...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Najdłuższzzzze, NAJWIĘKSZE i najbardziej spektakularne – branżowe rekordy Guinnessa

Jakie są rekordy w branży piekarskiej i cukierniczej? Co zrobić, aby ustanowić własny rekord? I dlaczego właściwie warto się tego podjąć? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań udzieliło nam Biuro Rekordów, jedyna w Polsce firma profesjonalnie zajmująca się certyfikowaniem i i organizacją Rekordów Polski.

Po co bije się rekordy w branży piekarskiej i cukierniczej?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Każda osoba czy firma, która podejmuje się ustanowienia rekordu Guinnessa, ma ku temu własne powody. Może to być chęć udowodnienia światu posiadanych umiejętności, element działań charytatywnych lub promocyjnych, atrakcja w trakcie obchodów jubileuszu czy po prostu chęć sprawdzenia swoich możliwości. Wydaje się jednak, że każdej próbie towarzyszy pragnienie zwrócenia uwagi na siebie, firmę czy cel towarzyszący podjętej akcji.

Rekord to świetny nośnik informacji promocyjnej. Przyciąga uwagę mediów, potencjalnych klientów oraz osób z branży zainteresowanych tematem.

Kto podejmuje się próby ustanowienia rekordu?
Każdy, kto wierzy, że może wygrać! I kto dostrzega profity płynące z posiadania tytułu rekordzisty. Często fakt, czy za rekordem stoi osoba prywatna, czy firma, determinuje kategoria rekordu. W branży piekarskiej i cukierniczej zdecydowanie częściej za sukces odpowiada specjalista bądź ich grupa, która własnymi rękoma tworzy rekordowe dzieło. Oczywiście nie można zapomnieć o sponsorach, którzy umożliwiają ustanowienie rekordu, zapewniając niezbędne zaplecze produktowe.

Niedawno mieliśmy przyjemność rozmawiać z panem Mieczysławem Chojnowskim na temat przyszłości rekordów w branży cukierniczej. Według niego wygląda ona optymistycznie. Wśród polskich cukierników jest gotowość, by sięgać po rekordy!


Jak pobić rekord?
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat rekordów z branży piekarsko-cukierniczej lub myślicie o ustanowieniu
własnego rekordu, zapraszamy do kontaktu z Biurem Rekordów.
Ewa Kubisa, tel. 502 554 254, e-mail: ewa.kubisa@biurorekordow.pl, www: BiuroRekordow.pl



Od kiedy bije się rekordy żywnościowe?
Pierwsza edycja Księgi Rekordów Guinnessa została wydana w 1955 r. Można się domyślać, że już wtedy pojawiły się w niej wzmianki o rekordach kulinarnych. Czy były to rekordy na największą potrawę, czy na najszybsze zjedzenie miski makaronu, nie wiemy. Natomiast na pewno było to coś, o czym dobrze rozmawiało się przy piwie. A najlepiej przy Guinnessie!

Jakie formalności trzeba spełnić, żeby zgłosić się do bicia rekordu, i kto to weryfikuje?
Każdego, kto myśli o ustanowieniu rekordu, serdecznie zapraszamy do kontaktu z Biurem Rekordów. Krok po kroku przeprowadzimy Was przez meandry rekordowych procedur.

Podstawowa zasada ustanawiania rekordów to: „Nigdy nie podejmuj próby, nie znając wytycznych”. W Polsce i na świecie co roku podejmowane są setki, jeśli nie tysiące, prób ustanowienia rekordu. Niestety, tylko nieliczne z nich zostają oficjalnie zatwierdzone i trafiają do rejestru rekordów. Pozostałe znikają w sieci przysłonięte niezliczoną ilością nowych informacji. Dlatego planując rekord, warto zadbać o dopełnienie formalności.

1. Na początku najważniejszą kwestią jest ustalenie, jaki rekord chcemy pobić. Potrzeby i możliwości klientów są różne, dlatego też w naszej ofercie mamy kilka opcji do wyboru. Tym, którym zależy na prestiżu, doradzamy rekordy z sędzią. Kto ma ograniczony budżet, najchętniej wybierze Rekord Polski bez sędziego. Komu zależy na czasie, zdecyduje się na przyspieszoną ścieżkę realizacji…

2. Kolejny krok to dobór kategorii. Wielu klientów zgłasza się do nas z gotowym pomysłem. Jednak nie brakuje tych, którzy mają ogólną ideę przedsięwzięcia, ale nie do końca wiedzą, jak ją przełożyć na rekord. To nie problem. W takiej sytuacji analizujemy potrzeby klienta i na tej podstawie dobieramy najlepiej dopasowane rozwiązanie.

3. Kiedy kategoria rekordu zostanie zaakceptowana, klient otrzymuje wytyczne – czyli zestaw reguł, których należy przestrzegać podczas próby ustanowienia rekordu. Jeśli rzetelnie przyłożymy się do zadania i zbierzemy wymagane materiały dowodowe potwierdzające osiągnięcie, nie musimy się o nic więcej martwić. Za weryfikację rekordu odpowiada Biuro Rekordów lub londyński oddział Guinness World Records® – w zależności od tego, czy jest to Rekord Polski, czy Rekord Guinnessa.

   
 

Ciekawostki ze świata rekordów piekarsko-cukierniczych
W 1998 r. w Nowym Jorku za niebagatelną kwotę 29 900 dolarów sprzedany został kawałek weselnego tortu księcia i księżnej Windsoru, pochodzący z 1937 r.! Tym sposobem trafił on do Księgi Rekordów Guinnessa jako najdroższy kawałek tortu w historii.

Wciąż nieustanowiony pozostaje rekord Guinnessa na największą rzeźbę z waty cukrowej!

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat rekordów z branży piekarsko-cukierniczej lub myślicie o ustanowieniu własnego rekordu, zapraszamy do kontaktu z Biurem Rekordów.

Ewa Kubisa
tel. 502 554 254
e-mail: ewa.kubisa@biurorekordow.pl
Strona www: BiuroRekordow.pl

 

 

Ile to kosztuje?
Ponieważ ceny naszych usług w dużej mierze zależą od stawek ustalanych przez Guinnessa, co jakiś czas ulegają one zmianie. Dlatego osoby zainteresowane zapraszamy do kontaktu.

Czy obecnie mamy szczególne zainteresowanie rekordami?
Z roku na rok obserwujemy wzrost zainteresowania rekordami, zwłaszcza wśród placówek publicznych. Najpewniej wiąże się to ze zwiększeniem świadomości na temat znaczenia promocji w rozwoju regionu i przeznaczaniem większych środków na ten cel. Duże znaczenie mają też polecenia i podpatrywanie dobrych praktyk w sąsiednich gminach, a w przypadku firm – u konkurencji. Każdy chce w ciekawy sposób zaangażować swoją społeczność i rekord jest świetnym rozwiązaniem.

Nie bez znaczenia jest pora roku, kiedy bije się rekordy. Ładna pogoda sprzyja organizacji imprez plenerowych, jesteśmy bardziej aktywni i skłonni do angażowania się w ciekawe inicjatywy, więc późna wiosna i lato to prawdziwe rekordowe boom!

Jak wygląda bicie rekordów Guinnessa za granicą?
Księga Rekordów Guinnessa pęka w szwach! Na całym świecie ludzie ustanawiają rekordy. W wielu krajach, z Ameryką na czele, wielkie koncerny i znane marki sięgają po rekord, wprowadzając nowe produkty, świętując jubileusze czy praktykując działania z zakresu CSR, czyli społecznej odpowiedzialności biznesu. Mamy nadzieję, że podobny trend zawita wkrótce do Polski.

Jakie rekordy ustanowiono w branży piekarskiej i cukierniczej do tej pory?
Przede wszystkim wyjątkowo apetyczne! Najczęściej ustanawiane są rekordy wielkościowe, takie jak: największy muffinek, najdłuższa rolada, największy bochen chleba czy największa porcja lodów. Są jednak i takie, w których poza niezwykłym wyczuciem smaku liczą się precyzja i walory estetyczne dzieła. Przygotowaliśmy dla Państwa zestawienie kilku wyjątkowo ciekawych rekordów z branży.

 

 


 

REKORDY POLAKÓW


Najdłuższy kołocz – 143,37 m
Rekord ustanowiony 30 sierpnia 2015 r. w Opolu, w ramach VII Opolskiego Festiwalu Smaku. Ciasto upiekli cukiernicy z Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego. Dochód ze sprzedaży został przeznaczony na remont katedry opolskiej.
Więcej informacji: http://biurorekordow.pl/najdluzszy-kolocz-slaski-rekord-polski/

 

Najdłuższy piernik – 40,20 m
Rekord ustanowiony 29 sierpnia 2015 r. w Jaworze z okazji Święta Chleba i Piernika. Za powstanie ciasta odpowiadały Piekarnia Martex Stanisława Furtaka oraz Cukiernia Juliana Orłowskiego i Kazimierza Raka z Rzeszowa.
Więcej informacji: http://biurorekordow.pl/najdluzszy-piernik-rekord-polski/


Najwyższa piramida z ciasta – 174,7 cm wysokości, 720,8 kg
Jest to wciąż niepobity rekord Guinnessa należący do Polaków! Piramida została zaprezentowana podczas V Międzynarodowych Targów Ekogala 2011 przez cukiernię Orłowski&Rak. Receptura tortu opracowana m.in. przez Radosława Raka pomogła zdobyć złoty medal na VI Międzynarodowym Festiwalu Sztuki Kulinarnej w Hawanie.
Więcej informacji: http://biurorekordow.pl/najwiekszy-tort-swiata-polski-rekord-guinessa/

REKORDY GUINNESSA


Najdłuższy bochen chleba – 1211,6 m
Rekord ustanowiono 10 lipca 2005 r. w Vagos w Portugalii podczas Dnia Chleba i Piekarzy. Wpływy z akcji przekazane zostały miejscowej straży pożarnej i Czerwonemu Krzyżowi.

Najwyższa rzeźba z karmelu – 3,91 m
Rzeźba została wykonana 21 kwietnia 2006 r. przez francuskiego mistrza cukiernictwa Alaina Roby’ego i zaprezentowana w galerii handlowej Mall of America w USA. Rzeźba była repliką budynku Johna Hancocka w Chicago.

 


 

Najdłuższa rzeźba z czekolady – 34 m, 1285 kg
Mistrz czekolady z Malty Andrew Farrugia stworzył oszałamiający model pociągu, wykonany w 100% z belgijskiej czekolady. Odsłonięcie rzeźby miało miejsce w 2012 r. podczas Brussels Chocolate Week. Pomysł zrodził się rok wcześniej, kiedy autor rekordu odwiedził Festiwal Czekolady Belgijskiej w Brugii.

 



Największy domek z piernika – 1110,1 m3
Domek z piernika powstał 30 listopada 2013 r. z inicjatywy klubu golfowego A&M Traditions Club w Teksasie. W zamian za drobny datek można było wejść do domku, by spotkać się z Mikołajem. Zysk z akcji przekazany został na rozbudowę lokalnego szpitala im. św. Józefa.

 


 

Największa gałka lodów – 1365 kg
Rekord ustanowiony 28 czerwca 2014 r. przez producenta lodów – firmę Kemps z USA.


Największa rzeźba z ciasta – 16,46 m x 13,94 m x 0,54 m
Rekord ustanowiono 4 października 2015 r. Dzieło tworzyło wspólnie 250 cukierników z włoskiego Krajowego Stowarzyszenia Projektantów Ciast, aby ostatecznie wystawić ją podczas Hobby Show w Centrum Targowym i Wystawienniczym w Mediolanie. Rzeźba przedstawiała mapę Włoch z najsłynniejszymi zabytkami. Poprzedni rekord w tej kategorii należał do marki Fairy Liquid. Miał na celu wsparcie kampanii charytatywnej Bake-A-Wish (Upiecz Życzenie), organizowaną przez Fundację Make-A-Wish.


Bieżące wydanie czasopisma

W wakacyjnym Mistrzu Branży: Zdrowo i smacznie z Beatą Sadowską, zielona przyszłość cukiernictwa i świeżo mielona mąka w piekarniach

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji