dodano , Redakcja AK

Nagrody AIG PRIX i ARS COQUINARIA rozdane!

Co roku Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rodzime osobistości gastronomiczne i instytucje do prestiżowych nagród AIG PRIX, przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Wśród laureatów jest właścicielka cukierni Nanan z Wrocławia i autorka książek o kwiatach, chwastach i drzewach, znana Czytelnikom MB!

Warto podkreślić – co nas cieszy szczególnie – że wśród laureatów AIG PRIX znalazły się m.in. Justyna Kawiak, właścicielka cukierni Nanan we Wrocławiu (nagroda Prix au Chef Patissier) i pisząca o jadalnych kwiatach i chwastach Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka bloga Trochę Inna Cukiernia, (Prix de la Littérature Gastronomique), znana również z czasopisma „Mistrz Branży”.

Nagroda Szefa Cukiernictwa Justyna Kawiak, cukiernia NANAN (Wrocław) Od lewej: prezes Wojciech Ćmikiewicz Vorwerk Thermomix Polska, Justyna Kawiak, prezydent Akademii Maciej Dobrzyniecki, szef Paco Perez.fot. Daniel Miśko - Miśko Collective

Nagroda Literatury Gastronomicznej Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książki “Smakowite drzewa”, Pascal (2017). Od lewej: prezydent Akademii Maciej Dobrzyniecki, laureatka nagrody, szef Paco Perez. fot. Daniel Miśko - Miśko Collective

Nagrody AIG PRIX w pozostałych kategoriach powędrowały do: Marka Flisińskiego, szefa kuchni restauracji Water & Wine – Prix Chef de L’Avenir (dla szefa kuchni przyszłości), Kamila Wojtasiaka z Butchery&Wine – Prix au Sommelier (nagroda dla sommeliera), magazynu „Food & Friends” – Prix Multimedia.

ARS COQUINARIA przyznano: Adamowi Chrząstowskiemu, szefowi kuchni w Ed Red (Mistrz Mistrzów), i restauratorce Magdzie Gessler (Przyjaciel Smaku). W kategorii „Polski Produkt” nagrodzona została szynka dylewska dojrzewająca wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.

Uroczysta gala odbyła się 16 marca br. w Hotelu Bristol w Warszawie.

Laureaci nagród 2018. fot. Daniel Miśko - Miśko Collective

Laureatom gratulujemy!

Ewa Siuda-Szymanowska

Bieżące wydanie czasopisma

Przekonaj się, w czym tkwi cukierniczy geniusz Michała Wiśniewskiego i Patryka Szczepańskiego. Dowiedz się, jakie lodowe petardy i hity przygotowuje polska elita lodziarzy. Sprawdź, co będzie królowało lub szokowało w lodach przez najbliższe miesiące! Nie zwlekaj i sięgnij po najlepszą lekturę w branży!

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji