Babka piaskowa bez pszenicy
Kostka pomarańczowa
Wielkanocny mazurek stefankowy z percepanowym kremem

Kulisy produkcji
Piekarnia BIO od podstaw Cz. 1 certyfikat
Blachy bagietkowe
Jak minimalizować akryloamid w chlebie?
Zagrożenia diety bezglutenowej
Czy można upiec pieczywo bez drożdży (piekarskich)?
Fritsch Multicut
Łuskarki do lodu Ziegra – optymalna, powtarzalna jakość wypieków

Sprzedaż i ekspozycja
Kulinarna pornografia
ABC fotografii: Foodporn w praktyce

Flash News


  Z uwagi na duże zainteresowanie i dotarcie w tym miesiącu również udostępniamy pełne wydanie magazynu 

Zobacz poniżej numer marcowy online lub pobierz AKTUALNY PDF>>

 
Numery wydane >>

Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży pełne archiwum 2018 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2017 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2016 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2015 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2014 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2013 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2012 tutaj >>

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!


   
 

ZAMÓW PRENUMERATĘ

Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
nr tel. 32 729 96 80
więcej informacji o prenumeracie >>

 

Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji