...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Nagrodzone pierniki polskiej dekoratorki

Pomimo młodego wieku, Monika Konieczny ma ogromne doświadczenie w dekorowaniu pierników. Jak też w zdobywaniu dzięki nim nagród. Kolejna międzynarodowa nagroda trafiła w ręce zdolnej Polki.

Monika Konieczny zyskała rozgłos dzięki swoim niezwykłym zdolnościom artystycznym w dekorowaniu pierników. Jej sukcesy w prestiżowych konkursach cukierniczych na arenie krajowej i międzynarodowej przyciągają uwagę mediów jak też branży.

Pierwsze wyróżnienie zdobyła jeszcze w szkole, zajmując 1. miejsce w konkursie dekorowania pierników. Później, w 2020 roku, została wyróżniona na Dekor-Piernik-Art, a już rok później wygrała tę rywalizację, zajmując 1. miejsce. Na warszawskim Expo Sweet w 2022 roku jej niezwykła karuzela z lukru królewskiego przyniosła brązowy medal, a dekorowane pierniki – srebro. W 2023 roku ponownie zachwyciła, zdobywając na tym samym wydarzeniu złoty medal za dekorowanie pierników i srebro w kategorii tortów okolicznościowych.

Jej osiągnięcia nie ograniczają się jedynie do Polski. Na międzynarodowym konkursie Cake International w Birmingham, w którym uczestniczyło ponad 1700 osób z niemal 50 krajów, Monika zajęła 3. miejsce, zdobywając jednocześnie złoty medal za perfekcyjnie zdobione pierniki przypominające haft koronkowy.

W tym roku po raz kolejny zdobyła uznanie jury tego samego konkursu. Jej pierniczki otrzymały złoty medal. Spośród wszystkich prac, moja praca została oceniona drugą najwyższą ilością punktów w mojej kategorii, pozwalając mi tym zająć 2 miejsce.

 


Pierniki z tej samej kolekcji trafiły również w tym roku na warszawski Festiwal Tortów i Słodyczy. A ich autorka zdobyła złoty medal i tytuł GRAD PRIX w kategorii Pierniczki, Ciasteczka, Babeczki 2D. 

 


Piernikowa artystyka jak zawsze postawiła na charakterystyczne dla siebie design, którego Inspiracją są wzory koronek, haftów i serwetek. - Planując pracę, chciałam dodać delikatny element pasujący, a jednocześnie nie tłumiący subtelności koronek - aniołki. Dodatkiem, który miał dopełnić całość były maleńkie różyczki - mówi Monika. 

Pracę nad piernikami rozpoczęła pod koniec września od samego wypieku pierniczków. Jednak plan powstał już dużo wcześniej. Ozdabianiu ich poświęcała każdą wolną chwilę pomiędzy studiami, pracą i treningami tanecznymi.

 


W pracy skupiłam się nad misternością koronek i delikatnością aniołków. Próbowałam jak najlepiej odzwierciedlić łagodne rysy twarzy, kształty i wygląd aniołków, tworząc trójwymiarowe formy. Postacie miały wyglądać jakby wychodziły z pierniczka. Pracowałam wyłącznie na lukrze królewski, wykorzystując różne jego gęstości. Chcąc nadać kolorów używałam barwników spożywczych, dodając je do lukru i nimi malując - dodaje utalentowana artystka.


Bieżące wydanie czasopisma

Jaki kształt tortu będzie modny w tym sezonie? Czy w piekarni można serwować drinki i koktajle? Co sprawia, że dubajska czekolada trafiła w upodobania konsumentów?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji