autorka: Kinga Paruzel, www.kingaparuzel.pl
RECEPTURA
Składniki na mus morelowy
25 g masła
200 g moreli świeżych
60 g cukru
szczypta cynamonu
Przygotowanie moreli
Na patelni o grubym dnie rozpuścić masło. Dodać pokrojone na połówki morele ( wcześniej usunąć pestki). Smażyć ok. 10 minut na średnim ogniu. Dodać cukier i szczyptę cynamonu. Smażyć kolejne 5 minut – do momentu, aż cukier się rozpuści. Wystudzić.
Składniki na ciasto
100 g jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej)
150 g cukru
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
skórka starta z 1 cytryny
50 g masła
szczypta soli
świeży tymianek
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do 180 oC. Formę o wymiarach 10 cm x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ucierać z cukrem i skórką z cytryny (ok. 8 min.). Dodać jogurt, rozpuszczone masło oraz przesiane przez sito mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać sól i dobrze wymieszać. Na dnie formy ułożyć morele, następnie wylać na nie przygotowane ciasto.
Piec 50 minut. Wystudzić. Udekorować listkami tymianku.
Kinga Paruzel,
Ślązaczka, finalistka programu Master Chef, prowadząca program Z.U.P.A. Autorka kilku e-booków oraz publikacji Nie… zwykła kuchnia. Blogerka, która z pasji pieczenia słodkości uczyniła swój sposób na życie.
www.kingaparuzel.pl