Co roku Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rodzime osobistości gastronomiczne i instytucje do prestiżowych nagród AIG PRIX, przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Wśród laureatów jest właścicielka cukierni Nanan z Wrocławia i autorka książek o kwiatach, chwastach i drzewach, znana Czytelnikom MB!
Warto podkreślić – co nas cieszy szczególnie – że wśród laureatów AIG PRIX znalazły się m.in. Justyna Kawiak, właścicielka cukierni Nanan we Wrocławiu (nagroda Prix au Chef Patissier) i pisząca o jadalnych kwiatach i chwastach Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka bloga Trochę Inna Cukiernia, (Prix de la Littérature Gastronomique), znana również z czasopisma „Mistrz Branży”.
Nagrody AIG PRIX w pozostałych kategoriach powędrowały do: Marka Flisińskiego, szefa kuchni restauracji Water & Wine – Prix Chef de L’Avenir (dla szefa kuchni przyszłości), Kamila Wojtasiaka z Butchery&Wine – Prix au Sommelier (nagroda dla sommeliera), magazynu „Food & Friends” – Prix Multimedia.
ARS COQUINARIA przyznano: Adamowi Chrząstowskiemu, szefowi kuchni w Ed Red (Mistrz Mistrzów), i restauratorce Magdzie Gessler (Przyjaciel Smaku). W kategorii „Polski Produkt” nagrodzona została szynka dylewska dojrzewająca wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.
Uroczysta gala odbyła się 16 marca br. w Hotelu Bristol w Warszawie.
Laureatom gratulujemy!
Ewa Siuda-Szymanowska