...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Na Śląsku odkryto Piekarskie Perły 2013

Wokół tego konkursu nie ma szumu medialnego, nie ma wielkich sponsorów, ale dla młodych ludzi z Ochotniczych Hufców Pracy to dobra okazja, żeby się wyróżnić i spróbować sił z rówieśnikami. 28 października br. zorganizowano 4. edycję konkursu „Odkrywanie Hufcowych Pereł w Zawodzie Piekarza".

Od 2010 r. odbywa się wojewódzki konkurs, którego nazwa jest innym rozwinięciem skrótu OHP. Pomysłodawczynią konkursu „Odkrywanie Hufcowych Pereł w Zawodzie Piekarza" jest pani Bożena Banasik, komendant z Jaworzna, która do tej pory organizowała rywalizację w zaprzyjaźnionej piekarni w Jaworznie.

Bożena Banasik, komendant z Jaworzna (po prawej) parę lat temu stworzyła konkurs, który wciąż odkrywa piekarskie perełki wśród uczestników OHP na Górnym Śląsku. Pod koniec konkursu Pani Bożena otrzymała specjalne podziękowania

W tym roku po raz pierwszy zawody odbyły się w Gliwicach, w siedzibie firmy Savopol, która współpracuje z Małą Akademią Mistrzostwa Zawodowego. Warto dodać, że funkcję organizatora w 2013 r. przejął Hufiec Pracy w Rybniku. Głównym celem przedsięwzięcia jest promocja zawodu piekarza wśród młodzieży OHP oraz rozwijanie kwalifikacji zawodowych na poziomie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych. Ważnym elementem konkursu jest również integracja uczestników oraz wymiana doświadczeń zawodowych.

W poniedziałek po godz. 13.00 pojawiło się 12 uczniów (w wieku 15-18 lat) wraz z opiekunami z 5 jednostek ŚWK OHP: Jaworzna, Bielska-Białej, Siemianowic, Gliwic oraz Rybnika. Po wspólnym zdjęciu z jurorami młodzi zawodnicy podzielili się na dwie 6-osobowe grupy i ruszyli do oddzielnych sal. Podczas gdy pierwsza grupa pisała test, w pracowni technologicznej zaczęła się walka o najlepiej uformowane bułki poznańskie.

Przedstawicielki ŚWK OHP Sabina Knapik i Jolanta Miśkowicz oraz Katarzyna Piełka (z prawej) z rybnickiego OHP

Kiedy pierwsza grupa zawodników formowała bułki poznańskie w pracowni technologicznej, druga szóstka "walczyła" z testem 30 pytań

Egzamin praktyczny dla I grupy uczestników konkursu

Konkurs, jak co roku, składał się z dwóch części. Test zawierał 30 pytań z zakresu technologii produkcji bułki poznańskiej, wyposażenia piekarni oraz zasad BHP. Część praktyczna była sprawdzianem umiejętności młodych osób przyuczających się w zawodzie piekarza, które musiały podzielić 1 kilogramowe ciasto na 10 równej wielkości i wagi kęsów, wyrobić je oraz uformować w charakterystyczne bułki poznańskie. W nowoczesnej pracowni technologicznej firmy Savpol uczniowie pracowali pod okiem śląskich mistrzów piekarstwa i cukiernictwa: Krzysztofa Wysłuchy oraz Grzegorza Krzemińskiego.

(od lewej) mistrz Krzysztof Wysłucha oraz Grzegorz Krzemiński - jurorzy tegorocznej edycji konkursu

Chwila prawdy. Doświadczeni mistrzowie oceniają, które bułki poznańskie są najlepsze

Krótko po 17.00 poznaliśmy wyniki wojewódzkiego konkursu "Odkrywanie Hufcowych Pereł w Zawodzie Piekarza 2013". Jury w składzie: przewodnicząca Anna Kania (redakcja "Mistrza Branży"), Szymon Konkol - lider MAMZ, Krzysztof Wysłucha (Cukiernia Wysłucha) i Grzegorz Krzemiński (Piekarnia Bigaja) - mistrzowie cukiernictwa i piekarstwa, a także Sabina Knapik i Jolanta Miśkowicz - przedstawicielki ŚWK OHP, oceniało poziom opanowania wiadomości i umiejętności zawodowych nabytych przez uczestników. Na końcowy sukces wpłynęły m.in.: liczba zdobytych punktów w części teoretycznej, techniki wykonania wyrobów oraz parametry (powtarzalność partii wyrobu gotowego) oraz prezentacja wyrobów gotowych.
Choć wyniki testów nie pozostawiały wątpliwości, jurorzy mieli niemały problem z przyznaniem pierwszego miejsca za część praktyczną.

Po krótkiej, ale żywej dyskusji w gronie jurorów najcenniejszą perłą piekarstwa został Łukasz Harasiuk, reprezentant Hufca Pracy w Rybniku. Dużym talentem wykazał się także jego kolega z hufca Łukasz Kołodziejczyk (2. miejsce) oraz przedstawiciel gliwickiego OHP Mateusz Janoszka (3. miejsce). Dodatkowo jury przyznało wyróżnienie dla Kamila Iwańskiego z Siemianowic Śląskich.

Hufcowe Perły w Zawodzie Piekarza (z prawej): Łukasz Harasiuk, Łukasz Kołodziejczyk oraz Mateusz Janoszka (w drugim rzędzie po lewej)


Wszyscy laureaci otrzymali nagrody ufundowane przez ŚWK OHP. Podczas podsumowania konkursu przewodnicząca jury Anna Kania nie tylko gratulowała zwycięzcom, ale też zachęcała do regularnego udziału w podobnych przedsięwzięciach oraz do rozwijania w sobie pasji. Przekazując najnowsze wydanie "Mistrza Branży" wszystkim uczestnikom, wskazała na pozytywną postać polskiego piekarstwa Wiesława Kucię, który dzięki determinacji w rozwijaniu własnej pasji zdobył tytuł wicemistrza świata w piekarstwie.

Wszystkim laureatom i uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy!

Organizatorem Konkursu byli: Śląska Wojewódzka Komenda OHP, Hufiec Pracy w Rybniku oraz Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego. Konkurs wsparli również: redakcja czasopisma "Mistrz Branży" oraz firma "Savpol" z Gliwic, która udostępniła uczestnikom profesjonalne warsztaty szkoleniowe.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji