...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Na Fali Innowacji – Strefa Mistrza Branży, 28 lutego-2 marca 2015

Co jest na fali w cukierni i piekarni? Tradycja czy nowoczesność i eksperymenty? A może połączenie jednego i drugiego? W Strefie Mistrza Branży pokażemy zdolnych, pełnych inwencji kreatorów smaku, dekoracji, tekstur!

Zapraszamy do udziału w pokazach naszych gości, którzy odkryją wszystkie sekrety nowoczesnej piekarni i cukierni! A już teraz zdradzamy rąbka tajemnicy, co czeka na Państwa.



Zero cukru, sporo kwiatów. I ciekły azot!
Nowoczesne cukiernictwo to nie tylko cukier! Podczas targów pokażemy wszystkie obowiązujące w tym roku trendy, wśród których pojawiają się takie jak użycie alternatywnych źródeł cukru (stewia, ksylitol), a nawet rezygnacja w wypiekach z… mąki!. Zaprosiliśmy pasjonatki zdrowych słodkości, Annę Marię “Kucharnię” oraz Małgorzatę Kalembę Drożdż. Pierwsza z pań, podzieli się swoją wiedzą na temat tworzenia niecodziennych deserów przy użyciu zapomnianych  lub nieodkrytych jeszcze produktów, jak np. skorzonera. W jej dorobku można znaleźć takie pomysły, jak smażony arbuz! Na strefie zaprezentuje modny obecnie temat, czyli shaki. Co ciekawe, desery do picia przygotuje bez użycia grama cukru! Podobne preferencje ma druga z zaproszonych. W kuchni wykorzystuje wiedzę jaką daje jej zawód biochemika. Jej słodkości są często pozbawione również mleka oraz jaj. Za to ubogacone… kwiatami lub chwastami! Na temat ich stosowania w deserach i wypiekach posiada ogromną wiedzę, z którą możemy zapoznać się na blogu lub poprzez jej publikacje.



 

Równie eksperymentalne podejście do słodkości ma Krzysztof Polok (Color Food). Zapewne dlatego, że jako kucharz i cukiernik w jednej osobie łączy oba tematy! Jeśli dodać do tego, że jest mocno zaangażowany w kuchnię molekularną, nie może dziwić, że jego pokazy przyciągają tłumy zainteresowanych! Z całą pewnością będzie tak również podczas targów, na których w naszej strefie wraz z młodym cukiernikiem Łukaszem Aniołem, pokażą nieco zrewolucjonizowaną wersję śląskich deserów. Zależy im na promocji Śląska, przypomnieniu tradycyjnych deserów, jak np. kopy, ale też na zachęceniu młodych osób z tego regionu do zainteresowania się tym zawodem. Zdaje się, że mają spore szanse przyciągnąć zainteresowanych - w pół godzinnym show zaprezentują jak używać ciekłego azotu, np. do wyczarowania lodowych kul służących choćby jako naczynia do podawania deserów. Zafascynowany słynną restauracją El Bulli, Polok opowie też o łączeniu odległych smaków, np. lodów z użyciem czarnej soli. Warto dodać, że jego pomocnik, zaledwie 24-letni Łukasz Anioł, pojawi się na targach również jako organizator I Mistrzostw Śląska w Serwowaniu Deserów na Talerzu.

Piękne, czyli smaczne
Na Strefie Mistrza Branży pojawią się też pięknie zdobione ciasta i torty robione - jakżeby inaczej - przez piękne kobiety! Smakowity deser sam w sobie nie przyciągnąłby klienta, bez odpowiedniej prezencji. O naukę w tym zakresie zadba mistrzyni dekorowania, uczennica słynnego sugarcraftera Davida MacCarfera, Anna Daraż z pracowni Niezłe Ciacho. Znana z precyzji oraz nieograniczonej wyobraźni mistrzyni, pokaże jak tworzyć figurki z masy plastycznej. Kolejna z zaproszonych pań pokaże jak tworzyć ozdoby z karmelu. Ten niełatwy w obsłudze produkt jest pasją młodej cukierniczki Teresy Trzaskalik (AKO), która poświęciła mu całego bloga, na którym możemy podziwiać jej kwiaty z karmelu albo całe “namalowane” nim pejzaże! Równie trudno, jak zrobić z niego lilię, jest wykonać karmelową koronkę. Tej sztuki nauczy na targach nasz kolejny gość, technolog firmy Modecor, Maciej Pietras.  

Jadalne koronki, kwiaty i figurki pary młodej z całą pewnością przydadzą się na ślubnym torcie. I nie tylko! Cały ślubny catering powinien być wyjątkowo udekorowany i świetnie smakować. O tym jak wygląda przygotowanie takiego cateringu opowie najmłodsza z zaproszonych na Strefę, Weronika Burszta. Specjalizuje się w personalizowanych zamówieniach (na różne uroczystości), wśród których spełnia najbardziej nietypowe życzenia, jak np. tort ślubny z użyciem ogórka!
Z kolei Wiesław Kucia udowodni, że dekoracja jest potrzebna nie tylko słodkościom. Ten piekarz z 15 letnim doświadczeniem, wie, że w dobie mody na produkty bezglutenowe klienta należy przyciągnąć również poprzez piękną aparycję pieczywa. Wielokrotny medalista różnego rodzaju mistrzostw branżowych, wie jak, np. wykonać kokardę, kwiaty lub baranki z mąki.  W swojej Artystycznej Szkole prowadzi z tego zakresu szkolenia, którego przykład da na Strefie Mistrza Branży.

Tradycyjnie robione czekoladki, alternatywnie parzona kawa
Pomimo hołdowania innowacjom, na naszej Strefie nie zabraknie też tradycji. Ukłonem w tym kierunku będzie pokaz rodzinnego tandemu z firmy Dekor Pol, Jacka i Moniki Gajdzińskich, którzy opowiedzą o tym jak dekorować Wielkanocny stół. Jeśli mowa o Wielkanocy, to nie może zabraknąć też czekoladowych jaj, które na oczach odwiedzających wykonywać i zdobić będzie Anna Grochalska, pasjonatka cukiernictwa, która wraz z mężem prowadzi  Akademię Słodka Pasja, w której organizowane są warsztaty z światowej sławy dekoratorami słodkości. Dekoratorka, która przez lata mieszkała we Włoszech, zafascynowana jest royal - icingiem, ale nie boi się też takich wyzwań, jak odlewanie pół metrowych figurek z czekolady. Czekolada pojawi się też w rękach lubelskiego cukiernika Jakuba Przysuchy. Lubliński cukiernik, właściciel Cukierni Czekoladowy, znany jest z perfekcji wykończeń swoich dzieł (pracował pod okiem samej Magdy Gessler) oraz używania naturalnych produktów do swoich dzieł.  Krok po kroku pokaże, jak zrobić wyborne pralinki z użyciem ganaszu własnej produkcji i opowie o ręcznym odlewaniu tabliczek.

Do dobrego deseru, zwłaszcza czekoladowego, nie może zabraknąć dobrej kawy. Artur Porada oraz Krzysztof Barabosz z opolskiej Akademii Kofeiny zadbają o ten ważny dodatek, parząc ją jednak alternatywnymi metodami, jak np. Aeropress lub Syphon. Opowiedzą również o prowadzeniu niszowej kawiarni (Kofeina), która stała się inspiracją dla wielu innych, również tych warszawskich. Oboje są wielokrotnymi zdobywcami medali na mistrzostwach krajowych i zagranicznych oraz prowadzą szkolenia dla baristów. Ich misją jest jednak przede wszystkim zwiększanie świadomości klientów na temat kawy. Nie każdy bowiem wie, jak powinna smakować ta parzona z najwyżej jakości ziarna, które może mieć różne nuty smakowe. 

 

 

Program Strefy

Sobota, 28 lutego
10.00-11.00 – Wykorzystanie masy plastycznej w dekorowaniu tortów, Wojciech Laśkiewicz, Martin Braun
11.15-12.15 – Wielkanocny słodki stół: babeczki z cukrowymi koronkami, mazurki dekorowane czekoladą plastyczną,
cake pops – kurczaki na patyku, Jacek Gajdziński, Monika Gajdzińska, Dekor Pol
12.15-13.15 – Zdrowe miksowanie – bezcukrowe i sycące shake’i, Anna Maria, Kucharnia
13.30-14.30 – Rzemieślnicza produkcja pralinek oraz tabliczek czekolady, Jakub Przysucha, Cukiernia Czekoladowy
14.45-15.30 – Artystyczne dekorowanie pieczywa, Wiesław Kucia, Szkoła Artystyczna
15.45-16.30 – Karmelowe koronki, Maciej Pietras, Modecor
16.30-17.00 – Rzeźby z karmelu, Teresa Trzaskalik, AKO

Niedziela, 1 marca
10.15-11.00 – Artystyczne dekorowanie pieczywa, Wiesław Kucia, Szkoła Artystyczna
11.00-11.45 – Słodkie pisanki – sztuka zdobienia pisanek lukrem królewskim, Anna Grochalska, Akademia Słodka Pasja
12.00-12.45 – Deserki w nowoczesnym ślubnym cateringu, Weronika Burszta, Kawiarnia Giselle
13.00-14.30 – Figurki wyczarowane z masy plastycznej, Anna Daraż, Pracownia Tortów „Niezłe Ciacho”
14.45-15.30 – Słodkie pisanki – zdobienie czekoladowych jaj dekoracjami z lukru plastycznego, Anna Grochalska, Akademia Słodka Pasja
15.45-17.00 – Jadalne kwiaty w wypiekach oraz desery w diecie alergików (skaza białkowa), Małgorzata Kalemba-Drożdż, Trochę Inna Cukiernia

Poniedziałek, 2 marca
10.00-11.00 – Zdrowe pieczywo z Agrano, Sebastian Krzysiek, Martin Braun – Agrano
11.15-12.00 – Śląskie desery XXI w. – połączenie tradycji z nowoczesnością, Krzysztof Polok – Colorfood, Łukasz Anioł
12.15-13.00 – Alternatywne podejście do kawy według Akademii Kofeiny, Artur Porada i Krzysztof Barabosz, Akademia Kofeiny
13.15-14.15 – Wielkanocny słodki stół: babeczki z cukrowymi koronkami, mazurki dekorowane czekoladą plastyczną, cake pops – kurczaki na patyku, Jacek Gajdziński, Monika Gajdzińska, Dekor Pol
14.15-15.00 – Śląskie desery XXI w. – połączenie tradycji z nowoczesnością, Krzysztof Polok – Colorfood, Łukasz Anioł
15.15-16.00 – Alternatywne podejście do kawy według Akademii Kofeiny, Artur Porada i Krzysztof Barabosz, Akademia Kofeiny

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji