...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

MushUp i polski produkt przyszłości - Prezentacja na Festiwalu Wibracje

Okazuje się, że preparaty grzybowe coraz częściej stosuje się w medycynie, ale też i jako dodatek do żywności funkcjonalnej. Czy sprawdzą się w sektorze piekarskim i cukierniczym?

Nowym kandydatem do konkursu „Polski produkt przyszłości” powinien być dostępny, skuteczny i dokładnie przebadany preparat grzybowy. Mamy w Polsce kilku jego producentów i rozwijające się zaplecze surowcowe. Działa grono naukowców, dla których grzyby medyczne to nowa karta medycyny. Coraz częściej pojawiają się doniesienia naukowe o skuteczności mykoterapii. Jej znaczenie będzie rosło z każdym miesiącem, podobnie jak wyglądała kariera … penicyliny, która również pozyskiwana jest z grzybów choć niemedycznych. Tu jednak nie ma przypadku tak jak to było z Penicillium w 1928 roku. Grzyby lecznicze są badane i stosowane w medycynie naturalnej od tysięcy lat, jednak dopiero w ostatnich latach pokazało się więcej badań i rozwija się produkcja. We właściwościach grzybów leczniczych zwłaszcza soplówki jeżowatej zakochała się Dolina Krzemowa, ponieważ suplementacja tym grzybem poprawia pamięć i szybkość myślenia oraz pozwala lepiej radzić sobie ze stresem. Z tą opinią współgrają doniesienia płynące z amerykańskiego National Cancer Institute, także z Cancer Research Laboratory Methodist Research Institute oraz z Uniwersytetu Stanu Pensylwania. Mnóstwo badań realizuje też National University of Singapure. Starania idą w kierunku uzyskania najskuteczniejszej formy naturalnych suplementów grzybowych przez współdziałanie autorytetów naukowych ze strefą wytwórców. Wraz z modą, która przychodzi z USA, przybywa producentów preparatów bardziej złożonych, wręcz skondensowanych w swej efektywności, produktów, które łączą w sobie mieszaniny naturalnych ekstraktów, a także sproszkowanych, specjalnie suszonych grzybów.

 


Grzyby przebadane naukowo

Nową marką w polskim świecie grzybów leczniczych jest MushUp. Handlową nazwę stworzyła firma Hydrostor, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Markę tę znają zarówno naukowcy jak i polscy producenci grzybów, m.in. soplówki jeżowatej, cenionej za działanie zwiększające wydolność intelektualną i równie cennego maczużnika bojowego potęgującego wydolność fizyczną. Na współpracę z krajowymi dostawcami surowca kładzie nacisk prezes spółki Hydrostor Jakub Pawłaszek i podkreśla: - To co nas wyróżnia to również fakt, że jako jedyna firma docelowo będziemy korzystać z polskich produktów - i to w jakości EKO. Do naszych działań zaangażowaliśmy największych producentów, między innymi pana Wiktora Rusieckiego (http://rusieccy.pl/), który uprawia już dla nas soplówkę i prowadzi pionierską uprawę maczużnika bojowego. Współpracujemy również z innymi mniejszymi producentami, których zarażamy miłością do naszych grzybów i ich właściwości.

Wspomniane wyżej dwa gatunki to skarbnica uzdrawiających składników. Soplówka jeżowata, znana też jako lwia grzywa, jest w Europie uważana za gatunek zagrożony, stąd uprawia się ją w wyspecjalizowanych gospodarstwach. Od dawna w medycynie tradycyjnej wykorzystywano jej właściwości odżywcze i lecznicze, zaś ostatnio potwierdzono, że ma pozytywny wpływ na pracę mózgu, na regenerację neuronów i nerwów. Jednym ze związków odpowiedzialnych za to działanie jest glikoproteina NGF (z ang. czynnik wzrostu nerwów). Uważa się, że ma duży potencjał w leczeniu zaburzeń neurologicznych ze względu na dużą zawartość związków neuroaktywnych, które mogą przenikać przez barierę krew-mózg. Wykazano, że związki bioaktywne wyekstrahowane z owocnika lub grzybni mają właściwości przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ponadto preparaty zawierające soplówkę są stosowane jako leczenie wspomagające w przypadku zaburzeń poznawczych, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona i udaru niedokrwiennego. Prowadzone teraz badania potencjału soplówki koncentrują się na biologicznych podstawachkorzystnego jej działania w zaburzeniach afektywnych. Dla zdrowych osób suplementacja soplówką to poprawa pamięci, koncentracji oraz nastroju.

Uskrzydlające adaptogeny

Niemniej wartościowe są właściwości maczużnika bojowego, cenionego m.in. za obecność kordycepiny i efekty jej stosowania. Głównie chodzi o działania adaptogenne, czyli pomagające organizmowi w przystosowaniu się do zmiennych warunków. Związane jest z tym działanie holistyczne, czyli wzmacniające odporności całego (!) organizmu. Stwierdzono, że jednym z mechanizmów działania kordycepiny jest zwiększenie ilości „wyprodukowanej” energii w postaci cząsteczek ATP (uniwersalnego nośnika energii), a także podwyższenie stężenia tlenku azotu (NO) w organizmie człowieka, a więc aktywowanie efektywności układu krążenia. Udowodniony w badaniach naukowych, że mechanizm aktywności biologicznej ATP obejmuje m.in. zwiększony przepływ krwi, umożliwiający dostarczanie do mięśni większych ilości tlenu i substancji energetycznych. Wykazano, że kordycepina wpływa na poprawę wytrzymałości fizycznej i mikrokrążenia. Duży rozgłos zyskało wydarzenie w trakcie Igrzysk Olimpijskich w 1993 roku w Seulu, dotyczące maczużnika. Reprezentantki Chin podejrzewano o niedozwolone wspomaganie organizmu. Tymczasem zaskakujące wyniki sportowe były efektem spożywania przez zawodniczki grzybów zawierających kordycepinę. W skrócie można powiedzieć, że preparat kordyceps działa jak maszyna tlenowa, powodując zwiększenie wydolności. W medycynie chińskiej kordycepsu używa się również jako suplementu wspierającego leczenie chorób płuc. W Chinach jego sprzedaż znacznie wzrosła w czasie epidemii SARS, a obecnie w czasie pandemii Covid 19 wywołanej przez koronawirusa SARS-CoV-2, Chiny, które są największym producentem kordycepsu, wprowadziły ograniczenia w jego sprzedaży eksportowej, co ma swój wydźwięk.

Interesujące doniesienia podsumowuje prez. Jakub Pawłaszek:  „Związki organiczne i substancje mineralne zawarte w suplemencie MushUp działają regeneracyjnie na organizm człowieka. Odczucia osób stosujących MushUp są jednoznaczne - poprawa wydolności organizmu, lepsze samopoczucie i mniejsze doświadczanie stresu. Dla lepszego poznania tych reakcji udostępniliśmy ponad 100 osobom próbki naszego suplementu jeszcze przed rozpoczęciem sprzedaży. Ich opinie wkrótce będzie można przeczytać na naszej stronie www.mushup.com.

 

 

W badaniach pilotażowych, które realizowane są przez mgr Szymona Kucharskiego, specjalistę z Centrum Badań Funkcjonalno-Strukturalnych Człowieka na Uniwersytecie w Szczecinie, zaobserwowano: obniżenie pulsu, zwiększenie koncentracji uwagi i wydolności układu sercowego. A do tego w zapisach fal mózgowych nastąpiła większa równowaga fal wolnych wobec szybkich, co jest bezpośrednio powiązane z działaniem regeneracyjnym grzybów na układ nerwowy i jego stabilizację. Co ważne, przy zalecanym sposobie stosowania nie występują skutki uboczne i objawy niepożądane. Na jesieni planujemy rozpoczęcie badań pod kątem wykorzystania naszego produktu dla wsparciu kondycji polskich żołnierzy. Ze względów poufności nie mogę na razie zdradzać szczegółów.Kolejną wartością, która nas wyróżnia to fakt, że jako jeden z nieliczny producentów prowadzimy badania naukowe nad zawartością substancji aktywnych w naszym produkcie. To ważne aby klient wiedział dokładnie co kupuje. Nasza firma będzie promować możliwości wykorzystania swojego produktu w żywności. Proponujemy różne możliwości podania: w koktajlach, jogurtach, lodach, w pieczywie, miodach itd. Suplement MushUp naprawdę fantastycznie komponuje się z jedzeniem i nie traci przy tym swoich właściwości. W niedalekiej przyszłości chcemy wejść w szeroką kooperację z różnymi markamitak, żeby nasze produkty pojawiły się w rozmaitych produktach spożywczych.”

 


Degustacja na Festiwalu Wibracje

Godne kronikarskiego zapisu będzie rozpoczęcie sprzedaży suplementów MushUp na Festiwalu Wibracje w Giżach koło Olecka w okresie 21 – 25 lipca 2021, gdzie panuje misja promowania dobrostanu psychicznego. Pod szyldem MushUp będzie można spróbować różnych wariacji z wykorzystaniem produktu: kawy, koktajli, jogurtów oraz lodów z grzybowym suplementem Firma liczy na odwiedziny gości, charakteryzujących się szczególnym poziomem świadomości i wyciągnie wnioski z reakcji uczestników największego w Polsce festiwalu zaprogramowanego na dbałość o ekologię, zrównoważony rozwój, życie człowieka w zdrowiu, harmonii ze sobą i zotaczającym światem.


Bieżące wydanie czasopisma

Czekolada, bajgle i cruffiny - w najnowszym wydaniu wgryzamy się w tematy, które mocno kojarzą się w jesienią i powrotem do szkoły. Oprócz tego częstujemy też nowinkami, takimi jak mąka z owadów. Szukamy makaronikowych inspiracji.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji